RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Паралельна реальність: як на Донбасі людей перетворюють на ворогів народу

На окупованих територіях Донбасу звинуватити і посадити можуть будь-кого

На окупованих територіях Донбасу звинуватити і посадити можуть будь-кого Фото: gorlovka.pravda.com

Практично кожен день так звані правоохоронні органи окупованих територій України рапортують про затримання небезпечних шпигунів, диверсантів і зрадників батьківщини. У затриманих, як правило, знаходять черговий набір "юного диверсанта": зброю, боєприпаси, українську символіку, візитки Яроша, і відправляють на підвал на невизначений термін. Таких типових історій за час російсько-української війни накопичилося досить багато. За якими лекалами в окупації "шиють" справи українцям, і які схеми використовують, щоб закрити практично будь-кого, розбирався "Апостроф".

Кого закривають

У групі потенційного ризику, хто має всі шанси потрапити на підвал, перебуває кілька категорій людей. Перша категорія - українці, які часто перетинають лінію розмежування, або після довгої відсутності в окупації вирішили приїхати додому. Так, наприклад, у полон бойовиків потрапив макіївчанин Володимир Фомічов, який з початком війни на Донбасі виїхав до Києва, а потім вирішив повернутися до Макіївки на новорічні свята і був затриманий МДБ ДНР.

"Наші співгромадяни, які в'їжджають на територію окупованого Донбасу і Криму, перебувають у підвищеній зоні ризику, так як згодом стають об'єктами шантажу. – каже "Апострофу" військовий оглядач сайту "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. - Звинувативши їх у тому, що вони є агентами СБУ, ЗСУ, окупаційний режим їх легко може зарахувати до військових злочинців, і в подальшому використовувати як ресурс для обміну на своїх полонених або для політичного шантажу".

Дійсно, якщо людина проходила українські блокпости, її набагато легше звинуватити у зв'язках із СБУ, МВС, ЗСУ та "пришити" йому статтю, ніж того, хто з початку війни не залишав окупаційну резервацію.

"Адже вони думають, що вербування відбувається прямо на наших КПВВ", - пояснює "Апострофу" волонтер, який займається питаннями обміну полонених, Олег Котенко.

Втім, за словами екс-бранця МДБ ЛНР Едуарда Неделяєва, на підвалах бойовиків сидить і чимало невиїзних - своїх людей.

"СІЗО, де я сидів останні 7 місяців, приблизно на 80% було заповнене їхніми ж "ополченцями", - сказав "Апострофу" Неделяєв. - Їх взагалі закривають дуже багато і в основному тих, хто брав участь у бойових діях у 2014- 2015 роках. Місцеві жителі, які зараз влаштовуються на роботу в так звану народну міліцію за 15 тисяч рублів на місяць, йдуть туди в основному за грошима, а не для того, щоб воювати, тому вони рідко потрапляють на підвал, а ось "ідейних" у тюрмах вистачає".

Ще один екс-бранець ДНР Ігор Кононенко, запевнив "Апостроф", що набагато більший інтерес для бойовиків представляє інша категорія людей - тих, з кого можна щось отримати.

"У мене знайомі, які туди їздять, а у них прописка на Західній Україні. Але це не сильно комусь цікаво. А ось якщо у людини є гроші, або якийсь бізнес, який комусь до душі, чи майно, то зроблять так, що людина сама все віддасть і поїде", - зазначає Кононенко.

Нарешті, третя категорія в'язнів Л/ДНР - випадкові люди, які стали жертвами доносів. Тут лотерея.

"Донос можуть написати колеги по роботі, знайомі або сусіди. При цьому навіть необов'язково відкрито висловлювати свої проукраїнські погляди. Просто ти комусь не сподобався, перейшов дорогу, хтось позаздрив або хтось надмірно "ідейний", і пильнує таким чином, - розповідає "Апострофу" переселенка з Донецька Аліна. - Коли мене викликали на бесіду в МДБ, виявилося, що на мене було написано два доноси. Як я зрозуміла, такі папери накопичуються, лежать в МДБ, і просто в зручний момент, коли потрібно на людину натиснути, їм дають хід. на щастя, мені попався "добрий" слідчий і запропонував варіант - виїхати з Донецька, що я за пару днів і зробила".

Втім, за словами представника омбудсмена в Луганській і Донецькій області Павла Лисянського, поділ громадян на групи ризику має досить умовний характер.

"У групі ризику абсолютно всі жителі окупованих територій Луганської і Донецької області. Звинуватити і посадити можуть абсолютно будь-яку людину, адже законом там нічого не гарантовано", - заявив "Апострофу" Лисянський.

Фото: dan-news

Як закривають

Коли об'єкт цькування визначено, до справи береться репресивний механізм бойовиків.

"Закривають людей в основному за двома статтями: так зване шпигунство і зрада батьківщині", - додає Котенко.

Далі йде етап збору доказів. Тут може бути два варіанти. Перший - підкинути жертві компромат.

"З юридичної точки зору, шпигунство важко довести, тому людині підкидають, наприклад, маячки (для коригування вогню, - "Апостроф") вони любителі цієї справи, комусь підкидають гранату чи навіть цілий арсенал зброї", - додає Ігор Кононенко.

Таким чином, у січні 2016 року був затриманий вчений-релігієзнавець Ігор Козловський. За версією бойовиків, Козловський зберігав удома дві гранати.

"Чи беруть телефон і дивляться, що на територію України за тиждень було зроблено 5-10 дзвінків. Починаються розпитування: кому дзвонили, навіщо? А якщо ще й карту знаходять ПриватБанку або іншого українського банку, значить, однозначно людина має відношення до українських спецслужб", - пояснює волонтер Олег Котенко.

"Проводиться обшук, під час обшуку пишуть протокол, де вказують, що було виявлено, наприклад, зброю, і людину забирають", - каже Неделяєв.

При цьому проблем із оформленням фейкових документів і протоколів у силовиків Л/ДНР зазвичай не виникає.

"У них же свої поняті, - зазначає Ігор Кононенко. - Наприклад, поняті, які були у мене, працювали прибиральниками в МДБ. Таке ось безвідходне виробництво".

Другий шлях отримати докази - вибити потрібні свідчення.

"Людину утримують 30 діб, це термін, на який можуть безперешкодно затримати, і за цей час вибивають свідчення. Найчастіше показання вибивають струмом. Це найпоширеніший метод. Далеко не факт, що людина дійсно має відношення до наших спецслужб, просто хтось когось колись здав. Часто рідні дуже сильно опікуються долею затриманого родича, у такому випадку, можуть закрити і родичів. Таке часто буває", - запевняє Олег Котенко.

За словами волонтера, масова видача "путівок" на підвал - запозичений у СРСР метод залякування.

"Адже навіть якщо людину відпускають через 30 діб після арешту, їй розповідають такі речі, що вона усім своїм знайомим передасть, як небезпечно любити Україну і яке за це може бути покарання", - резюмував Котенко.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто