RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хрещення 2019: яких традиції потрібно дотримуватися на свято

У цей день закінчуються Різдвяні святки

У цей день закінчуються Різдвяні святки Фото:

19 січня відзначається велике церковне свято - Хрещення Господнє, або Богоявлення. Раніше це були два різних свята, але пізніше церква об'єднала їх воєдино. У цей день закінчуються Різдвяні святки, які почалися 7 січня.

Християни відзначають Хрещення вже багато століть, тому й традицій сформувалося чимало. Як свідчать перекази, в цей день Ісус Христос занурився в воду річки Йордан, після чого миряни дізналися про його божественне походження.

Переддень свята прийнято називати Водохресним Святвечором. З вечора 18 січня в церквах і водоймах починають святити воду. За традицією, потрібно сходити на вечірню службу в храм або на освячення водойми. Після богослужіння можна набрати свяченої води і взяти її з собою додому. Її намагаються зберегти протягом року, щоб вживати під час хвороби.

Святою водою також прийнято окропити житло. Для цього обряду необхідно взяти склянку і налити туди трохи водохресної води. Потім правою рукою зачерпнути рідину і у вигляді хреста окропити кожен кут кімнат.

Читайте: Що має бути на столі напередодні Хрещення: традиції і прикмети в цей день

Напередодні свята всі родичі збираються за одним столом. Головною стравою, як і на Різдво, є кутя. Святковий стіл дуже схожий на Різдвяний, проте є одна дуже важлива відмінність. На Різдвяному столі має бути 12 страв, а на водохресному - непарна кількість страв і точної цифри немає.

Ще однією традицією свята є обряд обмивання в ополонці, як правило, вирубаної у формі хреста. При цьому, кожен бажаючий повинен враховувати особливості свого організму і стан здоров'я. Вважається, що вода у водоймі після освячення священнослужителем володіє такою ж чудодійною силою, як і вода в річці Йордан.

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням