RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Небезпечний для Росії: що кажуть військові про нового начальника Генштабу України

Командувачем ЗСУ стала людина, яка брала участь у трагічних подіях під Іловайськом

Командувачем ЗСУ стала людина, яка брала участь у трагічних подіях під Іловайськом Фото: president.gov.ua

Перше ж кадрове рішення Володимира Зеленського викликало чималий резонанс у суспільстві. На посаду начальника Генштабу президент призначив генерал-лейтенанта, Руслана Хомчака. Чому навколо цього призначення виникли протиріччя та чим відомий новий начальник Генштабу, дізнавався "Апостроф".

Спірне призначення

Відразу ж після перемоги на виборах Володимира Зеленського, стало очевидно, що новий президент відправить у відставку начальника Генштабу Віктора Муженка, якого преса та експерти називали людиною Петра Порошенка. Відповідно, дивно було б очікувати, що Муженко збереже своє крісло. Хоча, тепер вже екс-начальник Генштабу запевняв, що готовий нести службу навіть при новому Президенті та й рапорт про відставку не писав. Але після того, як Зеленський набув повноважень Верховного Головнокомандувача, указом №301 він звільнив Муженка, а замість його призначив Руслана Хомчака.

Новому начальнику Генштабу - 51 рік. З липня по грудень 2014 року він керував сектором "Б" в зоні АТО на Донбасі (угрупування українських військ на захід від Донецька). Наприкінці серпня 2014 року українські підрозділи потрапили в оточення російських військ та бойовиків під Іловайськом. Під час виходу з "котла" за різними даними, загинули від 366 до тисячі українських військових.

Саме Руслан Хомчак є однією з ключових фігур боїв за Іловайськ, адже він командував операцією з виведення українських військ з оточення. Але оскільки бої за місто обернулися справжньою трагедією, то призначення Хомчака на посаду начальника Генштабу вийшло сумнівним. Більше того, за словами журналіста Ростислава Шапошникова, Руслан Хомчак взагалі кинув особовий склад під Іловайськом і втік, дочекавшись припинення активних бойових дій.

Ясна річ, підтвердити цю інформацію можливості немає, адже ГПУ засекретила результати розслідування трагедії під Іловайськом. Прихильники призначення Хомчака, наприклад, відомий журналіст Юрій Бутусов, зазначають, що Хомчак нікого не кидав, про що, власне, й стверджують свідки. Правда, в Генпрокуратурі ще в 2017 році визнали, що "окремі помилки керівництва АТО під час планування та проведення військових операцій" все ж мали місце. Проте ці помилки "не знаходяться в прямому причинно-наслідковому зв'язку з настанням важких наслідків – загибеллю українських військових".

Відомий журналіст Юрій Бутусов відзначає, що Хомчак нікого не кидав, про що свідчать очевидці Фото: radiosvoboda.org

"Я бачив тисячі документів (по Іловайську - "Апостроф"), як таємних, так і відкритих. Ми працювали в комісії, зробили свою роботу, але потім колишній Верховний Головнокомандувач все це зупинив, бо, якби почалися суди, багато проявилося б зовсім не вигідних для Порошенка обставин. Частина документів знищувалися ще тоді людьми, які не були зацікавлені в том, щоб таємне стало явним", - розповів "Апострофу" екс-начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко, котрий брав участь у роботі слідчої комісії з розслідування причин іловайської трагедії.

Втім, навіть після Іловайська, Руслан Хомчак продовжував служити в структурі ЗСУ займаючи високі посади. Це свідчить про те, що претензій до генерала з боку правоохоронців не було. Але чи варто було Володимиру Зеленському на головний пост у ЗСУ призначати людину, бекграунд якої настільки суперечливий?

Кар'єрні " нюанси"

Думки людей, котрі особисто знають Руслана Хомчака або служили під його командуванням, кардинально різняться.

"Він досвідчений, характер у нього однозначно бойовий, а в плані освіти він здатний ефективно застосовувати наші ЗСУ", - говорить Ігор Романенко.

"Він зарекомендував себе як організатор і генерал, який воював в одному строю з солдатами", - додає "Апострофу" командир батальйону "Донбас-Україна" В'ячеслав Власенко.

На його думку, хвиля негативу, яка піднялася у зв'язку з призначенням Хомчака на посаду начальника Генштабу, була інспірована з РФ. "Проти Хомчака протягом 4,5 років велася інформаційна війна. Росія ж продовжує воювати як в цілому проти України, так і проти окремих воєначальників, які становлять для них найбільшу небезпеку. Генерал Хомчак один з таких начальників", - підкреслює він.

Однак претензії до нового начальника Генштабу мають і прості українські ветерани, яких складно підозрювати в грі на боці Кремля.

"Хомчак – чорт. Він абсолютно не порядна людина і жодним чином не командир", - розповів "Апострофу" на умовах анонімності ветеран АТО.

Втім, особистісні якості Руслана Хомчака менш принципові, аніж якості професійні, адже опоненти начальника Генштабу закидають йому провальне командування під Іловайськом.

Але, на думку Ігоря Романенка, дорікати одному тільки Хомчаку в Іловайскій трагедії було б неправильним.

"Така ситуація в Іловайську склалася не тільки тому, що Путін задіяв регулярні війська, а й тому, що був порушений військовий закон. Він полягає в наступному: якщо відбувається наступ, якщо він є успішним, то необхідно його продовжувати, нарощувати зусилля та на плечах противника заходити в його окопи, - пояснює генерал-лейтенант. - Згадайте, коли були звільнені 3/5 захоплених територій і війська підійшли до Луганська і Донецька. А потім вони тиждень стояли. Тиждень! А що потрібно було робити? На мій погляд, обходити Донецьк і Луганськ та йти до кордону. Про цей момент військові говорили Порошенку, а Порошенко це озвучив. Пам'ятаєте його обіцянку закінчити війну за 2 тижні? І тоді дійсно була така можливість. Але це не було зроблено".

Крім тактичних прорахунків командування, за словами експертів, управляти українськими силами на Донбасі в 2014 році було вкрай складно.

"Тепер у нас операція об'єднаних сил. А тоді, в боях за Іловайськ, брали участь військові, Нацгвардія, та безліч загонів, які замикалися на МВС. І Хомчак не міг усіма командувати, - запевняє Романенко. – Тому певним чином Хомчак виявився заручником ситуації. Нам взагалі знадобилося 4 роки, щоб ми нарешті перейшли до єдиноначалля в районі проведення військових операцій. Росіяни зробили такі висновки відразу ж після першої чеченської війни. Другу чеченську вони воювали вже жорстко, всі наявні сили підпорядковувалися одному начальнику".

У боях за Іловайськ, брали участь військові, Нацгвардія, і безліч загонів, які замикалися на МВС. І Хомчак не міг всіма командувати - запевняє Романенко Фото: UNIAN

Цю інформацію підтверджує і В'ячеслав Власенко.

"Там були дуже різні підрозділи: Нацгвардії, ЗСУ, добровольців. Коли ситуація почала загострюватися, пішло дуже багато інформації про те, що мало не вся Росія перейшла кордон. І в цій обстановці не піддатися паніці та дезінформації, приймати правильні рішення, та ще й спромогтися з розрізнених підрозділів створити єдиний механізм, бригадну тактичну групу, яка б не просто відбивалася, але й виконувала бойові завдання, було неймовірно складно. Однак в той момент Хомчак проявив себе гідно. Це бачили і мої бійці, і я особисто. Але з нього спробували зробити цапа-відбувайла", - резюмував Власенко.

До речі, крім Іловайська, в кар'єрі Руслана Хомчака був ще один гучний скандал, пов'язаний з добровольчим батальйоном "Айдар" (зараз 24-й окремий штурмовий батальйон Сухопутних військ ЗСУ). Як повідомляють ЗМІ, суть скандалу полягає в тому, що Хомчак відмовився озброювати айдаровців в найгарячіші дні протистояння з Росією, та ще й забороняв добровольцям вести бойові дії.

"Хомчак був моїм безпосереднім начальником, коли в 2014 році я починав формувати батальйон "Айдар", так і контракт на службу я підписував з ним. У нас дійсно був конфлікт через те, що нам не давали зброю, - розповідає "Апострофу" колишній командир "Айдара" Сергій Мельничук. – З одного боку, як командир, я його розумію, бо люди, які тоді прийшли в батальйон були не оформлені, у багатьох була непогашена судимість, у людей не було військової спеціальності, і я не міг всіх поставити на посади, а зброю видавали лише тим, хто був на посаді. Але з іншого боку, була агресія окупанта і людей терміново потрібно було озброювати. Правда, після того, як у нас з'явилася трофейна зброя, ніхто нас ні в чому не обмежував".

Наказ і покора

Все ж, незважаючи на спірне минуле нового начальника Генштабу ЗСУ, експерти впевнені, що Хомчаку варто дати час, щоб він проявив себе на новій посаді.

"Якщо прийнято рішення, особливо в умовах війни, то його треба виконувати, незалежно від того, подобається воно чи ні", - підкреслив Романенко.

"Новообраний президент вибирає в свою команду людей, яким він довіряє. Але те, що у Хомчака по службі були свої нюанси, з цим, звичайно, потрібно окремо розбиратися. Це правда, що є більш гідні люди в Генштабі, але команду вибудовує президент", - резюмував Сергій Мельничук.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Арсенал - Челсі: онлайн трансляція "українського дербі" в Англії

Прямий ефір з Лондона - топ-матч чемпіонату Англії АРСЕНАЛ - ЧЕЛСІ - дивитись онлайн

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ