RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чорнобиль б'є рекорди: як поїхати в зону відчуження, у скільки це обійдеться

Чорнобильська зона відчуження вабить туристів з усього світу

Чорнобильська зона відчуження вабить туристів з усього світу Фото: unian

Тріумфальний серіал американського телеканалу HBO "Чорнобиль" не тільки наробив багато шуму в світі кіно, підкоривши неймовірну кількість глядачів і розсердивши Росію, але і зробив послугу для України. Чорнобиль, як туристичний об'єкт, в 2019 році досяг піку своєї популярності, прийнявши величезну кількість туристів з усього світу. "Апостроф" розповідає про ситуацію, що склалася, і про те, як законно потрапити до Чорнобиля і наскільки це може бути небезпечно.

Що сталося

Держагентство з управління зоною відчуження днями повідомило, що з початку 2019 року Чорнобильську зону відчуження відвідали 107 тисяч людей. Відзначається, що це абсолютний річний рекорд для ЧАЕС, при тому що попереду ще залишилися два місяці.

У відомстві визнають, що основний потік туристів активізувався саме на тлі масової "істерії", викликаної серіалом. Також збільшенню кількості туристів сприяло введення електронних перепусток для відвідування зони і створення додаткової інфраструктури.

Відзначається, що майже 80% туристів, що відвідали зону відчуження - іноземці. Найбільший інтерес серед них виявили туристи з Великої Британії - більше 15 тисяч чоловік. Також безліч туристів приїжджали з Польщі, Німеччини, США та Чехії. Найбільше, звичайно ж, Чорнобильська зона продовжує хвилювати і самих українців. У 2019 понад 22 тисяч жителів нашої країни відвідали Чорнобиль.

При цьому зона відчуження як туристичний об'єкт зараз тільки розвивається. Зокрема, Держагентство за останні місяці відкрило нові водні і повітряні маршрути. Також в зоні з'явилися інформаційні стенди двома мовами, а крім того - було збільшено кількість гідів.

Побачити Чорнобиль і...

Офіційно потрапити в зону відчуження зараз досить просто. В інтернеті повно оголошень від турфірм і сталкерів-одинаків, які проведуть вас найцікавішими місцями зони. І мова саме про те, що ви дійсно побачите все на свої очі з дуже близької відстані. А не десь там далеко...

Втім, це не зупиняє любителів екстриму, які хочуть побачити все самі, а іноді і помацати все своїми руками (що, до речі, не завжди безпечно). Зона ЧАЕС під охороною, але, звичайно, ідеальних кордонів не існує, чим часто користуються нелегали.

Але, поговорімо про легальні варіанти. Найзручніше домовитися про виїзд в зону з Києва. Є варіанти екскурсій на день. Одна з тур-фірм пропонує виїзд з Києва о 8 ранку, а повернення в 19-21 годину. Коштує така розвага від 49 доларів. У вартість входить поїздка на автобусі єврокласу, супровід гіда, страховка і різні "плюшки" на пам'ять. За бажанням, вас в зоні також можуть нагодувати. Але це ще плюс 5 доларів. Потрібен дозиметр? Викладіть ще 10 доларів за оренду. Але і це ще не все. Для іноземців ціна денного туру вдвічі-втричі вища - залежно від дати - 99 або 149 доларів.

Є й індивідуальні тури. Їх ціни вже більш "радіоактивні" - від 10 тисяч за людину або 14 тисяч за компанію з трьох осіб за одноденний тур. Можна зібратися і компанією з 10 друзів. Це коштуватиме 27 тисяч. Для громадян України буде трохи дешевше.

Також є 12-годинні групові зимові тури для тих, хто хоче побачити по-справжньому "мертву" зону. Ціна стартує від тисячі гривень.

Також є 12-годинні групові зимові тури для тих, хто хоче побачити по-справжньому "мертву" зону Фото: pixabay.com

Цікавим варіантом може стати і авіаекскурсія в Чорнобильську зону. Це, до речі, єдиний варіант побувати в зоні з дитиною, молодшою 18 років. Транспорт можна вибрати за бажанням: вертоліт або невеликий літак. Вартість для одного на літаку від 708 до 831 долара, якщо потрібен трансфер і гід. Для трьох - 236-258 доларів. Ціни для вертольота - 1998-2117 доларів за одного і 676-687 доларів за трьох. Тривалість екскурсії на літаку - 120 хвилин, а на вертольоті - 75. За окрему плату екскурсію можна продовжити.

Можна дістатися до зони і самостійно, але робити це не рекомендується. Чорнобильська зона - досить небезпечний об'єкт: небезпечна фауна, а іноді і флора, будівлі в напівзруйнованому стані і, звичайно ж, радіоактивне опромінення.

Потім весь одяг потрібно спалити?

Ні. Загрози радіоактивного опромінення, в разі якщо ви не порушуєте правила екскурсій, у вас не буде. Одяг палити не треба. Однак під час перебування в зоні відчуження заборонено класти або ставити щось на землю. Це стосується як верхнього одягу, так і техніки - наприклад, фотоапарату. Тим, хто захоче познімати зі штативу, радять придумати якийсь захист для його ніжок, який можна буде викинути при виїзді з зони.

Є й правило щодо їжі. Їсти на відкритому повітрі заборонено. Вживати їжу можна в транспорті або ж у їдальні. Там готують обіди і вечері з привізних продуктів.

Що потрібно мати при собі

Найголовніше - документи. Навіть якщо вашим візитом в зону займається тур-фірма, на в'їзді в зону у вас все одно перевірять документи. Сприймайте це як поїздку в іншу країну.

Також непогано захопити з собою змінний одяг і дощовик на випадок поганої погоди.

Якщо ваш тур не передбачає харчування, захопіть з собою їжу і воду. Кіосків і супермаркетів в зоні ви не знайдете.

Непогано також мати при собі мінімальну похідну аптечку.

І не забувайте, сувеніри із зони ЧАЕС ви завжди можете купити при в'їзді, а от намагатися вивезти щось пам'ятне з самої зони - незаконно і небезпечно.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію