RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Окей, гугл: що буде, якщо Україна введе податок на Facebook

Парламент хоче зобов'язати світові інтернет-гіганти платити податки в Україні

Парламент хоче зобов'язати світові інтернет-гіганти платити податки в Україні Фото: pixabay.com

Верховна Рада може ввести 20% ПДВ на послуги від компаній-нерезидентів України, зокрема Google, Facebook, Apple і Netflix. Цей крок стане додатковим навантаженням для українського дрібного бізнесу, який просуває рекламу через соцмережі, а це, в свою чергу, позначиться на його конкурентоспроможності. Таку думку висловив "Апострофу" керуючий партнер Digital Finger Олександр Колтунов.

Швидше за все, світові інтернет-гіганти, якщо і погодяться платити ПДВ в Україні, то закладуть його у вартість своїх послуг. А це плюс 20% до музики чи ігор AppStore, послуг сайту бронювання Booking, тощо. Плюс - подорожчання розміщення реклами на тих же Facebook, Youtube або в системі Google.

Facebook в Україні ніяких податків не платить. Номінально в Україні FB має партнерів-селлери, які продають рекламу великим рекламним агентствам, тобто працюють за принципом: українська юридична особа купує в української юридичної особи, плюс ПДВ. Але є також рекламодавці, як фізичні особи, так і ФОП, які, природно, не платять ПДВ.

Регіональний офіс Facebook, який відповідає за Україну, знаходиться у Варшаві. Він втілює в життя всі плани Facebook, а тому відкривати ще один офіс в нашій країні немає особливого сенсу, оскільки виконувати фізичну функцію прийому грошей - можуть і селлери-партнери. Навіть якщо офіс і відкриють, то податок, який буде стягуватися з компанії у вигляді 20% ПДВ, ляже на клієнта. Тобто якщо раніше товар коштував 1 гривню, то тепер буде додаватися 20 копійок. При цьому я сумніваюся, що ФБ зі свого прибутку заплатить хоча б 1%, не кажучи вже про 20%.

Єдиний офіційний представник Apple (по техніці) в СНД - Asbis, знаходиться в Білорусі. Не зрозуміло, як буде стягуватися податок на покупку цифрової продукції Apple. На даний момент всі платежі йдуть безпосередньо в Apple, через передплату з користувачів за той чи інший сервіс, будь то Apple music або щось інше. Всі сервіси від цієї компанії купуються безпосередньо в США. Незрозуміло, як технічно буде реалізована дана опція. Може, українським банкам дадуть рознарядку і вони будуть зупиняти платіж клієнта, додатково списувати з його рахунку 20%, а потім відправляти? Ну, а заблокувати сервер компанії ще нікому не вдавалося.

Щодо Netflix, Booking та інших сервісів, то ці компанії нічого не виробляють в Україні. Чому вони повинні платити податки?

Google вже платить ПДВ в Україні з реклами. Всі великі рекламодавці та топ-рекламні агентства працюють безпосередньо з ТОВ GoogleУкраіна. Якщо ж хтось захоче додатково з них щось отримувати, то легко згадати приклад, коли у Франції спробували змусити цю компанію платити 3% з обороту. Дональд Трамп "вдарив кулаком по столу", пригрозивши обкласти французькі товари 100% митом в США, і все про цю ініціативу забули.

Якщо говорити про дрібний бізнес, який продає свої товари через E-commerse - електронну комерцію на різноманітних майданчиках, використовуючи в більшості своїй сервіси Google&Facebook - то давайте уявимо, що ви продаєте шкарпетки з прапором України за $4 і є продавець з Болгарії зі шкарпетками з прапором своєї країни за $ 4. Через введення додаткового податку, ваші шкарпетки коштуватимуть $4 + 20% - і ви станете менш конкурентоспроможними або, як мінімум, будете менше заробляти, а значить у вас буде менше коштів на розвиток.

В даний момент фізичні особи або ФОП не платять ПДВ за всі сервіси.

Таке відчуття, що українській владі потрібно було на чомусь попіаритися, ось вони і вибрали тему. Але складається враження, що вони не знають, про що говорять. В Україні є ж ціле Міністерство діджіталізаціі. Для того, щоб піднімати такі теми, як запровадження додаткових податків, треба було спочатку вивчити питання, створити привабливі умови для приходу глобальних компаній на ринок, щоб вони відкрили офіси, створили робочі місця, завели інвестиції. Як приклад, можна назвати Білорусь, де спочатку створили свої технопарки, свою "силіконову долину", а потім вже почали брати ПДВ з Facebook.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів