RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Соцдопомога як в Еміратах: навіщо влада піариться на новонароджених

У Раді пропонують відкрити депозити для дітей

У Раді пропонують відкрити депозити для дітей Фото: Getty Images

Українські парламентарії вирішили взяти на озброєння найкращі практики ОАЕ, ЄС і видали на-гора законопроект, згідно з яким кожен українець при народженні зможе отримати від держави на свій депозитний рахунок 50 тисяч гривень. На думку авторів законопроекту, нова соціальна допомога повинна поліпшити демографічну ситуацію в країні та суттєво підвищити народжуваність. Що придумали нардепи і чи спрацює це, розбирався "Апостроф".

Незвичайний депозит

Нову соціальну допомогу нардепи хочуть назвати "Право на отримання допомоги дитині на майбутнє". Статтею саме з такою назвою пропонується доповнити чинний закон "Про державну допомогу сім'ям з дітьми".

Передбачається, що кожному новонародженому громадянину України з державного бюджету будуть одноразово виділяти по 50 тисяч гривень, які зарахують на депозитний рахунок. Банк, де буде зберігатися депозит, батьки або опікуни дитини виберуть самі. Пакет документів для отримання такої допомоги мінімальний - свідоцтво про народження і звернення до органів соцзахисту населення за місцем реєстрації.

Однак зняти ці гроші з рахунку дитина зможе тільки після досягнення нею 18 років. Утім, законопроект передбачає низку випадків, коли депозит може бути використаний достроково: на лікування дитини, якщо інших грошей у батьків немає, для придбання житла для дитини, якщо вона втратила постійне місце проживання в результаті форс-мажору, для отримання освіти і в разі, якщо батьки від імені дитини вирішать вкласти гроші в інвестиційний фонд або в накопичувальну програму страхування життя.

У всіх інших випадках чіпати гроші не можна. А якщо дитина померла, не встигнувши розпорядитися своїм депозитом, то гроші повертаються до державного бюджету.

На перший погляд, така законодавча ініціатива виглядає фантастично і в сесійній залі навряд чи знайде підтримку. Однак парламентський комітет із питань молоді та спорту несподівано підтримав законопроект. Правда, з деякими застереженнями: депозити повинні відкриватися тільки в державних банках, суму виплати прив'язати до прожиткового мінімуму, а норму про те, що депозит можна зняти достроково, для інвестування в фонд або програму страхування комітет порекомендував виключити.

Скільки це коштує

Утім, головне питання до ініціативи - навіть не в технічних нюансах, а в тому, де взяти на це гроші? А грошей потрібно чимало. Підрахуємо: згідно з даними Мін'юсту, в 2019 році в Україні народилося 310 тисяч дітей. Таким чином, якщо нардепи підтримають законопроект, а президент його підпише, річний бюджет депозитної програми для дітей становитиме близько 15 мільярдів гривень.

Багатодітна сім'яФото: unian

"Точніше 15 мільярдів 700 мільйонів гривень на рік, - каже "Апострофу" автор законопроекту, нардеп від "Слуги народу" Сергій Гривко. - Де їх брати? У першу чергу, ми зараз будемо приймати низку законопроектів, які повинні вплинути на дохідну частину бюджету. Я і сам подавав законопроекти, які будуть впливати на розвиток бюджету. Це законопроект про стартапи, індустріальні міжнародні парки й інші".

Припустімо, гроші в казні все ж знайдуться, і депутати проголосують за законопроект у 2020 році. В такому випадку, перші виплати за депозитами будуть тільки через 18 років, тобто в 2038 році. Що можна буде купити через 18 років на 50 тисяч гривень - сказати проблематично.

"Наприклад, дитина, від якої відмовилася мама в 2005 році, отримує державну допомогу собі на картку - 8 тисяч гривень (така сума була встановлена в 2005 році як допомога при народженні дитини, - "Апостроф"), які він може зняти в 18 років, - пояснює "Апострофу" експерт із прав дітей Людмила Волинець. - Але що таке було 8 тисяч в 2005 році і зараз? Тоді це було 1,5 тисячі доларів, а зараз - це 300 доларів. Це конкретний приклад подібної ініціативи. При тих проблемах, які у нас є з національною валютою, презентувати такі програми немає особливого сенсу. Це гарний піар. Якщо сьогодні наш законодавець вкладе 50 тисяч гривень, що дорівнює 2 тисячам доларів, то через 18 років це буде приблизно 200 доларів. Такі виплати є витратними, але вони ні на що не впливають. Припустімо, зробили б медичну страховку, включили б туди, наприклад, стоматологію. І то було б більше толку".

Правда, депозит - тому й депозит, щоб на нього набігали відсотки, а це значить, що в теорії, через 18 років людина отримає не тільки тіло депозиту, а й бонуси до нього.

"Із 50 тисяч гривень, при 10% річної депозитної ставки, через 18 років людина отримає 277 тисяч гривень", - підрахував Гривко.

Добре, якщо всі ці 18 років інфляція буде триматися на рівні 2019 року - 4,1%. Тоді відсотки за депозитом дійсно дадуть можливість збільшити капітал. Але, наприклад, у 2017 році інфляція становила 13,7%, а в 2015 - 43,3%. Таким чином, якщо інфляція буде вище відсоткової ставки всі 18 років, то ніякого реального заробітку не буде.

Через 18 років людина отримає не тільки тіло депозиту, але і бонуси до ньогоФото: unian

Утім, Сергій Гривко закликає не включати режим "зрадофіла".

"Якщо батьки будуть підштовхувати політиків розвивати економіку, і гривня буде зміцнюватися, то сума, зрозуміло, буде змінюватися. Це вже світогляд - хто вірить у розвиток країни і у кого є трохи відчаю", - резюмував нардеп.

Може не спрацювати

Але яка б сума в результаті не капнула на рахунок через 18 років, за словами провідного наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень Павла Шевчука, глобально ініціатива нардепів не вплине на демографічну ситуацію.

"У довгостроковій перспективі це точно не спрацює. По-перше, це зовсім не та сума, яка відчутна. Є сенс такої ініціативи тільки для виправлення вікової структури населення, а вона у нас дуже порушена. Наприклад, покоління 2001 року майже вдвічі менше, ніж покоління середини 80-х. Це несприятливо для сфери послуг, соціальної сфери, ринку праці, так як різко змінюється чисельність осіб, які виходять на ринок праці, - зазначає в коментарі "Апострофу" Шевчук. - Тут як із дитячими садочками: спочатку їх було багато, потім впала народжуваність, і частина з них виявилася непотрібними, їх закрили, а потім раптом садочків стало мало. У 2025-2030 році репродуктивний потенціал буде дуже низький, адже покоління початку двохтисячних чисельно просто маленьке, відповідно і народжуваність у цих людей буде маленька. У такому випадку, є сенс направити додатково грошей, щоб хоч трохи більше людей народилося в 2025-2030 роках. Але для глобального збільшення народжуваності потрібно, звичайно, щоб людина бачила перспективи в країні, розуміла, що у неї буде робота, а для цього потрібне зростання економіки".

Читайте також

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде