RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Крим після карантину: соціальні катаклізми та "голі королі"

Кремлівський "глава" Криму Аксьонов та його команда не можуть впоратися з "карантином", який самі ж і організували

Кремлівський "глава" Криму Аксьонов та його команда не можуть впоратися з "карантином", який самі ж і організували Фото: Getty images

Історія з COVID-19 показала, що російська "влада" анексованого Криму володіє мінімальною управлінською дієздатністю. Вона потрапила в "ідеальний шторм". Окупаційну адміністрацію накриває відразу кілька хвиль, які в перспективі можуть спровокувати соціальну напругу. Всі нинішні проблеми пов'язані з "карантином" або з його наслідками: провал курортного сезону і низка скандалів у медичному середовищі. "Влада" намагається впоратися з ними традиційними методами - брехнею і показухою. "Апостроф" з'ясовував, чому окупаційна верхівка республіки, маючи в розпорядженні потужний репресивний апарат, все ж побоюється соціальних катаклізмів.

"Сезонне загострення" брехні

Курортного сезону в цьому році на півострові не буде. Хоча "влада" розвела навколо цього питання адміністративну тяганину, намагаючись хоч якось пом'якшити негативні наслідки власного "карантину". Спочатку Сергій Аксьонов заявив, що сезону, швидше за все, не буде. Потім російське "міністерство" курортів і туризму республіки фактично дезавуювало його слова, завивши, що після зняття карантинних обмежень, російські відпочиваючі нібито потягнуться на півострів.

"У Криму є серйозний оздоровчий потенціал. І це не тільки Південний берег Криму, а й Старий Крим, який історично призначався для лікування захворювань верхніх дихальних шляхів. Це і Євпаторія, яка завжди була дитячою здравницею і де сьогодні розвивається дуже серйозний проект будівництва реабілітаційного центру. Бальнеологія і грязелікування - це взагалі унікальна історія, яка існує тільки тут", - заявив окупаційний "міністр" Вадим Волченко.

Формально з 15 червня відкриваються кримські здравниці, але тільки для місцевих жителів. Росіян вони приймати не будуть, що означає: курортний сезон "відкривають" тільки для галочки. Місцевий бізнес критично сприйняв рішення влади і почав рахувати збитки. Розрахунок на "внутрішній туризм" себе не виправдає. У Криму, як і будь-якому іншому курортному регіоні, є така особливість: чим ближче громадяни проживають до моря, тим рідше вони там бувають.

Одне з улюблених місць для бюджетного відпочинку жителів кримської столиці - курортне селище Миколаївка, розташоване за декілька десятків кілометрів від Сімферополя. Місцеві підприємці розповіли "Апострофу", що кримчани не принесуть їм відчутного доходу.

"Ідея, що сезон нібито може відбутися за рахунок "внутрішнього туризму" - повна маячня. Якщо дивитися, наприклад, на завантаження "Енергетика" (один із найбільших пансіонатів Миколаївки, - "Апостроф"), то кримчани не становили там більшість. Якщо говорити про приватний сектор, міні-пансіонати, то вони взагалі були орієнтовані на українців, росіян і білорусів. На "туристів" із Сімферополя розраховувати немає сенсу. Вони вранці на маршрутці приїхали, ввечері - також поїхали. На них можуть заробити хіба що торговці напоями і пахлавою", - пояснив "Апострофу" підприємець із Миколаївки Володимир С.

Лікарів "кинули" на гроші

Наступна низка негараздів, безпосередньо пов'язаних з окупаційним "карантином", - скандали з преміями і надбавками для медиків. Російська "влада" слідом за президентом Володимиром Путіним пообіцяла кримським лікарям, які працюють в умовах епідемії COVID-19, надбавки, а потім просто "кинула" людей.

Швидка в КримуФото: Getty images

Першими забили на сполох лікарі в Керчі, потім до них підключилися медики з Євпаторії та Сімферополя. Лікарі записували відеозвернення, писали в соціальних мережах, розповідаючи, що так і не отримали обіцяних "владою" грошей.

Команда Сергій Аксьонова в такій ситуації вибрала найбезглуздіший варіант. Вони припустили, що проблемою є самі медики, які поскаржилися, що їх обдурили. Чиновники нацькували на бунтівників лікарів різномастих "профспілкових активістів". Керівництво так званого "центру медицини катастроф і швидкої медичної допомоги Криму" записало відеозвернення, в якому висловило підтримку діям окупаційного начальства.

Заступник директора "центру" Олександр Кірсанов, звертаючись до Сергія Аксьонова, підтримав "главу" республіки, який нібито став невинною жертвою різних наклепників і баламутів.

"Частина людей, які завжди з’являються у важкі часи, намагаються розгойдати всі можливі фактори. Ці люди звертаються в ЗМІ, в соціальні мережі. Вони пишуть різні пасквілі, про те, що не вистачає грошей (на виплати медикам, - "Апостроф"), засобів захисту, медикаментів і ще чогось, в той час як десятки, сотні й тисячі медиків день і ніч виконують свою роботу... Я бачив не одну епідемію в Криму, але такого, що відбувається зараз, зі сторони низки працівників, які намагаються це накрутити і сказати, що нічого не робиться, я не бачив ніколи", - заявив Олександр Кірсанов.

"Кадировський стиль" Аксьонова

З огляду на тональність виступу Олександра Кірсанова, відео було записано за вказівкою російського "МОЗ" республіки. Подібні відеозвернення за стилем нагадують публічні "вибачення", які практикуються в республіках Північного Кавказу сусідньої Росії. Зокрема, в Чечні, де мало не щодня по республіканському ТБ показують людей, які вибачаються перед Рамзаном Кадировим.

Для кримчан така практика була і залишається чужою, але як подейкували в близько владних колах республіки, Сергію Аксьонову сподобався стиль Рамзана Кадирова. Російський "гауляйтер" багато в чому намагається копіювати главу Чечні, але виходить це у Аксьонова погано.

Кримські працівники медичної сфери, з якими вдалося поговорити "Апострофу", сприйняли дії "профспілкових активістів" як дешеву показуху, розраховану на обивателів, погано представляють, як саме влаштована "російська" медицина в регіоні. Нинішня історія з виплатами для медиків - далеко не перший скандал такого роду, кажуть вони.

"Керівництво сказало, "гроші будуть, чекайте". Велика частина мовчки чекають, тому що найбільш завзятих скаржників взяли на олівець ще приблизно в 2015 році, коли почалися перші скандали з преміями для лікарів, медсестр, водіїв. Тоді багато хто з наївності строчив листи в Москву, мовляв, приструнити місцевих начальників. Наївні! Начальство залишилося на місці, а всіх цих "писарів" або виперли з роботи за статтею, або залякали. Аксьонов каже, щоб ми все вирішували тільки через мінохоронздоров'я і уряд, хоча він прекрасно знає, що це все не працює. Єдиний вихід для нас - влаштовувати розголос в інтернеті, поки його не прикрили", - розповів "Апострофу" водій однієї з сімферопольських станцій швидкої допомоги Євген П.

Медик в КримуФото: Getty images

Страх перед Москвою та Гаагою

Причин, чому "влада" виступає з суперечливими заявами з приводу провального курортного сезону і медичних проблем, кілька. По-перше, банальний чиновницький страх. Сергій Аксьонов і глава окупаційного "парламенту" республіки Володимир Константинов через особисті комплекси і страхи побоюються виглядати "голими королями", яких громадськість критикує і всіляко висміює.

По-друге, Аксьонов і Константинов, під якими пару років тому вже хиталися крісла, побоюються негативної реакції Москви на те, що соціальні проблеми на окупованому півострові почнуть виходити з-під контролю. Звичайно, Кремлю плювати на рівень зарплат і медичного обслуговування в регіоні. Російська верхівка прагне мінімізувати дипломатичні ризики, які можуть бути, наприклад, пов'язані з гострою нестачею води для кримчан, екологічними проблемами чи епідеміями.

Росія як держава-окупант зобов'язана забезпечувати захоплену територію всім необхідним. Українські дипломати нерідко апелюють до Женевської конвенції щодо захисту мирного населення під час збройних конфліктів. Володимир Путін затіяв конституційну реформу, щоб, зокрема, в односторонньому порядку вивести російське законодавство з-під дії міжнародного права, але повністю відгородитися від зовнішнього світу росіяни не можуть.

Москва та її ставленики в Криму розуміють, що їх є за що "зачепити". Як пояснив у розмові з "Апострофом" юрист-міжнародник і колишній представник президента України в Криму Борис Бабін, Київ і західні партнери володіють юридичними інструментами, щоб змусити Москву дотримуватися норм Женевської конвенції.

"Росія повинна забезпечувати Крим, і є кілька важелів впливу, якщо росіяни цього не роблять. Перше - економічні санкції. Друге - офіційні вимоги через міжнародні організації. Третє - позови в Міжнародний кримінальний суд (МКС) в Гаазі, які може подавати Україна, тому що Крим - це її територія. Ми, хоч із деякими обмеженнями, але визнали юрисдикцію МКС. Росіяни можуть скільки завгодно блефувати, але їхня економіка повністю залежна від зовнішніх ринків. За межами РФ перебуває багато російського майна. Тому санкції і погрози арешту цього майна - ефективні інструменти впливу на Москву", - наполягає Борис Бабін.

Відповідно, якщо соціальні (наприклад, спалах інфекційних захворювань) проблеми півострова стануть предметом детального розгляду міжнародних судів, панове Аксьонов із Константиновим першими "отримають по голові" від адміністрації російського президента.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців