RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розведення військ на Донбасі - це дорога до миру: чому бойовики його зривають

Коли може відбутися нове розведення сил на Донбасі

Коли може відбутися нове розведення сил на Донбасі Фото: unian

На Донбасі напередодні не відбулося розведення сил і техніки в Золотому і Петрівському. Офіційна причина зриву попередніх домовленостей - небажання бойовиків підтримувати перемир'я. Неофіційно ж є інформація, що влада не наважилася на цей крок через резонанс в суспільстві, зокрема через віче на Майдані. "Апостроф" розповідає, що сталося насправді та коли можливе нове розведення сил.

Зрив розведення сил 7 жовтня: хто винен

Глава МЗС України Вадим Пристайко напередодні заявив, що розведення переноситься через нові обстріли, які здійснили бойовики.

"Кілька днів тому були обстріляні Петрівське і Золоте. Наскільки ви пам'ятаєте, наше рішення було про те, що розведення починається на сьомий день після того, як на цій ділянці зберігається мир, і не відбуваються обстріли", - заявив Пристайко.

У Москві традиційно всю провину звалили на українських захисників на Донбасі.

"ЗСУ відмовилися приступати до розведення сил і техніки в Золотому і Петрівському. Згідно з домовленостями, досягнутими минулого тижня в Мінську представниками Києва, Донецька і Луганська, воно повинно було поновитися 7 жовтня", - йдеться в заяві МЗС Росії.

У Москві вважають, що українська влада прийняла таке рішення через шантаж з боку "озброєних нацбатів".

У МЗС РФ вже говорять, що відмова від розведення сил загрожує "небезпечною ескалацією напруженості на лінії зіткнення".

У свою чергу глава партії "Національний корпус" Андрій Білецький каже, що бойовики не підуть на відведення своїх сил, оскільки розуміють, що це фактично означатиме для них втрату територій, в той час як ЗСУ і так просунулися досить далеко на Донбасі.

Варто зазначити, що в Москві напередодні фактично визнали, що певний вплив на бойовиків мають, але обіцяти за них нічого не можуть.

"Кремль, безумовно, має певний вплив на республіки Донбасу. Але ви знаєте, що республіки Донбасу - самостійні суб'єкти у врегулюванні цього конфлікту", - зауважив спікер президента Росії Дмитро Пєсков.

В Українській добровольчій армії також висловилися проти відводу сил, пообіцявши на місце відведених бійців ЗСУ відправити ще більше добровольців.

"Як головнокомандувач, президент, звичайно, може віддавати наказ про відвід, про демілітаризовану зону, а ми заявляємо: ми з війни не підемо. Там, де він відведе війська, ми зайдемо, заведемо тисячі осіб", - сказав заступник командира Андрій Гергерт.

Що думають про це українці

В основному розведення сил на Донбасі сприймається дуже неоднозначно, в більшій мірі з негативною оцінкою того, що відбувається Є думки, що це призведе до зменшення обстрілів, але ці голоси губляться серед більш гучних заяв про те, що бойовики навряд чи зможуть дотриматися досягнутих домовленостей.

Зокрема, відведення сил ЗСУ побоюються і самі жителі селища Золоте. Вони навіть написали про це листа Володимиру Зеленському.

"Ми, жителі смт Золоте-4 змушені звернутися до Вас як гаранта Конституції з вимогою негайного припинення відведення підрозділів ЗСУ з бойових позицій, які вони займають сьогодні", - йдеться в листі.

Його автори вважають, що ЗСУ гарантують безпеку їх життя.

"Як показала практика, такі відведення підрозділів ЗСУ приводили лише до погіршення становища місцевих жителів: місце проживання перетворюється на "сіру зону", де життя людини нічого не варте. ЗС України - гарантія безпеки нашого життя", - йдеться в листі до президента.

Проти розведення сил мітингували і тисячі людей в неділю, 6 жовтня, на Майдані Незалежності в Києві і в безлічі інших міст України.

Учасники віче закликали людей до загальнонаціональної мобілізації, закликаючи Зеленського відмовитися від впровадження на Донбасі "формули Штайнмайера".

Сам же Зеленський вважає, що розведення сил на невеликих ділянках на Донбасі - це дорога до майбутнього миру.

Однак, знайшлись й ті, хто так не вважає. Так, напередодні на сайті президента з'явилася електронна петиція, автори якої запропонували перенести офіс президента з Києва в Золоте. При цьому зробити це вимагають ще до того, як з Золотого будуть відведені сили ЗСУ.

Втім, як відомо, інструмент петицій регулярно використовувався попередньою владою в різного роду інтереси і не завжди відображає об'єктивну реакцію. Тому наскільки це об'єктивно зараз - також невідомо. Та й у чому хочуть звинуватити президента Зеленського? Та й в Офісі президента раніше анонсувався візит в район розведення сил, тому у Зеленського мають розуміють всю серйозність ситуації.

Розведення сил зірвано: що далі

Напередодні в мережі також з'явилася інформація про те, що розведення сил може початися опівдні 9 жовтня і триватиме до 12 жовтня. Чи буде це так, стане відомо тільки в середу, 9 жовтня.

У свою чергу міністр оборони Андрій Загороднюк повідомив, що нове розведення сил може бути в разі дотримання режиму припинення вогню впродовж тижня.

При цьому він зазначає, що якщо бойовики порушать домовленості, сили ЗСУ повернуться на свої позиції.

Тим часом військовий оглядач Михайло Жирохов в коментарі "Апострофу" заявив про те, що головна причина зриву розведення - не порушення режиму припинення вогню, а саме протести в столиці.

"Акція на Майдані дуже збентежила військове і політичне керівництво і вони взяли той же принцип, який був за Петра Порошенка - заявили, що розведення неможливе, оскільки тривають обстріли", - заявив він.

Він зазначає, що за ас війни з'явилась так звана "третя сила" - люди, які не контролюються ні українською, ні окупаційною владою. Експерт також додає, що з "військової точки зору в розведенні сил на 2 км, як це було передбачено, сенсу немає - будь-який міномет стріляє на 4-7 км, не кажучи вже про ствольну артилерію".

"Тому обстріли тривали б. Для того, щоб жодне з озброєнь не дістало до цілі, треба їх відводити мінімум на 40 км. Але в умовах високо урбанізованої території Донбасу - це нонсенс, оскільки в такому разі ми будемо віддавати населені пункти з людьми", - резюмував він.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі