RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Зовнішня розвідка оцінила ризики наступу Росії на Україну цієї осені

За оцінками Служби зовнішньої розвідки, можливість наступу сил Російської Федерації на Україну, не виключена, але це не відбудеться восени 2020 року. Зараз сценарій військової агресії проти нашої країни для Кремля не актуальний через низку причин.

Про це написав глава Служби зовнішньої розвідки Валерій Кондратюк в своїй статті для "Дзеркала тижня".

Кондратюк назвав чинники, які в даний час стримують російську агресію проти України. Це - падіння цін на світових ринках нафти і газу, яке зменшує надходження до бюджету, спроби використовувати пандемію коронавірусу для поліпшення відносин із Заходом, наближення місцевих виборів в Україні, завдяки яким Москва сподівається посилити присутність своїх сил в українській політиці.

Також багато сил у РФ йде на протистояння з Туреччиною в Сирії та Лівії і на непряме втручання в конфлікт між Вірменією і Азербайджаном.

Крім того грають роль місцеві вибори в РФ у вересні цього року при падінні рейтингу довіри до президента Росії Володимира Путіна і зростання протестних настроїв.

Разом з тим, аналіз Зовнішньої розвідки свідчить про те, що в майбутньої перспективі не виключена масштабна військова операція Росії для захоплення нових українських територій.

Голова СЗР перерахував фактори, які можуть цьому сприяти - необхідність відвернути увагу від внутрішніх російських проблем; потреба вирішення проблем водопостачання в Криму і провал курортного сезону; концентрація уваги українських міжнародних партнерів виключно на власних внутрішніх проблемах.

Як повідомляв "Апостроф" 29 липня Росія розпочала масштабні військові навчання в Чорному морі, в яких беруть участь 20 кораблів ВМФ Росії за підтримки авіації.