RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Валерій Цепкало, який втік в Україну, написав листа Путіну

Екс-претендент на пост президента Білорусі, колишній глава Парку високих технологій Валерій Цепкало написав листа президенту Росії Володимиру Путіну, в якому закликав підтримати проведення в країні вільних виборів і засудити "антинародну і антиросійську політику, яка проводиться білоруським режимом".

Про це повідомляє "РБК".

У відкритому листі, адресованому Володимиру Путіну і "братам-росіянам", політик просить не підставляти в черговий раз плече Олександру Лукашенко, але "підтримати проведення вільних президентських виборів в Білорусі і засудити проведену білоруським режимом антинародну і антиросійську політику".

"Наші народи об'єднують спільна культурно-історична спадщина і тісні родинні зв'язки, наші громадяни однаково розуміють ідеї демократії і свободи та хочуть обирати собі владу", - написав Цепкало.

Він також назвав неадекватною поведінку білоруських властей по відношенню до Росії, прикладом якої вваєжає затримання 33 "вагнеровців". На його думку, їх заарештували за надуманими звинуваченнями.

"Цих чоловіків жорстко, принизливо, під камери затримали і помістили під варту, до них не допустили відразу представників російського посольства. Очевидно, що цих росіян Лукашенко вирішив "брудно" використовувати в своїх внутрішньополітичних іграх для боротьби з альтернативними кандидатами і посилення їм кримінальних статей. Сьогодні, виступаючи перед Національними зборами і запрошеними в Палаці республіки, він знову дорікнув російській влада брехнею, коли говорив про цілі появи російських "найманців" в Білорусі ", - написав Цепкало.

Нагадаємо, 14 липня Центрвиборчком Білорусі не зареєстрував Цепкало кандидатом в президенти, нібито через недостатню кількість достовірних підписів за його висунення. Ініціативна група Цепкало зібрала понад 200 тисяч підписів. За даними штабу, до виборчкомів було здано 160 тисяч підписів. Однак ЦВК визнав достовірними менше 80 тисяч підписів при необхідних 100 тисячах.

16 липня Цепкало подав до Верховного суду скаргу на відмову в реєстрації кандидатом в президенти. Верховний суд скаргу відхилив.

24 липня стало відомо, що Цепкало залишив Білорусь і поїхав в Москву разом з дітьми через побоювання бути затриманим. 2 серпня з'ясувалося, що він приїхав з РФ до Києва. Його дружина Вероніка Цепкало залишилася в Білорусі, вона допомагає виборчому штабу кандидата в президенти Світлани Тихановської.

Як повідомляв "Апостроф", в Білорусі тривають мітинги на підтримку кандидата на пост президента Світлани Тихановської, яку називають головною конкуренткою чинного глави держави Олександра Лукашенка.