RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Археологи знайшли в Туреччині рідкісні іграшки і прикраси, яким тисячі років: фото

Турецькі археологи під час проведення розкопок в стародавньому місті Бечін виявили іграшки римської епохи. Знайдені артефакти, на думку вчених, свідчать про яскравий стиль життя в цьому поселенні.

Про це повідомляє Daily Sabah.

Археологи вже багато років проводять розкопки в місті Бечін, вік якого складає близько 5 тисяч років. Нові знахідки вченими були зроблені в районі Мілас, що на південному заході провінції Мугла, вони виявили кілька глиняних іграшок і прикрас.

Вік виявлених вченими артефактів становить близько 2 тисяч років, що відносить їх до римської епохи.

Знахідки не є унікальними, але вони досить рідкісні за своїм призначенням - іграшок римської епохи по всьому світу знаходили не так вже й багато.

Глиняні іграшки збереглися частково, одна з них зображує невідому тварину, для її ідентифікації будуть потрібні додаткові дослідження.

Також археологам вдалося розкопати безліч каблучок, браслетів і намист, а також монет елліністичного, османського, римського і візантійського періодів.

Керівник розкопок Кадир Пекташ розповів, що всі ці знахідки дають можливість по-іншому оцінити соціально-економічне та культурне життя тієї епохи.

"Ми виявили в основному скульптурні іграшки, виготовлені з яскраво вираженими щільними фігурами тварин, - розповідає Пекташ. - Більшість з них відносяться до римської епохи. Ці предмети свідчать про багате і яскраве соціокультурне життя того періоду".

"За винятком глазурованих і неглазурованих горщиків і металевих знахідок, які ми розкопуємо щороку, в цей період ми виявили яскраві жіночі прикраси. Були знайдені кільця, браслети, підвіски і численні монети, що належать до елліністичного, османського, римського і візантійського періодів", - додав Пекташ.

Як повідомляв "Апостроф", російські археологи в Новосибірській області виявили в похованні часів бронзового століття унікальну глиняну скульптуру, яка була розташована на плечі жінки, похованої близько 5000 років тому.