RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні відзначають День десантно-штурмових військ: цікаві факти і яскраві листівки

У суботу, 21 листопада, в Україні відзначають День Десантно-штурмових військ, які у 2014 році одними з перших піднялися для відсічі агресії Росії проти України.

"Апостроф" зібрав привітання зі святом та цікаві факти про десантників.

1. У десантників у різні часи були різні назви. Спершу "аеромобільні війська", потім – "високомобільні десантні війська", а з 2017 року вони називаються - Десантно-штурмовими військами (ДШВ).

2. 21 листопада 2017 року десантники змінили берети та інші знаки розрізнення на нові. Кольором беретів став маруновий (темно-бордовий). Аналогічні берети для ідентифікації своїх десантників використовують у 59 країнах світу, 19 серед яких є членами НАТО.

3. У Житомирі базується Командування ДШВ, постійно дислокується 95-та окрема десантно-штурмова бригада (95-та ОДШБр), розташований навчальний центр Десантно-штурмових військ, тож це місто вважають столицею десантно-штурмових військ.

4. У липні-серпні 2014 року 95-а бригада під командуванням полковника Михайла Забродського разом із підрозділами 79-ї аеромобільної, 25-ї повітрянодесантної, 30-ї та 51-ї механізованих бригад здійснили рейд, який американський військовий експерт Філіп Карбер назвав "найдовшим у новітній військовій історії"

5. Полковник-десантник Максим Миргородський - перший в Україні повний кавалер ордену Богдана Хмельницького. Він координував оборону Донецького аеропорту у жовтні-листопаді 2014 року. З 2018 року – командир 95-ї ОДШбр.

6. На початку березня 2014 року в бік тоді вже анексованого Криму першими висунулися миколаївські десантники 79-ї окремої аеромобільної бригади. Генерал-майор Дмитро Марченко на власному автомобілі під виглядом таксиста провів розвідку. А в червні-липні 2014 року миколаївські десантники звільняли від бойовиків перші міста Донбасу.

7. Наймолодша за віком бригада у структурі ДШВ – 46-та окрема десантно-штурмова. Її було сформовано наприкінці 2016 року із пунктом постійної дислокації в Полтаві.

8. Єдиний в Україні вищий військовий навчальний заклад, де готують офіцерів-десантників – Військова академія в Одесі.

9. Вихідцями із Десантно-штурмових військ є командувач Сил спеціальних операцій генерал-лейтенант Ігор Луньов; командувач морської піхоти генерал-лейтенант Юрій Содоль; командир 35-ї бригади морської піхоти полковник Микола Палас. Комбриг Євген Коростельов, який помер 19 листопада 2019 року унаслідок мінно-вибухового поранення.

10. За даними Книги пам’яті полеглих за Україну, за час проведення АТО/ООС загинули 517 військовослужбовців Десантно-штурмових військ.

Як повідомляв "Апостроф", 19 вересня, християни східного обрядузгадували диво Архістратига Михаїла, цей день в народі також називають Михайлове чудо.