RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Коли народився Ісус Христос: версії вчених та богословів

Мільйони людей по всьому світу святкують народження Ісуса Христа 25 грудня або 7 січня через різне літочислення у християн західного та східного обрядів. Однак багато вчених вважають, що народився Ісус не в ці дати і навіть не в перший рік нашої ери.

Про це повідомляє “Livescience”.

У дослідників є кілька версій на тему, коли насправді народився Месія.

Смерть царя Ірода

На думку деяких учених, Ісус міг народитися приблизно в 6-4 роках до н.е. Ця теорія базується на біблійному оповіданні про царя Ірода, який жив саме в цей період. Він наказав убити всіх хлопчиків віком від 2 років, що жили на околицях Віфлеєму, намагаючись знищити Месію. Так як ця подія сталася, нібито, незадовго до смерті царя, вчені базуються на хронології римських істориків, які вважали, що Ірод помер у 4 році до н.е.

Віфлеємська зірка

Інші вчені схильні вірити в астрономічну теорію народження Ісуса Христа, зіставивши Віфлеємську зірку, що сповістила про народження рятівника з реальними астрономічними подіями. Так, астроном Колін Хамфріс в 1991 році припустив, що небесне явище насправді було не зіркою, а повільною кометою, яку навіть зафіксували китайські спостерігачі в 5 році до н.е. Проте цю теорію пізніше спростували.

Крім того, існує думка, що Вифлеємська зірка могла бути поєднанням Сатурна та Юпітера – рідкісного астрономічного явища, під час якого на небі можна спостерігати яскраве світло, схоже на зірку. Ця подія могла статися у червні 2 року до н.е. Іншою можливою датою вважають жовтень у 7 році до н.е.

Підказки у Біблії

Теолог і професор Фуллерської духовної семінарії Ян Пол розповів про теорію, яка базується на підказках, що є в Біблії, за якими можна визначити приблизну дату народження Ісуса. Першою зачіпкою він вважає натяк на зв'язок народження Ісуса та Іоанна Хрестителя.

"На шостому місяці вагітності Єлизавети Бог послав ангела Гаврила в Назарет, місто в Галілеї, до незайманої, яка пообіцяла вийти заміж за чоловіка на ім'я Йосип, нащадка Давида. Діву звали Марія", - цитує Біблію дослідник.

На його думку, якщо припустити, що Марія завагітніла незабаром після цього, за умови, що у Марії та Єлизавети пологи сталися у звичайний термін, то Ісус народився через п'ять-шість місяців після Івана.

Другою підказкою він назвав дані про отця Іоанна Хрестителя. Відомо, що Захарія був священиком у храмі. Порівнявши дані про нього з календарними хроніками стародавніх євреїв, учений заявив, що Іоанн міг бути зачатий приблизно на початку червня.

Якщо додати шість місяців між Іоанном та Ісусом та дев'ять місяців вагітності Марії, то месія мав народитися в середині вересня наступного року.

На підтвердження цієї теорії він навів кілька аргументів. Кліматичні аспекти також ставлять під сумнів теорію народження Ісуса наприкінці грудня. У цей період на околицях Віфлеєму дуже холодно, щоб у нічний час зустріти пастухів з отарами овець. У той же час у вересні погодні умови більш помірні і таке можливе.

До того ж, як заявив Пол, давні записи стверджують, що 25 грудня є датою зачаття. Зважаючи на те, що ідеальний період людської вагітності становить 280 днів, 29 вересня можна було б вважати датою народження рятівника.

Проте за відсутності точних історичних свідоцтв та матеріальних доказів вчені навряд чи зможуть назвати точний місяць чи хоча б рік народження месії.

Раніше ми публікували п'ять зворушливих фільмів про Різдво, які створять святковий настрій.