RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Відпустка та звільнення в Україні під час війни: юрист пояснив головні зміни

Під час воєнного стану в країні норми законодавства про працю зазнали низки нововведень, які обов'язково має знати кожен українець.

Про це повідомляє "НВ".

Як розповів старший юрист ILF, експерт із трудового консалтингу Олексій Головін, під час війни українці мають право на законну щорічну відпустку у 24 календарні дні. Під час дії воєнного стану він не може перевищувати цей термін, хоча у мирному житті ця кількість днів є мінімальною обов'язковою.

"Сьогодні максимальна щорічна основна відпустка становить 24 календарні дні. Однак, якщо норми колективного договору більш привабливі і менш шкідливі для працівників, за керівником залишається право продовжити дію саме цих положень", - розповів експерт.

Крім того, у період дії військового стану святкові дні є вихідними лише тоді, коли випадають на суботу чи неділю.

Зі звільненням також відбулися зміни. Наразі, за словами правозахисника, розірвати трудовий договір з ініціативи роботодавця можливо навіть під час тимчасової непрацездатності працівника чи перебування у відпустці. Попередня згода профспілки не потрібна, але самі підстави звільнення працівника не змінюються. Звільнити за прогул під час воєнного стану неможливо, але мають бути серйозні підстави такого прогулу, наприклад, якщо щось загрожує життю.

Зміни в Україні також передбачили, як мають будуватися відносини працівника та роботодавця, якщо працівник може виконувати роботу, але не може перебувати на своєму робочому місці. У цьому випадку роботодавець може запропонувати такі варіанти:

  • оформити дистанційну чи надомну роботу, і навіть гнучкий режим робочого дня;
  • використовувати щорічну або будь-яку іншу відпустку (за наявності відповідних підстав);
  • написати заяву на одержання відпустки без збереження заробітної плати.

Крім того, юрист розповів про те, чи роботодавець може відмовити особі у наданні відпустки. Це можливо, якщо людина залучена до виконання роботи на об'єктах критичної інфраструктури. Роботодавець не може відмовити у наданні лише в тих випадках, коли відпустка необхідна у зв'язку з вагітністю та пологами, а також щодо догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

Раніше ми розповідали про обмеження для вчителів, які бажають піти у відпустку під час воєнного стану.