RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

19 вересня

Всі новини

Мобілізація триває: що загрожує ухилянтам після кількох штрафів

В Україні в рамках посилення покарання за ухилення від мобілізації громадян призовного віку чекатиме кримінальна відповідальність. Такий розвиток подій для ухилянтів можливий за умови отримання кількох штрафів.

Про це розповів член Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки ВРУ, нардеп від "СН" Олександр Федієнко в інтерв’ю видання "Телеграф".

Читайте також: Хто не підлягає призову в 2024 році: основні категорії громадян

За його словами, громадянам, які матимуть кілька штрафів за ухилення від мобілізації, загрожуватиме кримінал. Водночас, штрафи можна буде оскаржити в суді, однак судовий процес може бути складним. Припускає, що не всі будуть в змозі оплатити підвищені розміри штрафів. Також вважає, що масштабного потоку штрафів для ухилянтів не буде.

"Я не думаю, що це буде системно. По-перше, розмір штрафу збільшується. Мова йде про штрафи у розмірі близько 25 тисяч, близько 50 тисяч гривень. Не кожен зможе сплачувати такі штрафи, які будуть передбачені. Тож, точно не буде потоку штрафів. По-друге, згідно з Адміністративним кодексом, після певного штрафу людина може бути притягнута до кримінальної відповідальності", – повідомив він.

Як відомо, український парламент 9 травня проголосував у цілому проєкт закону №10379, який передбачає посилення покарання для ухилянтів у вигляді більших штрафів та інших різних санкцій.

Відповідний документ працюватиме у парі з новим законом про мобілізацію. Чоловікам призовного віку, які ухилятимуться від служби, доведеться сплачувати підвищені розміри штрафів за порушення правил військового обліку. Покарання передбачене, якщо громадянин не оновив дані в Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, за зміну даних, які відсутні в е-реєстрах. Сума штрафу становитиме від 17 до 25,5 тис. гривень. Для посадовців та юросіб - від 34 до 59,5 тис. гривень.

Ухилянт від мобілізації - це громадянин призовного віку, який ухилився від повістки для уточнення військово-облікових даних, уникнув відправлення в армію.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали про те, як працюватимуть нові правила ВЛК.

  • Вас також може зацікавити:

Порушення правил мобілізації: як виписуватимуть штрафи

СІЗО переповнені: скільки в'язнів можна відправити на війну

Підступна течія затягує: скільки ухилянтів загинуло в Тисі від початку війни