RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

24 червня

Всі новини

Приготуйте щось смачне: яке свято 18 травня і що заборонено робити у цей день

У суботу, 18 травня православні віряни шанують святих отців сімох Вселенських соборів, мученика Феодота Анкірського, сімох святих дів за новим церковним календарем. У цей день, який в народі отримав назву Федот Вівсяник, існує низка особливих традицій, прикмет та заборон.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

Церковне свято за новим календарем 18 травня

Після того, як відбувся перехід Православної церкви України минулого року на норми нового церковного календаря, дати всіх неперехідних православних свят зсунулися на 13 днів раніше. Частина вірян надалі дотримується старого календаря, оскільки збереження старого стилю є правом релігійних громад та монастирів.

Водночас, за новим стилем 18 травня (31 травня - за старим) - християни шанують пам'ять святих отців сімох Вселенських соборів - зібрання переважно єпископату християнської церкви, де обговорюються питання та ухвалюються рішення доктринального, церковно-політичного та судово-дисциплінарного характерів.

Як правило, Вселенські собори церкви збирали у складні часи для церкви й були необхідні серйозні кроки. Сукупно православна церква визнає сім Вселенських соборів. Їх йменують "стовпами Церкви", коли було затверджено ключові догми та основи християнського віровчення.

Зокрема, Перший і другий Вселенські собори були проведені в IV столітті, наступні два - у V столітті, два - у VI-му. Водночас, сьомий Вселенський собор відбувся 787 року. Під час перших було сформульовано "Символ віри" - головні положення християнської віри. Такі вчителі церкви, як Василь Великий, Іоан Златоуст, Григорій Богослов, Афанасій Великий та інші, боролися проти єретичних вчень і формували богословську думку. Під час соборів було встановлено низку церковних свят. У семи соборах взяли участь близько двох тисяч єпископів і священиків. Їх молитовно згадують 18 травня.

Також це - день пам'яті мученика Феодота і семи святих дів, які постраждали за віру в Ісуса Христа. Вони жили в Анкірі (нині Туреччина) в III столітті і були християнами, проповідували християнську віру.

В час, коли римська влада здійснювала гоніння проти перших християн, він приймав у себе гнаних вірян. У нього був готель, де ті жили, потай проводили літургії. На суд до правителя Анкіри було приведено сімох немолодих християнок - Текусу, Фаїну, Клавдію, Матрону, Іулію, Олександру та Євфрасію. Їх марно намагалися змусити зректися віри, навіть після тортур. Всіх засудили до страти. Феодот поховав мучениць, однак його було схоплено і також страчено.

Важливі прикмети 18 травня

За прикметами наші предки визначали погоду та врожайним буде рік:

  • якщо місяць у хмарах - до дощу;
  • у разі заходу сонця в серпанку - до дощового літа;
  • якщо з дуба опадає листя - до неврожайного року;
  • за гучного каркання ворон - до дощу.

За народним календарем 18 травня - це свято Федота Вівсяника. Предки зазвичай в цей день сіяли овес і льон, спостерігали за дубом: у разі, якщо листя у дерева встигло розвернутися, то до гарного урожаю вівса.

Що заборонено робити 18 травня

Серед головних заборон цього дня - не можна:

  • лихословити;
  • скандалити;
  • відмовляти в милостині.

Не варто у цей день шити, розпочинати нові справи, звільнятися та починати нову роботу - перехід буде невдалий.

Традиції 18 травня

Наші предки шанували Святого Феодота як помічника весни. Як правило, в нього варто просити багатого врожаю.

Господині на Феодота традиційно готують вівсяну кашу, смачну випічку. Зокрема, пекли вівсяне печиво.

Існує повір'я, якщо сьогодні закохані, взявшись за руки, тричі удвох обійдуть дуб, то будуть жити довго і щасливо.

Раніше "Апостроф" публікував календар свят у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати

Великодній вівторок: заборони і цікаві факти про другий день після свята