RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Заплутаний лабіринт: чи може священник отримати бронь від мобілізації

Згідно з положеннями нової редакції мобілізаційного закону, наразі відстрочки, броні чи альтернативної служби для священнослужителів не передбачена.

Про це розповіли ЗМІ "Дзеркало тижня".

Читайте також: В Україні запустять онлайн-бронювання від мобілізації

"У фінальній редакції закону немає жодної згадки про церкву, а від запитань про це законодавці відмежувалися тим, що тут, мовляв, питання складне, воно заслуговує на окремий документ. Який колись напишуть і ухвалять", - розповідає юрист.

Хоча у постанові Кабміну про "Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану" згадано священнослужителів, їм присвятили пункт 13. Проєкт наразі не ухвалили — він подорожує заплутаними лабіринтами Кабміну.

В 13 пункті йдеться, що голови церковних установ мають подавати списки з особами, яких потрібно забронювати до відповідних органів.

"Якщо з цим не виникне проблем, священнослужитель після кількох оборотів неспішної бюрократичної машини потрапляє на такий собі "спеціальний облік" і мобілізація йому більше не загрожує. Водночас у проєкті немає обмежень як за кількістю тих, кого бронюють, так і за часом, на який служба Господу замінить їм військову службу", - розповідає експерт.

В України залишається можливість відмовитись від військової служби зсилаючись на догмати вчень релігій, які закликають не брати зброї до рук.

Раніше "Апостроф" писав про те, як отримати відстрочку від мобілізації.

  • Вас може зацікавити:

Місяць за три і пільги для родин військових: що нового в законопроекті про мобілізацію

Догляд військовозобов'язаного за сестрою: коли можуть дати відстрочку

Ухилянтам готують космічні штрафи: Рада розгляне нові законопроекти