RU  UA  EN

Неділя, 8 вересня
  • НБУ:USD 40.70
  • НБУ:EUR 44.95
НБУ:USD  40.70
Суспільство

Новини

Ухилянту вперше дали максимальний термін: що він казав у суді

Районний суд Києва виніс вирок чоловіку, який намагався уникнути мобілізації. Вперше було призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

Про це повідомляє видання "Главком".

Читайте також: "Заробіток" на ухилянтах: який запобіжний захід обрали для колишньої нардепки

Вперше в Україні суд виніс вирок ухилянту з покаранням у вигляді позбавлення волі строком на 5 років. Така міра покарання є максимальною за уникнення мобілізації. "Першопроходцем" виявився уродженець Донецька, який у червні 2023 року був визнаний придатним до несення військової служби, а у вересні того ж року він отримав повістку на відправку до лав ЗСУ. Але чоловік проігнорував виклик і не з’явився у встановлений час до розподільчої частини.

Під час судового засідання чоловік визнав свою провину, але пояснив, що на той момент він мав їхати до батьків похилого віку, адже вони потребують догляду.

Свідчення дав працівник ТЦК, до якого не з’явився підсудний. Військовослужбовець зазначив, чоловіка було визнано придатним до служби, але той відмовився йти воювати, бо його близькі родичі живуть у Донецькій області. Мовляв, цей факт заважатиме військовозобов’язаному перебувати у лавах ЗСУ.

Оболонський районний суд Києва визнав той факт, що проживання батька та бабусі обвинуваченого у Донецькій області, а його дружини – на тимчасово окупованій території, не є підставою, які б могла виправдати чоловіка у відмові від мобілізації.

Також не допомогло каяття військовозобов’язаного. На думку суду, чоловік не намагався виправити ситуацію і за весь час, що він перебував у столиці, не з’явився на виклик до ТЦК. Суд не взяв до уваги й заклики прокурора щодо призначення обвинуваченому умовного терміну покарання. Було вказано на відсутність підстав з огляду на суспільну небезпечність вчиненого ним кримінального правопорушення.

Раніше ми розповідали, що суд виніс нове рішення щодо арешту ексрозвідника Червінського.

  • Вас може зацікавити:

В Польщі винесли вирок вбивцям українця у витверезнику

Повторне проходження ВЛК: що не може робити суд у разі оскарження рішень комісії

Сергій Макогон загнав ОГТСУ у борги і через суд вибиває собі 10 млн грн премії - експерт