RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Репетиція "гібридної війни": 20 років тому стався конфлікт з Росією за острів Тузла

Цього тижня виповнилося 20 років від дня конфлікту за острів Тузла у Керченській протоці: тоді Росія та Україна чи не вперше опинилися на межі великої війни.

"Апостроф" розповідає про те, що спричинило і як розвивалися події.

Острів Тузла розташований у Керченській протоці, між тимчасово окупованим Кримським півостровом України та Таманським півостровом Росії: спочатку це була коса, але її розмив шторм у 1925 році.

Читайте також: Річниця "референдумів" на окупованих територіях України: як росіяни проводили "голосування" у 2022 році

Згодом керівництво СРСР вирішило включити цей острів до складу Криму, обґрунтовуючи це тим, що Керч є найближчим населеним пунктом. 1954 року відбулася передача Криму зі складу РРФСР до складу Української РСР, а 1991 року Україна здобула незалежність: Тузла, як і Крим, стали частиною вже суверенної держави.

Фото: МВС України

Після розпаду СРСР керівництво вже Російської Федерації робило спроби відірвати Крим від України: вперше це відбувалося у 1990-ті роки. У вересні 2003 року від російського Таманського півострова почали насипати штучну греблю у бік українського острова Тузла.

Для Росії та України цей клаптик землі мав важливе значення, оскільки між островом та Керчю пролягав єдиний судноплавний шлях, який можна було проходити за допомогою лоцманів. Станом на 2003 рік цим маршрутом користувалося до 9 тисяч вантажних кораблів і російські судноплавні компанії мали платити Керченському порту за проходження суден цим каналом близько 150-180 млн доларів на рік.

Але були й інші причини: по-перше, Тузла могла б стати чудовим "козирем у рукаві" для Володимира Путіна, адже в Росії тоді намічались вибори президента 2004 року. По-друге, представники адміністрації Краснодарського краю Росії заявляли, що дамба в Керченській протоці має захистити Темрюкський район від розмивання.

Тодішній губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов, ймовірно, діючи з мовчазної згоди Кремля, віддав наказ про початок будівництва дамбу. У цей час президент України Леонід Кучма перебував із візитами у країнах Латинської Америки.

На вимогу зупинити будівництво росіяни ніяк не реагували: тоді Кучма особисто прилетів на острів і віддав розпорядження привести до бойової готовності частини ЗСУ та прикордонної служби. Росіяни попередили: якщо дамба наблизиться до острова, буде відкрито вогонь на поразку.

Українські прикордонники відпрацьовують сценарій захисту Тузли. Осінь 2003 року

Президент України Леонід Кучма на острові Тузла дивиться на російську дамбу, будівництво якої здійснювалося від Краснодарського краю Росії, 23 жовтня 2003 року.

Пантон із прикордонниками України: його видно з дамби, яку насипають російські будівельники в Керченській протоці з боку Краснодарського краю Росії, 23 жовтня 2003 року.

У жовтні того ж року будівництво греблі зупинилося за 100 метрів від кордону, а Київ і Москва перейшли до перемовин. Пізніше було підписано договір про співпрацю у використанні Азовського моря та Керченської протоки, але питання про російсько-український кордон та режим Азовського моря залишилося невирішеним.

У 2014 році Тузла, як і Крим, буде анексована Росією, а в 2018 році через острів пройде збудований окупантами Кримський міст.

Раніше "Апостроф" розповідав про річницю загибелі корейського "Боїнга" над Сахаліном.

Вас також може зацікавити:

Річниця початку Другої світової війни: найважливіші факти та інфографіка

Капітуляція Японії, яку приймав українець: найважливіші факти річниці завершення Другої світової війни

Урок, який не можна забувати: найважливіші факти про "Червоний терор"