RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

"Заміжня" і "холостяк": як правильно сказати українською ці слова

В українській мові часто виникають сумніви при вживанні слів "холостяк" та "холостячка", а також виразів "заміжня жінка" та "одружена".

Відомий філолог Олександр Авраменко розповів, як правильно вживати ці слова та висловлювання в українській мові.

Читайте також: Жодних пішли і давайте: як чемно звертатися до людини українською з проханням

Філолог зазначив, що слова "заміжня жінка" та "одружена жінка" є синонімами в українській мові. Він зазначив, що у діловому спілкуванні, наприклад, в анкетах, більш доцільно використовувати "одружена" або "неодружена" замість "заміжня".

нашій мові відсутнє слово "холостяк", і його неправильно вживати. Натомість, ми можемо використовувати інший милозвучний вислів", - розповів Авраменко.

За словами філолога, це правило стосується і чоловіків - "одружений" і "неодружений" правильно вживати замість спроби використовувати слово "холостяк", яке відсутнє у словнику. Він наголосив, що важливо уникати слова "холостяк", оскільки цього слова немає у сучасних словниках. Замість нього варто користуватися іншими відповідностями, такими, як "парубок" для неодружених чоловіків і "старий парубок" для старших.

Авраменко зазначив, що в українській мові є ще дві пари синонімів, щодо використання яких також можуть виникати сумніви. Ці поняття - "сім'я" та "батьківщина", а також "дім" та "будинок". Він наголосив, що кожен має право сам обирати, яке зі слів відповідає його сенсовому нюансу.

Раніше "Апостроф" розповідав, чи є слово "пилосос" русизмом і які є аналоги в українській мові.

Вас також може зацікавити:

"Військовий" або "воєнний": коли і як правильно вживати ці слова

"Біля" чи "близько"? Як правильно сказати українською про приблизну кількість часу

Як на українську перекласти слово "пододеяльник": правильні замінники

Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!