RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кредитна бульбашка: коли луснуть російські фінанси

Багатьом громадянам країни-агресора просто не вистачає грошей до зарплати

Багатьом громадянам країни-агресора просто не вистачає грошей до зарплати Фото: Pixabay

В Росії за останні місяці значно зросло кредитування. Особливий попит мають споживчі позики, але, як не парадоксально, споживчий попит з боку населення країни-агресора падає. Натомість зростає кількість прострочених кредитів, і суми боргів вже обчислюються трильйонами рублів. "Апостроф" розбирався, із чим пов'язані останні тенденції на кредитному ринку РФ і якими будуть їхні наслідки.

Зростають кредити, зростають борги

У Росії з початку 2023 спостерігається небувалий бум споживчого кредитування. Особливо видача позик населенню активізувалася минулої весни.

При цьому, якщо у квітні зростання кредитування місяць до місяця становило 1,7% або 487 мільярдів рублів (5,7 мільярда доларів), то в травні воно вже було на рівні 2% або 584 мільярдів рублів (6,7 мільярда доларів).

Крім суто споживчих кредитів зростають також автокредити та іпотека.

Центральний банк Росії прогнозує, що споживчі кредити в країні в 2023 році зростуть на 8-12%, іпотечні - на 12-16%. При цьому деякі аналітики не відкидають, що темпи видачі позик населенню розженуться і до 25% до кінця поточного року.

Читайте: І грошей заробимо, і Європі допоможемо: як Україна напакостить Росії газом

Але кредитний бум у РФ має одну важливу особливість - паралельно з ним збільшується і кількість прострочених і неповернених в банківську систему позик. За даними російського Центробанку, на початок березня прострочена заборгованість (понад 90 днів) становила понад 1,1 трильйона рублів (13 мільярдів доларів). За три роки цей показник зріс у півтора рази.

Якщо перерозподілити це боргове навантаження на все населення РФ, то вийде, що на кожного росіянина сьогодні припадає 7,6 тисячі рублів (90 доларів). З одного боку, це не так і багато, але тут враховано все населення, включаючи дітей. Тому, кажуть експерти, реальна цифра кредитної заборгованості принаймні вдвічі більша, тобто близько 15 тисяч рублів (180 доларів).

Російські банки також фіксують (хоча, як повідомляє "Комерсант", неохоче це визнають), прострочення за кредитними картками (певною мірою, це теж прострочені кредити населення). У травні загальний обсяг таких прострочок становив 225 мільярдів рублів (2,64 мільярда доларів), що стало історичним максимумом для РФ.

Крім усього іншого, як пише Bloomberg, у Росії спостерігається значний відтік коштів з банківської системи, яка з початку часткової мобілізації, оголошеної у вересні 2022 року, втратила 2,2 трильйона рублів (26 мільярдів доларів).

Від себе додамо, що це не виглядає настільки вже дивним, оскільки російська влада збиралася заблокувати банківські рахунки ухилянтів від мобілізації (чого поки не сталося).

Кредит як можливість вижити

При тому, що кредитування в Росії зростає, спостерігається досить дивна тенденція - спад споживчого попиту, тоді як, за логікою, мало б бути якраз навпаки.

За словами економіста та фінансового аналітика Олексія Куща, тут швидше за все спрацьовує поведінкова модель російського населення в умовах війни. "Населення відкладає частину грошей, як то кажуть, на чорний день", - сказав він у коментарі "Апострофу".

Є й інша, доволі логічна причина.

"У людей стає менше грошей, тому вони змушені брати кредити", - пояснив у розмові з виданням керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський.

До речі, ще кілька місяців тому російські економісти попереджали, що кількість громадян РФ, які не в змозі дотягнути до чергової зарплати без додаткового фінансового підживлення, неухильно зростає. У зв'язку з цим візьмемо на себе сміливість стверджувати, що для багатьох росіян кредит сьогодні – це не можливість придбати нову побутову техніку, не кажучи вже про автомобіль чи квартиру, а спосіб вчасно сплатити за комунальні послуги та купити якоїсь їжі.

Утім, це не зупиняє банки від видачі населенню нових позик, що є для них досить прибутковим бізнесом. При цьому зниження доходів населення неминуче веде до збільшення числа прострочених кредитів.

"Рівень закредитованості в РФ досить високий і продовжує зростати саме в сегменті незабезпечених (споживчих) кредитів, - розповів "Апострофу" колишній член Ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран. - У перспективі це призведе до зростання проблемної заборгованості банків та збитків. Центральний банк намагається обмежити новими нормативами зростання портфеля незабезпечених кредитів, але в нього це погано виходить".

З іншого боку, кредитування є для російської влади одним з небагатьох залишившихся в неї інструментів пожвавлення економіки.

"Є певний монетарний бюджетний стимул, який стимулює платоспроможний попит населення, а від цього йде стимулювання пропозиції з боку бізнесу. Кредит – це один із стимулів", - пояснює Олексій Кущ.

За його словами, зростанню кредитування сприяє досить низька облікова ставка Центрального банку Росії – 7,5% (для порівняння, в Україні вона становить 25% – "Апостроф").

Нагадаємо, безпосередньо перед вторгненням ставка російського регулятора становила 9,5% річних (під ці відсотки Центробанк кредитує комерційні банки, і теоретично кредити для населення і бізнесу, якщо не йдеться про пільгові позики, не можуть видаватися під менші відсотки). Проте вже 28 лютого 2022 року ЦБ РФ різко підвищив ставку до 20%. З того часу облікова ставка регулятора поступово знижувалась і з вересня 2022 року зберігається на рівні 7,5%.

При цьому багато кредитів, особливо іпотечних, видаються за пільговими ставками.

"Іпотека в Росії зараз під 6-7%, що за деякими показниками нижче, ніж у США, тому у них (у Росії) зараз близько 26 трильйонів рублів (310 мільярдів доларів) у кредитах населення", - каже Олексій Кущ.

Але треба розуміти, що багато іпотечних кредитів, які сьогодні перебувають на балансах банків, були взяті росіянами до початку великої війни та введення проти РФ західних санкцій, і в нинішніх реаліях у таких позичальників виникають серйозні проблеми з їх погашенням.

В очікуванні обвалу

Однак, незважаючи на проблеми, що збільшуються, російська влада навряд чи відмовляться від політики кредитного стимулювання, вважає Олексій Кущ.

"Суть у тому, що, якби не було цього кредитування, ситуація в економіці була б у рази гірша, - каже експерт. - Величезні гроші пробачатимуться, списуватимуться. Вони не відмовляться від цієї моделі, тому що вона, фактично, їх рятує. Це - єдина соломинка, за яку зараз вони можуть ухопитися".

До речі, стимулювання російської економіки відбувається не тільки за рахунок споживчого кредитування, а й у вигляді державних інвестицій у військово-промисловий комплекс.

"Загальна макроекономічна статистика виглядає зараз красиво - мінімальне падіння, навіть певне зростання, - розповідає Ілля Несходовський. - Але, що стосується росіян, то найбідніших вони (влада) підтримали різними доплатами, багаті мало постраждали - вони, як і раніше, сидять на своїх схемах, а середній клас, який заробляв гроші, постраждав найбільше, фактично, опустився до бідного рівня".

При цьому життя росіян найближчим часом може ще більше ускладнитись.

За словами Віталія Шапрана, російські банки зараз очікують на збільшення облікової ставки Центробанку, після чого вони зможуть перекласти її зростання на позичальників.

"Але зростання відсоткового навантаження майже гарантовано призведе до нових списань, і тому ми зараз якраз і бачимо як на російському ринку почала надуватися кредитна бульбашка. Вона може луснути, як під дією зростання відсоткового навантаження через дії ЦБ, так і у разі скорочення ділової активності в російській економіці, що дуже ймовірно під гнітом санкцій", - резюмував Шапран.

А це, додамо від себе, завдасть важкого удару як по простим громадянам, так і по російській економіці загалом.

Читайте: Десятки мільярдів на відновлення: коли Україна отримає російський конфіскат від США

Новини партнерів

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту