Лайм

Хто є хто в королівській родині Великої Британії: порядок престолонаслідування та цікаві факти

Старший син монарха залишається головним претендентом

Днями мережу сколихнув фейк про "смерть" короля Великої Британії Чарльза III. З членами королівської родини останнім часом пов'язано чимало скандальних новин, і більшість з них стосуються хвороби британського монарха, а також стану здоров'я Кейт Міддлтон. На тлі цих подій theLime вирішив розповісти про зв'язки між представниками королівської сім’ї, а також чергу наслідування престолу, яка цікавить багатьох.

фото королівської родини, зроблене у листопаді 2007 рокуФото: Getty Images

Після смерті Єлизавети II, якої не стало 8 вересня 2022 року, королем став її старший син Чарльз (нині - король Чарльз ІІІ). Нагадаємо, він був у шлюбі з леді Діаною Спенсер, від якої має двох синів: Вільяма та Гаррі. У 1996 році вони розлучилися, а у серпні 1997 року принцеса Уельська загинула внаслідок автокатастрофи в Парижі.

У квітні 2005 року Чарльз одружився вдруге з Каміллою Паркер. Напередодні смерті Єлизавета II говорила, що бажає аби Камілла стала королевою-консортом, коли її син буде на престолі.

Нещодавно стало відомо, що король Чарльз III бореться з онкологією, яку виявили на ранній стадії. Палац робив кілька заяв стосовно стану здоров'я монарха, а також у мережі з'являлися фото короля після оголошення цієї новини.

король Чарльз IIIФото: instagram.com/theroyalfamily

Наступним у лінії престолонаслідування є старший син Чарльза принц Вільям. Він успадкував титул свого батька, і разом із дружиною Кейт Міддлтон тепер має титул принца і принцеси Уельських. У шлюбі з Міддлтон чоловік виховує трьох дітей: Джорджа, Шарлотту та Луї.

Про принцесу Уельську активно говорять у мережі через її госпіталізацію у січні, а також невдалий фотошоп, який помітили уважні користувачі мережі. Окрім того, ЗМІ заговорили про Роуз Генбері, яку вже встигли прозвати "коханкою" принца Вільяма. 40-річна жінка відреагувала на подібні чутки рішучим запереченням.

Читайте також: Олена Зеленська у Лондоні зустрілася з королевою Каміллою: яким був образ першої леді.

Кейт Міддлтон і принц ВільямФото: instagram.com/princeandprincessofwales

Наступним у черзі на престол після принца Вільяма є його старший син принц Джордж, який народився 22 липня 2013 року в лікарні святої Марії у Лондоні. Принц Уельський був присутній під час народження свого первістка.

Далі у лінії престолонаслідування - принцеса Шарлотта, яка з'явилася на світ 2 травня 2015 року у тій же самій лікарні. Як і в першому випадку, принц Вільям був присутній при народженні другої дитини. Виходить, що принцеса Шарлотта є третьою у черзі на престол після свого батька та старшого брата. Четвертим є принц Луї, який народився у квітні 2018 року.

Кейт і Вільям з дітьмиФото: instagram.com/princeandprincessofwales

Принц Гаррі, який, нагадаємо, кілька років тому відмовився від королівських обов'язків та переїхав до США, є п'ятим у черзі на престол. Він перебуває у шлюбі з американською акторкою Меган Маркл, з якою виховує двох дітей: сина Арчі та дочку Лілібет.

Арчі Гаррісон Маунтбеттен-Віндзор, який народився у травні 2019 року, є шостим у черзі на британський престол, а Лілібет Діана Маунтбеттен-Віндзор посідає сьоме місце у цьому списку.

Читайте на нашому сайті: На тлі онкологічної хвороби батька принц Гаррі відповів, чи повернеться до королівських обов'язків.

принц Гаррі і його дружина Меган МарклФото: Getty Images

Восьмим у черзі на престол залишається скандальний принц Ендрю - третя дитина королеви Єлизавети II та її чоловіка герцога Единбурзького. Ендрю - перша дитина, яка народилася від правлячого монарха протягом 103 років. У 2019 році він відмовився від королівських обов'язків після того, як дав інтерв'ю BBC про стосунки з американським фінансистом Джеффі Епштейном, який покінчив собою у період очікування суду за звинуваченнями в торгівлі людьми. Також принца Ендрю звинувачували у сексуальних зв'язках із неповнолітньою жертвою секс-торгівлі.

принц ЕндрюФото: Getty Images

Дев'яте місце посідає принцеса Беатріс - старша донька принца Ендрю і Сари, герцогині Йоркської. Остання, як відомо, теж бореться з онкологією і нещодавно стало відомо, що їй поставили ще один невтішний діагноз. Принцеса Беатріс у шлюбі з магнатом у сфері нерухомості Едуардо Мапеллі Моцці, за якого вийшла заміж у липні 2020 року.

Десятою в черзі залишається дочка принцеси Беатріс Сієнна Елізабет, яка з’явилася на світ у вересні 2021 року. Дівчинка є 12-ю правнучкою покійної королеви, а принцеса Беатріс також є мачухою сина пана Мапеллі Моцці Крістофера Вульфа, відомого як Вулфі, від його колишніх стосунків з Дарою Хуан.

Читайте також: 18-річна іспанська принцеса прийняла присягу, щоб стати королевою: як вона виглядає.

принцеса Беатріс зі своїм чоловікомФото: .instagram.com/theroyalfamily

Молодша дочка принца Ендрю та Сари принцеса Євгенія посідає 11 місце у лінії престолонаслідування. Як і її сестра Беатріс, вона не має офіційного прізвища, але використовує титул принцеса Йоркстка. У жовтні 2018 року вона вийшла заміж за свого коханого Джека Бруксбенка.

Дванадцятим у черзі є син принцеси Євгенії та Джека Бруксбенка Август, який з’явився на світ 9 лютого 2021 року.

принцеса Євгенія з чоловіком та сином АвгустомФото: instagram.com/princesseugenie

Молодший син Єлизавети ІІ Принц Едвард посідає наступне місце у черзі на престол. Він отримав титул графа Уессекського та віконта Северна після того, як одружився з Софі Ріс-Джонс у 1999 році. Подружжя виховує двоє дітей: леді Луїзу, яка народилася в 2003 році, і Джеймса, який народився в 2007 році. Хлопчик займає 14 місце у списку престолонаслідування, а його старша сестра наступне – 15-те місце.

принц ЕдвардФото: instagram.com/theroyalfamily

На 16 місці – друга дитина покійної королеви і її єдина донька, 73-річна принцеса Анна. Коли вона народилася, то була третьою в черзі на престол, але зараз ситуація істотно змінилася. У червні 1987 року Анні було присвоєно титул королівської принцеси.

Першим чоловіком принцеси був капітан Марк Філліпс, який є батьком двох її дітей - Пітера та Зари, а другим - віцеадмірал Тімоті Лоуренс. Пітер Філліпс – 17-й у лінії британського престолонаслідування.

Читайте на тему: Як пішла з життя королева Єлизавета ІІ: секретар розкрив подробиці її смерті.

принцеса Анна зі своєю матір'ю, покійною Єлизаветою IIФото: Getty Images

До слова, діти королівської принцеси не мають королівських титулів, бо походять від жіночої лінії. Марк Філліпс відмовився від отримати титул графа, коли одружувався, тому його діти не мають також титулів.

На 18 місці у списку Саванна Філліпс - старша дочка Пітера і Отем Філліпс, а за нею – друга дочка Пітера та Отем Філліпс Айла.

Саванна Філліпс, Міа Тіндолл, принцеса Шарлотта Кембриджська, принц Джордж КембриджськийФото: Getty Images

Зара Тіндалл залишається 20-ю в черзі на престол. Дочка королівської принцеси зробила успішну кар'єру в сфері верхової їзди, зокрема виграла срібну медаль на Олімпійських іграх у Лондоні 2012 року.

Мія Грейс, яку онука королеви Зара Тіндалл народила у січні 2014 року, посідає 21 місце.

Лена Елізабет Тіндалл, молодша донька Зари Тіндалл, наступна у лінії престолонаслідування. Як і її сестра, Лена Елізабет не має королівського титулу, тому також буде відома як міс Тіндалл.

Зара Тіндалл з чоловіком і донькамиФото: Getty Images

На 23 місці - син Зари та Майка Тіндалла Лукас Філіп. 10-й правнук королеви з’явився на світ 21 березня 2021 року з вагою 3,8 кг.

Лукас Тіндалл у серпні 2023 рокуФото: Getty Images

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Червоний манікюр - вічна класика, яка завжди в тренді: актуальні дизайни на весну

Червоний манікюр - це позачасовий та універсальний вибір, який випромінює впевненість, вишуканість та гламур

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни