Крафін – великодній десерт, який є гібридом круасана та мафіна. Тісто за смаком та текстурою нагадує кекс Панеттоне, але пропорції та технологія приготування зовсім інші. theLime вирішив поділитися простим рецептом такої випічки, яку можна спекти без прив'язки до свята Великодня.
Інгредієнти для опари: молоко (150 мл), цукор (1 ст. л.), пресовані дріжджі (20 г), борошно (1 ст. л. з гіркою).
Інгредієнти для тіста: цукор (100 г), ваніль (1 ч. л.), жовтки (2 шт.), яйце (1 шт.), сіль (щіпка), вершкове масло (50 г), борошно (450-500 г).
Інгредієнти для начинки: вершкове масло (100 г), сухофрукти (200 г), мигдалеві пластівці (50 г), білий шоколад (40 г).
Приготування:
Спочатку займемося приготуванням опари: у миску висипаємо трохи цукру, виливаємо тепле, але не гаряче молоко, додаємо живі дріжджі (можна взяти і сухі, при цьому важливо дотримуватися пропорції), які необхідно поламати руками. Перемішуємо все разом за допомогою вінчика.
Слідом додаємо в суміш 1 ст. л. з гіркою борошна і знову перемішуємо. Накриваємо миску харчовою плівкою і залишаємо підходити в теплому місці без протягів приблизно на 20 хвилин.
Читайте також: Паска-бріош із шоколадом стала кулінарним трендом на Великдень: як її приготувати.
Поки підходить опара, починаємо готувати тісто. У глибоку миску висипаємо цукор та 1 ч. л. ванільного цукру, додаємо жовтки та яйце, щіпку солі. Перемішуємо все вінчиком вручну або за допомогою міксера на великій швидкості – до тих пір, поки маса не побіліє.
Потім додаємо у збиту яєчну масу розтоплене, але не гаряче вершкове масло (50 г). Знову перемішуємо міксером до однорідності.
Потім вводимо в суміш опару, яка підійшла, і знову перемішуємо. Слідом додаємо половину просіяного через сито борошна і розмішуємо вінчиком. Потім додаємо борошно, що залишилося, руки змащуємо рослинною олією і починаємо вимішувати тісто вручну спочатку в мисці, а потім на робочій поверхні – приблизно 10 хвилин.
Миску змащуємо олією і викладаємо в неї дріжджове тісто. Накриваємо харчовою плівкою або чистим вафельним рушником і залишаємо підходити в теплому місці приблизно на 1,5-2 години. За цей час тісто має зрости у 2-3 рази.
Ділимо тісто на 2 частини та з кожної формуємо кулю. Залишаємо їх на робочій поверхні на 15 хвилин, не забуваючи при цьому накрити плівкою.
Читайте також: Як приготувати повітряні круасани в домашніх умовах: простий рецепт.
Кожну кулю розкочуємо в пласт за допомогою качалки – чим тонше, тим краще. Зверху тісто змащуємо розм'якшеним при кімнатній температурі вершковим маслом. Викладаємо сухофрукти, які потрібно попередньо замочити в коньяку або ромі на добу, мигдальні пластівці та шматочки білого шоколаду. Дуже обережно, щоб тісто не порвалося, загортаємо його в рулет. Потім беремо гострий ніж та розрізаємо рулет вздовж, але не до кінця. Скручуємо спочатку першу частину, а потім другу – так, як показано на відео. Викладаємо у форму діаметром 13 см.
Повторюємо те саме з другою частиною тіста. Накриваємо крафіни харчовою плівкою та залишаємо підходити у теплому місці приблизно на 1,5 години.
Ставимо їх у розігріту до 180°С духовку приблизно на 40-45 хвилин. Готовність можна перевірити дерев'яною шпажкою.
За бажанням зверху крафін можна посипати цукровою пудрою. Подаємо таку великодню випічку до столу та насолоджуємося смаком.
- Раніше ми розповіли рецепт швидкого пирога на кефірі із залишків варення.
- Читайте також на theLime, як приготувати рогалики з маком на воді.
Цікаві новини для вас:
- Пишна паска - щастя на весь рік: які прикмети пов'язані з її випіканням.
- Викидати не можна: що робити з залишками паски після святкування Великодня.
- Топ-5 цікавих фактів про свято Великодня, які знає не кожен.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.