RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Година - 100 доларів: головні скандали з депутатами Зеленського

У 2019 депутати "Слуги народу" не раз змушували червоніти президента

У 2019 депутати "Слуги народу" не раз змушували червоніти президента Фото: unian

Минулий 2019 рік запам'ятався в українській політиці зміною влади, кадровими перестановками та низкою гучних скандалів, в більшості з яких були замішані представники президентської партії "Слуга народу". "Апостроф" публікує найцікавіші з них.

Свинарчук-гейт

Найбільш гучний скандал стався на початку року. Він пов'язаний з махінаціями навколо "Укроборонпрому", в яких фігурував бізнес-партнер тодішнього президента Петра Порошенка, колишній заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олег Гладковський (Свинарчук).

Журналісти Bihus.info опублікували фрагменти листування в месенджерах Telegram і WhatsApp, з ознаками корупції, за участю посадових осіб держконцерну "Укроборонпром". В листуванні брали участь фактичні власники компанії "Оптімумспецдеталь" Віталій Жуков та Андрій Рогоза. А також син Гладковського-Свинарчука, Ігор. Обговорювалися різні угоди, стосовно поставок дефіцитних комплектуючих для української бронетехніки.

Період "спілкування" охоплював 2015 - 2016 роки. Джерелами були контрагенти з Росії. Угоди, як стверджується, проводилися через три основні фірми- "прокладки". Однією з таких компаній виступав завод "Кузня на Рибальському", який пов'язували з Петром Порошенко, а Гладковський-Свинарчук, очевидно, використовувався в якості прикриття для цих угод.

Згідно з перевіркою, яку провели детективи НАБУ в 2016 році, посадовці Львівського та Харківського бронетанкових заводів могли бути замішані в заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем. Правоохоронці встановили, що протягом 2014-2016 років керівники підприємств уклали низку договорів з приватними компаніями на поставку запчастин та комплектуючих до бронетехніки з РФ. Сумарно мова йшла про розкрадання 56 млн грн з державних заводів. За даними розслідування Bihus.info, згадані угоди завдали державі збитків, щонайменше, на 250 млн грн.

Читайте: Перемоги і поразки, скандали і очікування: чим жила Україна в 2019 році

Секс-скандали в Раді

Одним з важливих наслідків "Свинарчукгейта" для політичної кар'єри Петра Порошенка, стала його поразка на виборах голови держави навесні 2019 року. Переможець президентського марафону - Володимир Зеленський, вже під час своєї інавгураційної промови оголосив про розпуск Верховної Ради. Однак "нові обличчя", які прийшли в Раду після дострокових парламентських виборів, не мали ані політичного досвіду, ані уміння спілкуватися на публіці. Це призвело до курйозних ситуацій, які негативно вплинули на імідж президентської партії "Слуга народу"

Скандальна перепискаФото: bykvu.com

Одним з найяскравіших таких епізодів стала недавня ситуація з нардепом від СН Богданом Яременком. Депутат попався на листуванні з дівчиною легкої поведінки, з якою прямо в залі під час пленарного засідання домовлявся щодо секс-побачення. Інтим-спілкування зафіксували журналісти, а сам нардеп потім стверджував, що таким чином нібито хотів "спровокувати жовту пресу".

Виправдання нардепа виявилися непереконливими, оскільки в той же день було опубліковано ще одне інтимне листування Яременка. Під впливом незаперечних доказів депутат припинив виправдовуватися. Ситуація, що склалася, коштувала Яременку посади голови комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Секс-скандалом можна назвати й хвилююче листування депутата від партії "Слуга народу" Олени Криворучкіної. Так 3-го вересня, народні обранці проголосували за конституційні зміни, щодо скасування депутатської недоторканності. Відразу після ухвалення цього рішення, Олена Кріворучкіна, яка виграла вибори в Кривому Розі, поквапилася повідомити про цю важливу новину абоненту, який в її телефоні був підписаний як "Коханий".

"Недоторканність зняли. Тепер хочу кохатися з тобою день та ніч. Я на засіданні Верховної Ради", - написала нардеп абоненту.

Читайте: Секс, Джокер, Телеграм: якою стала політика в 2019 році


"Попийте водички, вам корисно"

Новини про інтимні листування викликали резонанс в суспільстві - українці були обурені тим, що в робочий час депутати займаються чортзна-чим. Але на жаль, нові політики відзначилися "творчістю" не тільки в месенджерах. Ще один депутат від фракції "Слуга народу", ресторатор та телеведучий Микола Тищенко нахамив журналістці, яка вирішила уточнити у нього ім'я міністра охорони здоров'я, за якого він проголосував. "Слуга народу" не зміг відповісти на це питання, що й вивело його з терпіння.

"А хто ви така, щоб мене перевіряти? Ну, хто ви? Мій батько? Або дружина? Хто ви, щоб перевіряти?", - сказав Тищенко.

Журналістка пояснила, що суспільство звинувачує "Слуг народу" в "сліпому" голосуванні - нардепи голосують, але не читають, за що голосують. А оскільки недавно було призначено новий уряд, то депутати повинні знати, кого ж вони підтримували. На це Тищенко набрав склянку води і сказав: "Попийте водички, вам корисно".

Пан Тищенко не вперше відзначився хамським спілкуванням із журналістами. Так, 29 серпня, в перший день засідання новообраної Ради, ресторатор, так і не зміг відповісти, що сталося в цей день рівно п'ять років тому. Незважаючи на всі підказки, Микола Тищенко так і не здогадався, що його запитують про Іловайську трагедію. "Мені що, два роки? Я більше до вас не підійду. Мені ж не два роки. Ви задаєте мені питання, немов дворічному хлопчику. Це перший і останній раз, коли я з вами спілкувався", - вийшов з себе народний депутат.

Ґвалтівник Іванісов

18 листопада народний депутат VIII скликання Ігор Мосійчук повідомив в соцмережах, що депутат від "Слуги народу" Роман Іванісов у 1990 роки відбував покарання за зґвалтування. Зокрема, за це діяння 21 березня 1996 року Іванісов був засуджений до 3 років 6 місяців позбавлення волі, з яких відбув 2 роки 6 місяців, після чого був помилуваний указом тодішнього президента Леоніда Кучми.

Роман ІванісовФото: Facebook

20 листопада генеральний прокурор Руслан Рябошапка підтвердив, що Іванісов справді був судимий, але його судимість погашена. Іванісов назвав інформацію щодо судимостей "фейком" та "спланованою інформаційною атакою", а також заявив, що вирішив призупинити членство у фракції "Слуга народу" на час перевірки оприлюдненої інформації.

Однак потерпіла сама розповіла журналістам про подробиці злочину . За її словами на момент скоєння того злочину в 1995 році їй було 25 років. Тоді у неї вже була дворічна дитина. За її словами, її гвалтували четверо хлопців, молодші за неї. "Я йшла з подружкою, вони насильно затягли мене в машину, вони за волосся мене тягнули", - сказала вона.

Надбанням громадськості також стали матеріали судового засідання у справі Іванісова. Під час слухань, майбутній нардеп повідомив, що поглумився над дівчиною, бажаючи "підтримати своїх друзів", оскільки ті, нібито, пригрозили залишити його у полі, якщо він відмовиться гвалтувати. У матеріалах вказується, що Іванісов був третім за чергою: "Він задовольнив статеву пристрасть неприродним способом, потім намагався зґвалтувати, але не довів злочин до кінця з фізіологічних причин".

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія визнав, що виходячи з наявних свідоцтв, інформація щодо судимості нардепа Іванісова за зґвалтування - є вірною. Він заявив, що фракція вимагатиме від нього скласти мандат або ж відновить членство в разі негативних результатів перевірки. Однак в інтерв'ю ЗМІ голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що позбавити Іванісова мандата неможливо, як би того не хотіла фракція.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві