RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми б взяли вас, але культури немає - Пат Кокс про перспективи вступу України в ЄС

Нашій країні дали рекомендації щодо вступу до Євросоюзу

Нашій країні дали рекомендації щодо вступу до Євросоюзу Фото: Getty Images

До України зараз прикуто найбільше поглядів у всій Європі. Але українська культура, спосіб ведення справ – це те, що не дає нашій країні просунутися у питанні євроінтеграції. Такі думки "Апострофу" висловив голова Європарламенту 2002-2004 років ПАТ КОКС, в кулуарах форуму "Ялтинська європейська стратегія" (YES).

- Чи має Україна перспективи у Європейському союзі в тому стані, в якому вона є зараз?

- Політична частина цього питання проходить через повне затвердження шляху до євроінтеграції в українському законодавстві – цю частину ви уже пройшли. Це вже ваш обов'язок, але це ще не означає, що все завершено. Це по-перше.

А по-друге, відповідно до Європейської угоди, у принципі, будь-яка європейська країна, яка є демократичною, може претендувати на членство. Це не сьогодні сформульовано, але такі правила. Україна – це європейська демократія, яка підписала Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі. Тож це перший крок, з якого починається фасилітація.

- Що Україна має покращити, аби підвищити свої шанси?

- Побороти корупцію. Це зобов'язання, яке повинне бути виконаним. Треба створити дуже сильні державні інституції. І ретельно виконати Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі. Це "домашня робота", без виконання якої немає сенсу продовжувати розмову.

Читайте: Не потрібно порівнювати членство в ЄС із будівництвом комунізму - Дмитро Кулеба

- Чи можете ви дати пораду, як побороти корупцію?

- Зараз з'явився Антикорупційний суд. Подивимося, як це працюватиме в рамках закону. Але є багато інших питань про те, як люди роблять певні речі. Культуру важче змінити ніж закон. Ми відвідували Верховну Раду і розмовляли про те, як змінити законодавство протягом багатьох років. Але культура робить своє. Що робити, якщо не вдається? Продовжуй намагатися.

- Ми можемо потрапити у стан колапсу…

- Ні. Вам треба йти вперед. Вам треба намагатися. Вам не треба здаватися. Бо робити хороші речі – це добре. Не давайте собі спокою, якщо у вас не вийшло з першого разу – повертайтеся і пробуйте ще раз.

- Європі потрібна Україна?

- Я думаю, багато хто в Європі думає, що Україна – це свобода, це цілісна країна, бо люди помирають за її єдність. Ця країна – яскравий приклад цінностей, про які говорять у Європі.

- Говорять, що Європа не хоче допомагати Україні, бо вона втомилася від неї.

- Ні, це не правда. Але процес розширення ЄС важкий. І складність цього процесу не треба плутати з відсутністю інтересу до України. На неї зараз дивляться, певно, пильніше, ніж на будь-яку іншу країну ЄС.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга