RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Міністерство гомеопатії: чому українців лікують неефективними ліками

В Україні досі продають і купують гомеопатичні засоби

В Україні досі продають і купують гомеопатичні засоби Фото: unian

У сучасному суспільстві ефективність гомеопатії все частіше стає приводом для гарячих дискусій. Як правило, суперечки між прихильниками і противниками гомеопатичних засобів йдуть в площину особистого досвіду, який завжди має свої специфічні особливості. Тим часом, щоб громадянам не доводилося витрачати свій дорогоцінний час на розумову акробатику, Національна рада з охорони здоров'я і медичних досліджень Австралії опублікувала в 2015 році результати масштабного дослідження з даної теми.

У звіті містяться такі висновки і рекомендації: 1. Немає достовірних доказів того, що гомеопатія ефективна для лікування захворювань. 2. Гомеопатія не повинна використовуватися для лікування захворювань, які є хронічними, серйозними або можуть стати серйозними. 3. Люди, які обирають гомеопатію, можуть піддати ризику своє здоров'я 4. Люди, які розглядають питання використання гомеопатії, повинні спочатку отримати консультацію у зареєстрованого лікаря.

Спираючись на роботу австралійських вчених, можна стверджувати, що ніякої користі від гомеопатії немає. Звичайно, те, що діюча речовина, що прямує в процесі розведення до нуля, буде мати нульовий ефект, можна здогадатися і без досліджень. Але для того, щоб посунути з теплих місць великі європейські фармакологічні компанії, які давно "застовпили" себе на ринку і мають серйозних лобістів у владі, одного розуміння існуючої проблеми явно мало. Публікація вчених з Австралії викликала серйозний резонанс в ЗМІ та подарувала шанс європейським раціоналістам.

Велика Британія

У 2010 році парламентський комітет науки і технологій характеризує в своєму звіті гомеопатію як неефективний метод лікування, пояснюючи віру в її цілющі властивості ефектом плацебо: "Сприймаєма ефективність була насправді виключно через ефект плацебо". Можливо цей звіт так би і припадав пилом, чекаючи свого часу. Але в 2017 році Національна служба охорони здоров'я Великобританії, натхненна дослідженнями австралійських вчених, назвала гомеопатичні засоби "фіктивними препаратами" і оголосила гомеопатії війну. Озброївшись звітом за 2010 рік та австралійськими документами, МОЗ пішов в наступ і припинив фінансування всіх наукових досліджень в області гомеопатії.

Другою атакою Міністерство охорони здоров'я завдало удару гомеопатії у сфері страхової медицини - тепер медична страховка не компенсує витрати за даний вид ліків. Варто зазначити, що в ході другої атаки МОЗ чинили опір і змусили відступити в стіни Вищого суду, а й там у гомеопатів не вистачило аргументів для захисту своїх позицій. Далі МОЗ Великобританії спробував розвинути успіх, вимагаючі від уряду заборонити лікарям призначати гомеопатичні препарати. Однак уряд Сполученого королівства не підтримав цю ідею, назвавши гомеопатію визнаним і популярним методом лікування в Європейському Союзі. Цілком можливо, що в уряду були й інші причини - свого часу королеву Англії лікував покійний лікар-гомеопат Пітер Фішер, а в 2018 році принц Чарльз став патронатом гомеопатичного суспільства Faculty of Homeopathy.

Франція

Нелегко було переглядати своє ставлення до гомеопатії і французам. У Франції знаходиться
найбільший у світі виробник і дистриб'ютор гомеопатичних ліків - Boiron. Проте у Франції також вирішили звернути увагу на ліки з сумнівною ефективністю. Національний медичний рада Франції відкинув гомеопатію як ліки, назвавши препарати "шарлатанством". З 2020 року французька система страхування не буде оплачувати витрати на гомеопатичні ліки в зв'язку з "відсутністю наукових доказів користі цих препаратів". це рішення прийняв президент Франції Еммануель Макрон на основі рекомендацій Вищого наукового органу охорони здоров'я Франції.


Іспанія

У 2018 році в Іспанії стало відомо про декілька смертельних випадків, пов'язаних з лікуванням альтернативними методами. Наукове товариство забило на сполох і стало вимагати від іспанського МОЗ вжити заходів щодо альтернативної медицини. Уряд Іспанії в особі двох міністерств (Міністерство охорони здоров'я і Міністерство науки, інновацій та університетів) розробили "План охорони здоров'я від псевдотерапіі". Він передбачає цілий комплекс заходів: в Іспанії більше не будуть навчати лікарів-гомеопатів, заборонять їм працювати в медичних центрах, проведуть перевірку діючих фахівців, заборонять рекламу гомеопатії, а також поширюватиме інформацію про достовірні методи лікування.

Україна

Багато українців раніше чули про неефективність гомеопатичних засобів від колишньої в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун . Однак, незважаючи на позицію МОЗ, наразі в Україні продовжує процвітати альтернативна медицина: державні установи продовжують закуповувати за бюджетні кошти гомеопатію через Prozorro, університети навчають студентів технології виготовлення гомеопатії, лікарі виписують пацієнтам гомеопатію, а в аптеках сумнівні препарати продають без будь-яких маркувань та обмежень, ба більш того - активно їх рекламують.

У 2018 році МОЗ розробляло проект закону, в якому пропонувалися заходи по боротьбі з неефективними ліками. У ньому, замість того, щоб нести відповідальність за перевірку ефективності ліків, міністерство запропонувало перекласти відповідальність за перевірку ліки на пацієнтів. За задумом авторів, якщо лікар виписує неефективні препарати та на нього поскаржиться пацієнт,то спеціальна комісія може позбавити лікаря ліцензії. Очевидні мінуси такої системи в тому, що пацієнти не завжди знаходяться в стані, що дозволяє розібратися в питанні ефективності ліки, багатьом банально не до цього. Пацієнти, які приймають гомеопатію від застуди, переживуть природний хід хвороби і будуть вірити, що їм допомогла гомеопатія. Але при серйозному захворюванні, людина може померти через неефективне лікування до того, як встигне подати скаргу на лікаря. А якщо громадянин і встигне поскаржитися, то нічого не гарантує, що на місце лікаря втратившого ліцензію, не прийде такий же лікар-гомеопат.

Читайте: Дифтерія в Україні: "спецоперація" або реальна проблема

Відповідно до закону, МОЗ може скасувати реєстрацію для ліків, ефективність яких не підтверджується. Стаття 9 Закону "Про лікарські засоби" повідомляє, що "Рішення про відмову в державній реєстрації лікарського засобу приймається, якщо не підтверджуються висновки щодо його ефективності та безпеки". Однак частина нормативно-правових актів передбачають реєстрацію гомеопатії за спрощеною процедурою. Через це на ринок потрапляють препарати з самої різним ступенем ефективності.

"Апостроф" вирішив з'ясувати, як на український ринок потрапляють гомеопатичні засоби і відправив запит з єдиним питанням: "Чи проводиться експертним центром МОЗ перевірка ефективності гомеопатичних препаратів?" Якщо коротко переказати зміст відповіді, то ні, не проводить.


Головний орган виконавчої влади, який формує державну політику в сфері медицини, не враховує при реєстрації ефективність лікарського засобу. Через недосконалість законів, держава дозволяє згодовувати українцям недієві препарати під виглядом ліків. Журналіст "Апострофа" звернувся в МОЗ, щоб дізнатися, чи планує нове керівництво скористатися правом на законодавчу ініціативу і підтримкою парламенту, щоб переглянути поточну ситуацію.

У зверненні на ім'я міністра були також задані три простих питання:

1. Вважає глава МОЗ Зоряна Скалецька прийнятною вільний продаж недієвих препаратів?

2. Чи планує МОЗ заборонити закуповувати недієві ліки державним установам?

3. Як планує Міністерство боротися з продажем недієвих ліків в аптеках?

Закон "Про звернення" громадян передбачає максимальний термін, який може витратити держслужбовець на розгляд питання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, то термін розгляду може бути продовжений, але загальний термін розгляду звернення не може перевищувати сорока п'яти днів. Порушення термінів передбачає для відповідальної особи адміністративну відповідальність. Але відповіді не послідувало. Нічого не дали спроби зв'язатися з Міністерством телефоном, через електронну пошту і навіть за допомогою Facebook і Telegram.

Сумно усвідомлювати, але відсутність реакції МОЗ з питань гомеопатії теж добре характеризує позицію міністерства. Куди простіше займатися популізмом і розповідати на прес-конференціях про рішучі реформи, ніж брати на себе відповідальність і приймати серйозні рішення. Тим часом громадяни України будуть і далі ризикувати своїм життям і здоров'ям, купуючи препарати з сумнівною ефективністю.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто