RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Треба довіряти клінічним ознакам коронавірусу, а не тесту - академік НАН України

Сергій Комісаренко Фото: УНІАН

Учений-біохімік, професор, доктор біологічних наук, академік НАН України і директор Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України СЕРГІЙ КОМІСАРЕНКО в ефірі Апостроф Live розповів, чому третина тестів на коронавірус є хибними, як лікарі визначають хворих на коронавірус та чи готова Україна до другої хвилі COVID-19.

- У вашій статті ви написали, що 34% ПЛР-тестів показують хибно-негативний результат. Тим часом, міністр охорони здоров’я і головний санітарний лікар нам кажуть про те, що треба збільшувати кількість тестів. Для чого збільшувати та чи є в цьому потреба, якщо може бути хибний результат? Що це дасть?

- Я кажу, що можуть бути хибно-негативні чи хибно-позитивні результати, тому що вони можуть бути. У нас фактично ніхто не провів ретельну перевірку тих тестів, які ми зараз використовуємо.

Але те, що тести треба робити і якомога більше – це аксіома в кожній країні. Коли виникає потреба у людей, якщо в них є якісь ознаки захворювання чи якщо в них були контакти з людьми, які можуть бути носіями вірусу, обов’язково треба перевіряти.

Перевіряти якими методами? Зараз є вже дві групи методів для перевірки. Це насамперед золотий стандарт – ПЛР-тест, який виявляє РНК, яка є в геномі вірусу.

Або можна використовувати методи, які зараз називаються антигенними. Це швидкі методи, які визначають, чи є протеїни вірусу. Щоб вони були чутливими, у людини повинна бути вже досить велика кількість вірусу. Антигенні методи працюють дуже швидко, не потребують особливого устаткування. 15-20 хвилин, і можна сказати, чи у людини є вірус.

- А скільки тестів необхідно зробити людині, якщо вона себе погано почуває? Це може бути якась застуда, а може бути і підозра на коронавірус. Скільки тестів їй у такому стані бажано зробити, якщо перший дав негативний результат?

- По-перше, зараз у лікарів встановилася думка про те, що якщо клінічна картина повністю відповідає ознакам коронавірусної хвороби, то треба насамперед довіряти клінічним ознакам, а не тесту. Якщо він навіть негативний, але у людини повністю є клінічна картина захворювання, то ця людина хвора на коронавірус.

Я знову повторюю: на жаль, тести інколи бувають хибно-негативними. Тобто людина може бути інфікованою, але тест показує, що у неї вірусу немає. Скільки тестів – залежить від їхньої якості. Якщо вони поганої якості, то можна зробити 2-3-4 тести, і вони всі будуть показувати, що вірусу немає, а він може бути. Чи навпаки, якщо ці тести хибно-позитивні. Вони можуть показати, що в людини є вірус, а вірусу насправді немає. Тобто треба поєднання і клінічної картини, і, звичайно, виявлення вірусу.

- Чи спостерігаєте ви за тим, як зараз ведуть боротьбу з коронавірусом в Україні? Чи побачили ви підготовку з березня, коли був повний локдаун, до сьогодні? Чи готова наша медицина до того, щоб приймати коронавірусних хворих?

- Наша медицина суттєво змінилася в тому сенсі, що наші медики зараз значно грамотніші, значно більше знають про це захворювання. Зрештою діагностика значно покращилася.

Але якщо говорити про кількість місць, то зрозуміло, що зараз у нас значно більші потреби, зважаючи на величезну кількість інфікованих людей. Ми наближаємося до 500 тисяч хворих.

- Говорять про польові шпиталі, що їх будуть розгортати. Але ж в Україні є чимало порожніх лікарень. Наприклад, у Пущі Водиці є дитяча туберкульозна лікарня, яка зараз абсолютно порожня. Можливо, є якісь медичні показання, що там не можна розмістити коронавірусних хворих? Чому розглядають не порожні лікарні, а польові шпиталі?

- Це питання, звичайно, не до мене, а до Міністерства охорони здоров’я. Я не думаю, що в нас стоять порожніми лікарні. Якби вони були насправді порожні, якщо вони були б облаштовані, то, я думаю, що МОЗ разом із місцевою владою використовували б їх досить ефективно.

Йдеться про те, чи використовувати військового типу шпиталі, чи організовувати їх у великих приміщеннях. Це буде тільки тоді, коли ми побачимо, що в нас просто не вистачає місця для розташування людей, які потребують допомоги.

Але більшість людей повинні залишатися у себе вдома. Якщо ви вдома, то треба все робити, щоб не було зараження тих людей, які у тебе вдома знаходяться. Тому що більшість людей зараз заражаються саме тоді, коли вони перебувають у приміщеннях, а не на свіжому повітрі.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян