RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Діти живуть в окупації у надскладних умовах - голова правління "Української мережі за права дітей"

Росія викрадає українських дітей та стирає їхню національну ідентичність

Росія викрадає українських дітей та стирає їхню національну ідентичність Дар'я Касьянова Фото: blackseatv.com

Україна продовжує привертати увагу світової громадськості до теми примусового переміщення українських дітей до рф та білорусі з тимчасово окупованих територій (ТОТ). Скільки дітей вдалося повернути до України, які вимоги висуває росія опікунам, щоб вивезти дітей з ТОТ та чим проблемі можуть допомогти депутати ПАРЄ - в етері Апостроф TV розповіла голова правління "Української мережі за права дитини" Дар’я Касьянова.

- Давайте поговоримо про кіднепінг. Яка робота ведеться з ПАРЄ?

- Ми проводимо зустрічі з представниками ПАРЄ і говоримо про депортованих дітей, про цифри. Ми мали можливість чути реальних батьків, діти якого були депортовані в росію. І ми чули, яким чином він повертав цих дітей, з якими викликами він стикався, хто йому допомагав у цьому поверненні.

Читайте: Катар допоміг повернути з РФ чотирьох викрадених українських дітей: фото і подробиці

Ми зустрічалися з парламентарями, які працюють в ПАРЄ і говорили про те, чим вони можуть допомогти нам, яким чином тема депортації, незаконного переміщення дітей може бути підтримана парламентарями, які механізми можуть працювати.

- Яка ситуація мовою цифр?

- Якщо казати про депортованих дітей та незаконно переміщених, то офіційні цифри, на які ми посилаємось, - це 19 596 дітей, які вважаються депортованими, чи знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Ми не знаємо про цих дітей. І якщо казати про дітей, які на сьогодні повернуті в Україну - це 386 дітей. Це дуже мало! Дуже мала кількість, якщо ми порівнюємо з тими цифрами депортованих дітей.

- З чим зараз стикаються діти на ТОТ і які методи чи шляхи допомоги має Україна?

- Діти живуть в складних умовах. Оскільки ми працюємо як "Українська мережа за права дитини", зараз ми працюємо за повернення дітей. Ми вивозимо дітей з ТОТ. Ми бачимо, що це робити все складніше і складніше, особливо це стосується дітей, які втратили батьків чи офіційних представників. Була бабуся опікуном, бабуся померла; батько чи мати загинули, чи вважаються зниклими безвісті. Таких дітей дуже складно вивезти, тому що немає документів, немає підтверджень. Зараз без законного представника, без доручення від законного представника взагалі неможливо вивезти дитину.

Читайте: Білорусь долучилась до викрадення українських дітей: у Лукашенка показали кадри з "біженцями"

І у нас є діти, які хочуть виїхати, у них є родичі на території вільної України. Але, на жаль, ми не можемо це зробити, тому що немає законних представників. А якщо хтось хоче, ми намагаємось допомогти робити ці документи, але вимагають все робити відповідно до законодавства росії: люди мають взяти російські паспорти, оформити всі документи. Це і час, і дуже серйозний виклик для сімей, які намагаються повернути дітей.

Тому дуже багато зараз випробувань. Це стосується і відвідування шкіл, зокрема шкільна програма, про яку нам розповідають діти вже пiсля повернення, і про всі ці випадки, коли дорослі чи діти відмовляються від російських документів - що відбувається далі. На жаль, через це дуже ускладнюється життя і повернення легшим не стає.

- Чим допомагає європейська спільнота?

- Ми зверталися до ПАРЄ, щоб були відпрацьовані механізми. І це можуть бути механізми залучення третіх країн, які можуть вести перемовини щодо повернення українських дітей, про яких нам відомо. Зокрема щоб на базі якоїсь європейської країни, наприклад, були створені такі хаби, куди можна було б вивозити цих дітей для того, щоб туди приїжджали законні представники чи батьки, щоб забирати своїх дітей. Тому що дуже складна логістика у росії. Тож ми шукаємо варіанти. Тому що зараз це все в ручному варіанті і дуже мало відповідно до тих об'ємів і масштабів проблеми, про які ми знаємо на сьогодні.

Читайте: Ще 9 дітей повернулись з російського полону: що про них відомо

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів