RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Завершуємо сезон: місячний календар городника на жовтень

У жовтні холоднішає, але роботи в саду та городі продовжуються

У жовтні холоднішає, але роботи в саду та городі продовжуються Фото: з відкритих джерел

У жовтні вже зібрано більшу частину врожаю, однак для городників ще є багато роботи на ділянці, тож без діла їм не сидіти. У другий місяць осені можна садити озимі культури і сіяти сидерати, готувати дерева, кущі і багаторічні квіти до зимівлі.

Правильно спланувати роботу на ділянці та в саду допоможе місячний календар городника на жовтень 2024.

Читайте також: Два продукти з вашої кухні допоможуть знищити бур'яни: як приготувати екологічний засіб.

Відповідно до місячного календаря можна вибрати найкращі дати для посадки рослин і догляду за ними, а також дні, коли краще нічого не робити на ділянці.

Місячний посівний календар на жовтень-2024

1-3 жовтня - Молодик. Рослини стають вразливими, тому краще відкласти будь-які роботи.

4-5 жовтня - можна садити під зиму троянди, гортензії, півонії та інші квіти. Ці дні підходять для догляду за квітами - можна обрізати, мульчувати, укривати на зиму і пересаджувати. Також можна прибирати на городі і в саду, розпушувати грядки, садити живці і готувати компост.

6-8 жовтня - сприятливі дні для посадки молодих плодових дерев і ягідних кущів, посіву зелені та озимих овочів на відкритій ділянці, а також капусти, перцю і бобових у теплиці. Можна пересаджувати рослини, вносити добрива, боротися зі шкідниками та бур'янами. Не рекомендується обрізати рослини і стригти газон.

9-12 жовтня - добрий час для збору урожаю пізніх овочів, фруктів і ягід, засушування плодів і приготування консервації. Живцювання, щеплення, пересаджування квітів із клумби в горщики. Це також хороші дні для посіву рослин з в'юнким стеблом - іпомеї, винограду, плетистої троянди, бобових. Також можна посадити овочі в теплиці.

13-15 жовтня - вдало пройде збір посадкового матеріалу для посадки наступного року. Саджати щось не варто, але можна збирати врожай і засушувати ягоди. В ці дні можна прибирати на ділянці, перекопувати і розпушувати ґрунт, вносити гній. Займіться мульчуванням грядок і підготовкою укриття від морозів. Можна робити щеплення й обрізати крону дерев.

Читайте також: Коли можна копати моркву: ознаки дозрівання і правила зберігання.

16-18 жовтня - Повня. В ці дні не рекомендується нічого не робити на ділянці, щоб не нашкодити рослинам.

19-21 жовтня - можна зайнятися розпушуванням і перекопуванням ґрунту, прибиранням бур'янів і опалого листя на ділянці, посівом озимих культур. Добре пройде внесення в землю компосту і гною, а також збір цибулин і насіння рослин. Хороші дні для боротьби з бур'янами і захворюваннями. Не рекомендується обрізати і прищипувати дерева (рани довго гоїтимуться).

22-23 жовтня - ці дні найкращі для посіву будь-яких культур. Усі посаджені культури добре приживуться і дадуть багатий урожай. Можна вносити добрива, застосовувати отрутохімікати на ділянці, мульчувати грядки. Не рекомендується пересаджувати рослини і пошкоджувати коріння, а також рясно поливати.

24-26 жовтня - можна сіяти на зелень швидкорослі рослини, а також прянощі та салати. Для інших культур дні неврожайні. В ці дні можна зайнятися санітарною обрізкою дерев і кущів, стрижкою газону. Можна вносити будь-які добрива і підживлювати ділянку. Зібрані сьогодні плоди не рекомендується збирати для тривалого зберігання - вони швидко згниють.

Читайте також: Перші заморозки - час обрізати троянди на зиму: як це правильно робити.

27-29 жовтня - в ці дні успішно пройде посів кімнатних і тепличних рослин. Також вдалими будуть посадка молодих дерев і чагарників, перекопування ґрунту, видалення бур'янів і порослі, обробка ділянки від шкідників. Можна накрити квіти й овочеві грядки укриттям на зиму.

30-31 жовтня - в ці дні займіться прибиранням ділянки, утилізацією рослинних залишків, приготуванням компосту й перекопуванням ґрунту. Дні підходять для ділення багаторічних рослин і заготівлі живців, обробки саду від шкідників, побілки і санітарної обрізки дерев. Не рекомендується садити квіти та озимі культури, застосовувати органічні добрива, а також замочувати насіння.

Цікаві новини для вас:

  1. Куди зникають колорадські жуки: як комахи переживають зиму.
  2. Зазіхає на чужу територію: що посадити поруч із малиною.
  3. Невибагливі у догляді: які рослини посадити на дачі, аби менше працювати

Читайте також

Новини партнерів