RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Башенко не має права мене виганяти, я його не боюся - чемпіонка Ганна Соловей про скандал з президентом ФВУ

Ганна Соловей відверто про скандал з Башенком

Ганна Соловей відверто про скандал з Башенком Фото: noc-ukr.org

Велогонщиця ГАННА СОЛОВЕЙ стала героїнею Європейських ігор у Мінську, завоювавши золоту медаль в гонці за очками. Однак у ЗМІ вона набула величезної популярності після скандалу з президентом Федерації велосипедного спорту України (ФВУ) Олександром Башенком, який дозволив собі грубі висловлювання на адресу спортсменки у Facebook. Пізніше міністр спорту Ігор Жданов висловив підтримку Соловей і пообіцяв розібратися з Башенком. Той почав погрожувати Ганні в ефірі одного з телеканалів, а 4 липня у Києві відбувся мітинг на підтримку спортсменки. Того ж дня "Апостроф" зустрівся з Ганною Соловей.

В інтерв'ю нашому виданню Ганна поділилася враженнями від Мінська, розповіла про скандал з Вашенком і проблеми велоспорту в Україні.

- Давайте почнемо з перемоги на Європейських іграх. Як вам атмосфера в Мінську?

- Ігри просто шалені. Неймовірний фестиваль, феєрія емоцій, усмішок, сяйво. Дуже теплі емоції. Я дуже вдячна волонтерам, які проробили просто колосальну роботу, аніматорам, які бігали у величезних плюшевих костюмах лисиць - це, мабуть, страшенне навантаження.

- Якщо говорити не про емоції, а саме про організацію. Наскільки все було організовано?

- Мінськ нас здивував. Все було на дуже високому рівні.

- Чи могла б Україна претендувати на організацію змагань такого рівня?

- Україна? Ні. Мені дуже болісно це казати, але до Мінська, до самої столиці, нам ще дуже далеко. У нас немає арен. Тому їм було значно простіше це все організувати. Їм не потрібно було будувати селища, тому що ми жили на території медичного інституту. В тому селищі проживають студенти. Все чисто і дуже красиво. Як я розумію, їм не потрібно було будувати, а лише оновити будівлі і об’єкти. Всі ці стадіони вже були, як, наприклад, мінський велодром. У нас немає такого - і не знаю чи буде.

- А де ви тоді тренуєтесь?

- Ми тренуємось у Львові - це закритий трек, але він протікає і дуже старий. Але я дуже пишаюся нашим київським велодромом. Від відкритий, бетонний. І ця споруда може приймати змагання високого ранг, наприклад, юніорський Чемпіонат Європи або якісь інші молодіжні змагання. А що стосується чемпіонату світу - не знаю чи проводиться він на відкритих та бетонних велодромах. Так само у нас немає легкоатлетичних арен, бігових доріжок, велотреків, арени для ковзанярського спорту, точніше сучасного Палацу спорту.

- Звичайно не можемо не оминути ваш конфлікт з президентом Федерації велоспорту. Ви розумієте, чому він взагалі дозволив собі хамську поведінку щодо спортсмена? Ви для себе це якось пояснюєте?

- Я не можу коментувати його поведінку - можу відповідати тільки за себе. Не знаю, чому він так себе поводить. Напевне тому, що не боїться. У нього, напевне, немає ніякого страху перед усуненням його з посади. Взагалі, якщо зайти на сайт федерації, то там є багато порушень. Наприклад, Статут федерації публічно не опублікований. Тобто я, як атлет, не знаю, що там прописано, які взагалі я маю права у федерації. Я навіть не знаю, як проходять вибори президента, тому що вони є закритими. Спортсмени на виборах, звичайно, не присутні і не мають права голосу.

- А як мали б відбуватися вибори?

- Я не знаю, що правильно в цій ситуації. Мені здається, там є 20 осіб з "ліцензіями", але це не має права так звучати. Тобто є якийсь членський внесок і тоді ти маєш право голосу - я так це зрозуміла.

Наприклад, я або тренер, який готує мене, готує чемпіонів - не має права голосу. Можна сказати так - "прості смертні" не мають права голосу.

- А ви спілкувалися з Башенком до того?

- Був інцидент, але не настільки масштабний. Теж в Facebook, у коментарях, була перепалка. І прозвучала фраза "та ваша збірна України – це свинарник". Я була ошелешена. Не знаю взагалі, як він міг таке сказати за всю збірну. От така людина.

- Після публічного розголосу він якось намагався вийти з вами на контакт?

- Ні. Напевне він думав, що це безрезультатно.

- Чи не боїтесь погроз з його боку?

- Не боюсь погроз. Мабуть тому він і не телефонує, бо думає, що це безрезультатно. Принципово просто. Так не має бути.

- Після цієї ситуації багато хто став на вашу сторону, зокрема чимала кількість правозахисників, які запропонували вам свою юридичну допомогу. Маєте намір відстоювати свої права?

- Наразі була конференція у Міністерстві, і не все так легко. Можливо ми будемо підключати юридичних осіб.

- Тобто ви все-таки маєте намір притягнути його до якоїсь відповідальності?

- Звичайно, це не можна так просто залишати.

- А хтось з федерації підтримав позицію Башенка?

- Не знаю. З федерації публічний вислів опублікував лише віце-президент Андрій Грівко (професійний велогонщик). Від інших нічого - ні дзвінків, ні підтримки. Я в Міністерстві старалася на камери закликати – ви бачите що твориться, чому ви мовчите. Ви є членами федерації і маєте право голосу, чого ви боїтесь?

Анна Соловей: "Я в Міністерстві намагалася на камери закликати - ви бачите що твориться, чому ви мовчите. Ви є членами федерації і маєте право голосу, чого ви боїтеся?" Фото: noc-ukr.org

- А чого бояться? Він взагалі має якийсь авторитет у федерації?

- Я думаю, так. Гроші мають багато авторитету, а чи він має – не знаю.

- Які у вас далі плани в команді? Якщо, наприклад, Башенко залишиться на чолі федерації.

- Він не має права мене нікуди виганяти або відбирати якісь контракти та ліцензії.

- До якого року у вас контракт з Міністерством?

- Контракт укладається щороку. Якщо у мене є результати, то контракт має бути продовжено без проблем. А я укладаю контракт тільки з Міністерством, держзабезпеченням. Мені нема чого боятися.

- Ще якимось чином Міністерство висловило вам свою підтримку?

- В мене була зустріч з міністром. Була створена група з підтримки цього питання і воно взяте на порядок денний. Будуть зв’язуватися з Грівком і вирішувати це питання.

- Чому саме з Гривком, а не Башенком?

- Тому що з Башенком немає сенсу виходить на зв'язок. Він неадекватний, ви самі бачили. Якщо ви можете подивитись його інтерв’ю, то він навіть там був у стані алкогольного сп’яніння. Вони взагалі не бачать сенсу йому телефонувати.

- А яку роль федерація відіграє в житті спортсмена? В чому конкретно вона допомагає?

- З сьогоднішнього діалогу я зрозуміла, що федерація має такі важелі, як підпис участі атлетів на міжнародних змаганнях. Тобто я не зможу виступити на чемпіонаті Європи або світу, або на олімпійських іграх, якщо вона не підпише. А всім, що у мене є, мене забезпечила держава – екіпірування, велосипеди, запчастини, збори, виїзди, квитки, готелі.

Анна Соловей: "всім, що у мене є, мене забезпечило держава - екіпірування, велосипеди, запчастини, збори, виїзди, квитки, готелі" Фото: noc-ukr.org

- Тобто звинувачення, які писав Башенко – неправда?

- Він дійсно видав мені велосипед. Але ж ми не знаємо, чи він дійсно купив його за свої кошти. Можливо це якісь махінації. Так, я йому вдячна за цей велосипед. Але він постійно висвітлює це – це ж я тобі купив велосипед, це ж я тобі дав призові чотири роки тому.

- Чи підтримуєте ініціативу розірвати контракт міністерства з цією федерацією, щоб її анулювати і створити нову?

- Там все не так просто. Це дуже важливе питання. Як його можна конкретно вирішити, щоб не нашкодити нам, як атлетам - я не знаю. Все має бути згідно законодавства України. Я не знаю, що буде і як воно має бути - і, головне, чим закінчиться.

- А чи спілкувалися ви з іншими спортсменами? Хто міг би очолити федерацію?

- Це дуже важливе питання. Президент федерації – це дуже відповідальна посада. Мені здається, що на цій посаді має бути така людина, яка хоча б займалась цим видом спорту, яка знає його більш глобально, не тільки поверхнево, а й з середини. Яка можливо всякі конфлікти буде згладжувати, буде підтримувати спортсменів, атлетів, тренерів, не буде їм погрожувати. Мені здається, президент Федерації має бути не нижче рівня Ярослава Поповича. Як може бути президент федерації рівнем нижче?

- Як взагалі підтримується велоспорт в Україні?

- Все в рамках бюджету, але там також є багато махінацій. На що спроможна моя країна, те вона й робить. Але є такий факт – ось Міністерство опублікувало, як були витрачені кошти. Тобто назва велосипеду і сума, яку вони виділили на його придбання. Найцікавіше те, що на ту суму можна було купити 2 чи 3 таких велосипеди. А купили один і дорожче.. Чи можна це назвати нецільовим використанням? Не знаю. Але незрозумілий сам процес закупівлі.

- У велоспорті востаннє Україна завойовувала медалі на Олімпійських іграх у 2008 році. Що можна було б зробити, щоб спортсмени могли частіше завойовувати олімпійські медалі?

- Підтримувати їх як морально, так і матеріально. Тільки підтримувати.

- Як готуєтесь? Чи готуєтесь вже до Олімпійських ігор?

- Наразі у мене відпустка. Планую хоча б на тиждень поїхати кудись відпочити. І буду починати знову готуватися - до Чемпіонату Європи.

- Ви готуєтесь впродовж всього року?

- У мене є етапи підготовки. Наприклад, зараз я можу відпочивати і навіть не сідати на велосипед. Але коли у мене залишається місяць-два-три до старту, я кожного дня готуюся. А взимку у мене вже більш насичений режим – три тренування на день, збори, тому що йде зимова підготовка на весь літній сезон.

- Ви підраховували для себе, скільки вже відкатали кілометрів?

- Я займаюся 14 років. Я збилася зараз з ліку підтримки вболівальників і журналістів, які зверталися до мене щодо цього інциденту. Мені вже почала писати моя колишня команда з Нідерландів, дівчата з команди. Вони по ходу почали перекладати всю цю ситуацію або у них вже є якась інформація про ці скандали. Були пости і смс – ми гордимося, що ти не мовчиш, відстоюєш свої права і ми колись були в одній команді.

Читайте також

Атлетіко - Інтер - 5:3 трилер у Лізі чемпіонів

Суперматчем Атлетіко-Інтер завершилася стадія 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

Барселона - Наполі - 3:1 каталонці нарешті у чвертьфіналі Ліги чемпіонів

Барселона і Наполі влаштували яскраву битву у матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

Ліверпуль - Манчестер Сіті - 1:1 справжня битва на "Енфілді"

В Англії відбулася битва лідерів між Ліверпулем та Манчестер Сіті