RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​Стало відомо, з яких країн Зеленський відкликає послів: список з прізвищами

Президент Володимир Зеленський має намір замінити послів України в Швейцарії, на Кіпрі, в Аргентині, США та інших країнах. При цьому - крім США - інших країн "Великої сімки" в нинішньому списку немає, хоча їх теж хочуть міняти. Причина - кадровий дефіцит.

Про це повідомляє LB.ua з посиланням на власні джерела в дипломатичних колах.

"У зв'язку з новим етапом в політичному житті України після виборів Зеленський хоче поміняти послів, в першу чергу, в країнах Великої сімки. Але проблема в тому, що поки немає кандидатур їм на заміну. Тому в нинішньому списку країн Великої сімки немає (крім США ). Там є Ватикан, Швейцарія, Аргентина, В'єтнам, Йорданія, Вірменія, Кіпр, ПАР і тп ", - повідомив співрозмовник видання.

За інформацією LB.ua, список ініціював заступник голови ОПУ Вадим Пристайко. Багато з тих, кого він пропонує відкликати, виконують обов'язки вже не першу каденцію.

Послів, які підпадають під ротацію, повідомлять до кінця дня, 16 липня.

Як повідомлялося раніше, Офіс президента анонсував заміну послів за кордоном. "Уже прийнято рішення про заміну 12 керівників посольств по всьому світу. У тому числі і посол України в США закінчує своє відрядження до Вашингтона.

Паралельно з цим йде робота з підбору і оформлення нових послів ", - сказано в повідомленні.

Послом України в Швейцарії є Артем Рибченко (призначений у червні 2018 року), Аргентині - Юрій дюдини (призначений у вересні 2013 року), у В'єтнамі і за сумісництвом в Камбоджі - Олексій Шовкопляс (призначений у червні 2010 року), в Йорданії - Сергій Пасько (призначений у липні 2010 року), у Вірменії - Петро Литвин (призначений у червні 2018 року), Кіпрі - Борис Гуменюк (призначений у лютому 2012 року), в ПАР - Тарас Кузьмич (призначений у грудні 2018 року), США - Валерій Чалий (призначений у липні 2015 року).

Посол України при Святому Престолі Тетяна Іжевська працює найдовше - з березня 2007 року.

Як відомо, Офіс президента анонсував заміну послів за кордоном. "Уже прийнято рішення про заміну 12 керівників посольств по всьому світу. У тому числі і посол України в США (Валерій Чалий) Закінчує своє відрядження до Вашингтона. Паралельно з цим йде робота з підбору і оформлення нових послів", - сказано в повідомленні.

Валерій Чалий до призначення в Вашингтон займав посаду заступника голови АП з міжнародних питань при президенті Петра Порошенка.

Як повідомляв "Апостроф", оточення президента України Володимира Зеленського тримає його під контролем, намагаючись впливати на прийняття важливих рішень, що в цілому негативно позначається на ситуації.