RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Краснов може виграти у Філатова в другому турі виборів мера в Дніпрі - соцдослідження

Зростання антирейтингу Бориса Філатова після Дня міста у Дніпрі і антикорупційна позиція лідера "Громадської сили" Загіда Краснова можуть вплинути на результат виборів мера в Дніпрі.

Таку думку висловили експерти після оприлюднення результатів соцдослідження електоральних переваг жителів Дніпра, яке провів Центр суспільного розвитку "Інтер-акція". Результати дослідження були представлені в прес-центрі "Українські новини".

Як розповів Юрій Лагутов, директор Центру "Інтер-акція", в Дніпрі 21-22 вересня було опитано 1500 жителів старше 18 років, які проживають в місті. Опитування проводилося методом інтерв'ю face-to-face. Статистична похибка не перевищує 2,6%.

Серед політичних партій симпатії жителів Дніпра розподілилися наступним чином: "Громадська сила" - 22,5%, "Пропозиція" - 21,1%, "Слуга народу" - 13,9%, "Блок Вілкула" - 9,7%, ОПЗЖ - 7,6%, "Європейська солідарність" - 4,9%, "Батьківщина" - 4,8%.

У першому турі виборів мера, серед тих, хто визначився, результати такі: Борис Філатов ("Пропозиція") - 31,6%, Загід Краснов ("Громадська сила") - 30,4%, Сергій Риженко - 11%, Олександр Вілкул - 10,2%, Іван Куліченко - 4,6%. У другому турі ситуація кардинально змінюється: Загід Краснов - 39,2%, Борис Філатов - 35,7%, не визначились - 25,1%.

Був складений і антирейтинг кандидатів в мери. Найбільшу недовіру жителі Дніпра відчувають до мера Бориса Філатова - 47,2%. Далі розташувалися: Олександр Вілкул - 43,7%, Сергій Нікітін - 19,6%, Загід Краснов - 12,5%, Сергій Риженко - 9,3%.

За словами політичного експерта Дениса Горохівського, тенденції за місяць до виборів в Дніпрі добре проглядаються: "Бачимо, що тільки два кандидати реально можуть вийти в другий тур. Це чинний мер і його опонент Загід Краснов. При цьому Краснов не входить в трійку лідерів по антирейтингу. У Філатова беззастережне лідерство в антирейтингу. За ним буде Олександр Вілкул. Це політики, які були або є при владі в регіоні. Але у Вілкула реальний рейтинг на рівні 10%, і скласти конкуренцію Філатову і Краснову за вихід до другого туру він не може".

Експерт вважає, що падіння рейтингу Філатова і зростання його антирейтингу - закономірне: "Є просте пояснення, пов'язане з агресивною рекламною кампанією мера. Вона некоректна, партію рекламують КП і управління транспорту, що протизаконно. Філатов організував святкування Дня міста, порушивши карантинні обмеження, чим викликав обурення у городян. Люди не були захищені. В рамках кампанії він ексгумував тіло, яке було подано як тіло Олександра Поля, і виставив скелет для селфі. Далеко не всі оцінили такий хід".

Солідарний з ним і політичний консультант Сергій Биков: "Рейтинг Філатова "підточило" святкування Дня міста. Цілий ряд експертів і політиків заявляли, що виросте кількість хворих, що ми і спостерігаємо. Святкування під час пандемії з" танцями "навколо кісток Олександра Поля і призвело до падіння рейтингу Філатова і збільшення його антирейтингу".

За його словами, Краснов - єдиний політик в Дніпрі, який відкрито критикує міську владу за корупцію, не боїться критикувати Філатова.