RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Дитина виявила на камені загадкові сліди - знахідка вразила вчених

У Китаї 5-річний хлопчик у селі у свого дідуся виявив сліди динозаврів на камені. Хоча їх бачили багато жителів села раніше і вважали місцевою особливістю, тільки юний вчений зумів їх правильно ідентифікувати і розгадати загадку їх походження.

Про це повідомляє Daily Mail.

5-річний Ян Чжеруй помітив на кам'яній плиті недалеко від села Чаоян в провінції Сичуань дивні сліди-вм'ятини, коли разом з батьками гостював у дідуся в сусідньому селі. Чжеруй захоплюється наукою і відвідує науковий гурток, де йому розповідали про динозаврів.

Оглядаючи відмітини на плиті, хлопчик впевнено сказав, що це сліди динозаврів, ймовірно, тероподів, у яких було три пальці на ногах.

Матір хлопчика сфотографувала сліди і відправила фото фахівцю Китайського геологічного університету Сіну Ліду, який спеціалізується на динозаврах.

Вивчивши фото, палеонтолог дійшов того ж висновку, що і Чжеруй. 9 жовтня він сам приїхав в село Чаоян, де дослідив відбитки і підтвердив, що сліди залишені видом птахоподібних динозаврів - тероподів - близько 130 мільйонів років тому.

На місце знахідки відправилася експедиція під керівництвом Сіна, яка вивчатиме відбитки, щоб точніше визначити вид динозаврів. Юному першовідкривачу пообіцяли, що його запросять на виставку в якості почесного гостя.

Тероподи - група динозаврів, які характеризуються ходінням на двох ногах і трипалими кінцівками. Спочатку вони були хижими, але в крейдяному періоді з'явилися і травоїдні тероподи. Один з найвідоміших видів тероподів - тиранозавр (його останки знаходять тільки на заході США і Канади).

Як повідомляв "Апостроф", палеонтологи на підставі аналізу 1200 зубів різних видів динозаврів, виявлених на місці доісторичної річки в Марокко, зробили висновок, що 15-метровий шеститонний спинозавр (Spinosaurus aegyptiacus) вів здебільшого водний спосіб життя.