RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Вчені знайшли невідомий науці мінерал - може наблизити створення супербатарей: фото

Вчені Санкт-Петербурзького державного університету знайшли на Камчатці (Росія) унікальний мінерал.

Про це повідомляє "Комсомольская правда".

Природну речовину виявила наукова група під керівництвом професора кафедри кристалографії Станіслава Філатова в районі Толбачіка. Ця місцевість складається з вулканічного масиву на сході Камчатки.

Мінерал знайшли в отворах і тріщинах в кірці застиглої лави. Завдяки технічному прогресу вчені оперативно досліджували і аналізували зразки петровіта.

Мінерал петровіт отримав свою назву завдяки професору СПбДУ Томасу Георгійовичу Петрову. Він зі своїми учнями першим в світі створив технологію вирощування ювелірного малахіту.

Сам петровіт був знайдений на Камчатці і доставлений до Петербурга 20 років тому. Однак тільки недавно вченим вдалося встановити, що цей мінерал не має аналогів. Це стало можливим завдяки сучасному обладнанню.

Філатов підкреслив, що петровіт, імовірно, може використовуватися для виробництва натрій-іонних батарей - більш дешевої і ефективної заміни існуючих зараз літій-іонних. Однак це ще належить довести, спираючись на властивості петровіта в промисловому виробництві.

"Головна особливість петровіта полягає в тому, що атоми кисню, сірки, натрію і міді, з яких він складається, утворюють свого роду каркас, пронизаний порожнинами і каналами. Через ці канали можуть вільно пересуватися відносно дрібні атоми натрію", - розповів учений.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені виявили на Землі дивовижний мінерал, який прилетів з космосу - він був в метеориті Wedderburn.