RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Нові успіхи ЗСУ на фронті та "майдан" у Дагестані: хроніка війни 26 вересня

Україна 215-й день дає відсіч окупантам із початку повномасштабного вторгнення Росії. ЗСУ продовжують завдавати ударів по місцях скупчення ворога, штабах та складах боєприпасів. Українські бійці потроху звільняють від окупантів країну, зокрема ведуть бої в районі Лимана, відтісняючи ворога.

У зв'язку з невдачами на фронті та великими втратами у РФ активно проводиться мобілізація. На її тлі у країні відбуваються мітинги. Антивоєнні протести набирають обертів у Дагестані. Мітингувальники вимагали від поліції відпустити всіх, кого затримали 25 вересня. Але, оскільки їхню вимогу не було виконано, вони збираються перекривати вулиці, траси та залізничні колії. Там закликають мешканців усієї РФ приєднуватися до протестів проти мобілізації.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 25 вересня


23:46 Прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що США поки що не бачать причин коригувати ядерну позицію Америки, але сприймають загрози Росії "дуже серйозно".

23:30 По Одещині ворог спрямував чергову атаку дронів-камікадзе. Всі три дрони-агресори знищено силами протиповітряної оборони, повідомляє ОК "Південь".

23:15 ЗСУ знищили рідкісну БМО-Т окупантів, її вартість – 400 000 доларів. Таких машин було випущено лише 10 штук. Вони стояли на озброєнні 1-ої мобільної бригади РХБЗ, яка дислокується в Саратовській області.

БМО - це "боевая машина огнеметчиков", в десантному відділенні сиділи вогнеметники, 7 стрільців, озброєних «Шмелями». У них було до 30 вогнеметів, і вони ними лупили з бійниць. Судячи з того, що відзняли наші бійці, концепція виявилась не дуже вдалою.

Увага, на відео присутня нецензурна лексика:

23:10 Атака дронів ніяк не вплинула на настрій одеситів.

23:00 Окупанти завдали ракетного удару по аеропорту Кривого Рогу, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

За його словами, росіяни влучили ракетою Х-59 аеропортом. Його інфраструктура зруйнована. Подальше використання аеродрому та обладнання неможливе.

Губернатор повідомляє, що внаслідок ракетного удару люди удару не постраждали.

22:25 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу закінчення 215-го дня протистояння російській агресії.

"Попри очевидну безглуздість війни для Росії та втрату окупантами ініціативи, командування російських військових все одно гонить їх на загибель.

Постійні спроби російського наступу на Донеччині напевно увійдуть в історію воєн як одне з найбільш цинічних убивств своїх же солдатів.

Коли бачимо це, коли бачимо ці наступи, вкотре переконуємось, що російська мобілізація – це відверте намагання дати командирам на місцях постійний потік «гарматного м’яса». Іншого сенсу в російській мобілізації немає.

Вони відчули, що програють, і намагаються просто відтягнути цей момент, забезпечити хоч якусь активність на фронті, поставити хоча б когось зі зброєю в руках замість загиблих.

На жаль, російське суспільство поки не усвідомлює всієї жорстокості російської влади щодо свого ж народу. Але маємо зробити все, аби кожен громадянин Росії визнав, що його ж держава позбавляє його найголовнішого – права на життя", - наголосив глава держави.

22:15 В Одесі ППО збили мінімум три ворожі безпілотники, але повітряна тривога ще не скасовується, залишайтесь в укриттях.

22:02 Командири полку "Азов", яких визволили минулого тижня під час обміну полонених між Україною та Росією, перебувають у Туреччині у безпечних умовах, повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

"Вони перебувають там у гарних умовах, під особистою ... гарантією президента Туреччини. Для них були створені всі умови щодо безпечного нормального життя, наскільки це можливо. І єдина умова, яка була застосована до них у межах обміну військовополоненими, – це обмеження та заборона на повернення до України, поки триває війна у нашій державі з РФ", - сказав омбудсмен.

21:55 Твердження про те, що Росія стала одним з найбільших постачальників зброї для ЗСУ - зовсім не жарт. І це врахована лише підтверджена кількість захопленої зброї і техніки. У дужках - число захопленої техніки під час контрнаступу під Харковом.

21:48 У Росії відмовників від служби в армії та участі у війні в Україні беруть просто змором. Потенційному "гарматному м'ясу" урізують пайку води і не пускають у туалет.

21:30 У рамках "мобілізації" Росія почала розконсервацію вантажівок КрАЗ, випущених ще у 60-70-х роках минулого століття. Є шанс, що вони зламаються і заглухнуть ще на шляху до передової та української військової не доведеться витрачати на них "Стугни" або NLAW. На залізничному вокзалі в Челябінську помітили такий автомотлох.

21:20 Росіянам нагадують, що неявка у військкомат за повісткою, якщо її вручили, загрожує максимум штрафом у 500-3000 рублів (310-1900 грн). Якщо повістку надіслали поштою чи месенджерами, її можна просто проігнорувати

Кримінальна відповідальність, якою намагаються залякати росіян, настає лише після того, як мобілізували (тобто якщо втекти зі зборів).

21:03 Реалії "другої армії світу": спальників нема, медикаментів нема, джгутів нема, кров будете зупиняти тампонами та прокладками.

20:45 Журналіста спортивної редакції прокремлівського РІА "Новости" Іллю Васильєва не випустили з Росії у відпустку на підставі рішення військкомату, скаржиться РІАН.

А що ви хотіли? Так довго підігрівали воєнну істерію, що настав час вже самим повною мірою скуштувати її плоди.

20:20 Україна стала ще на крок ближчою до отримання 11,7 млрд доларів, які підуть на військові та економічні потреби. За даними Reuters, у Конгресі домовилися включити потрібну суму до законопроекту про тимчасові витрати.

20:05 Сьогодні з'явилась інформація про поховання в РФ начальника ракетних військ та артилерії 35-ї загальновійськової армії ЗС РФ полковника Бориса Тотікова, пише журналіст Юрій Бутусов.

Російські джерела раніше повідомляли, що напередодні українського наступу під Балаклією по штабу російських військ в Ізюмі завдавались удари ракетами HIMARS.

Саме штаб 35-і армії відповідав за управління військами в цьому районі, це в їхній полосі стався прорив. А тепер є підстави казати, що суттєві втрати понесло російське командування в цьому районі. Начальник ракетних військ та артилерії - одна з ключових ланок в сучасній війні.

Тепер зрозуміло, що розгром росіян був в значній мірі пов'язаний з втратою управління і точним визначенням українською розвідкою дислокації російських штабів та їх точним ураженням, пише журналіст.

18:00 Дагестанцям вдалося своїми протестами скасувати "могилізацію" в республіці (але це неточно). Але замість них треба когось набирати. Тому приготуватися бурятам, тувинцям, татарам, мордвинам, кабардинцям та решті, кого в Кремлі вважають третім сортом і кого не шкода пустити на гарматне м'ясо.

17:50 В результаті російських ударів по селищу Первомайське загинуло семеро осіб, повідомляє ГУ ДСНС Харківщини.

17:35 ЗСУ зашли в Куп’янськ-Вузловий на Харківщині.

17:20 Україна отримала від Литви ще 50 бронетранспортерів M113. Усі поставки техніки чи іншого озброєння офіційному Києву Вільнюс обговорює із союзниками по НАТО, запевнив міністр оборони Арвідас Анушаускас.

17:00 Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомляє про події у окупованому місті. На Морському бульварі в Лівобережному районі чутно звуки вибухів та стрілецької зброї. У Приморському районі Маріуполя чутно автоматні черги та поодинокі постріли зі стрілецької зброї всередині Маріупольського порту. Жителі Пісчанки (район біля порту) повідомляють, що стрілянина від кадировців.

16:55 США виділяють 457,5 млн доларів українським правоохоронним органам, заявиви держсекретар США Ентоні Блінкен.

16:32 Рашисти істерять, що ЗСУ прорвали фронт і виходять на кордон т.зв. "ЛНР".

16:15 Повідомляють про серію вибухів в т.о. Новій Каховці, (Херсонська область). Інформація уточнюється.

15:30 США ніколи не визнають результату псевдореферендуму про приєднання окупованих територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей до Росії, заявив держсекретар Ентоні Блінкен в інтерв'ю CBS News.

"Ці так звані "вибори" – це обман… Вони ввели маріонеткові уряди, місцеві органи влади. А потім вони приступають до голосування, яким маніпулюватимуть у будь-якому випадку, щоб спробувати оголосити територію російською територією. Ні. Вона ніколи не буде визнана такою. І українці мають повне право забрати її назад", - наголосив американський дипломат.

15:15 Від ракетного удару в Первомайському загинула 15-річна дівчина.

14:43 У Первомайському окупанти нанесли ракетний удар по об’єкту цивільної інфраструктури. Окрім цього є пошкодження критичної інфраструктури та повністю зруйновано 2 приватні будинки. Інформація про поранених уточнюється.

14:35 Головнокомандувач ЗСУ на обкладинці TIME із заголовком: "Генерал Валерій Залужний і український шлях війни".

14:27 Почалися переговори щодо створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС. Вони будуть продовжені цього тижня, - повідомила голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

13:43 Українські сили розробляють систему протидії іранським дронам Shahed-136, повідомила керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування Південь Наталія Гуменюк.

"Всі зразки, які ми зуміли здобути, вивчаються фахівцями, напрацьовується найефективніша система протидії їм. Зокрема, є у нас приклади досить результативного збиття цих дронів", - зазначила вона.

13:25 Психоз у Росії набирає обертів. Мешканка Пермського краю сильно випила та посварилася з 29-річним чоловіком через те, що не хотіла відпускати його на війну. В результаті дівчина взяла ножа і вдарила свою чотирирічну дочку в серце, а себе в живіт. Дитину врятувати не вдалося, матір забрали до лікарні та прооперували.

12:51 Росіяни продовжують тікати із країни. Незабаром РФ може закрити кордон для військовозобов'язаних.

12:47 Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Після обговорення обстановки на фронті було ухвалено рішення щодо активізації подальшої деокупації української землі. Також у ході засідання піднімалися питання забезпечення української армії озброєнням та боєприпасами та способи протидії новим типам озброєння, які РФ почала застосовувати в Україні.

12:15 Непридатні за віком, багатодітні батьки, люди із захворюваннями і ті, хто не проходив службу, можуть потрапити під мобілізацію та опинитися на фронті, навіть незважаючи на твердження Путіна та Шойгу про те, що призиватимуть не всіх. Про це кажуть російські юристи.

11:58 У Рязані чоловік здійснив самопідпал, кричачи при цьому, що не хоче йти на війну.

11:37 Казахстан не визнає "референдуми" на окупованих територіях України, заявив речник МЗС Айбек Смадіяров.

11:23 237-й танковий полк 3-й мотострілецької дивізії армії РФ поповнюється першими ж чоловіками, яких встиг схопити військкомат і без підготовки одразу направляють на фронт в Україну. 3-тя дивізія була розбита у багатомісячних боях під Ізюмом, і зараз знаходиться на Оскільському фронті. Її не можуть вивести з фронту, намагаються поповнити будь-ким. Це гарна ознака, що ситуація там у окупантів критична, намагаються заткнути діри в бойових порядках за будь-яку ціну, пише журналіст Юрій Бутусов.

10:53 У російському Кіровську технічно і без зайвого шуму спалили військкомат. Активісти попередньо просвердлили у стіні дірку і просунули туди трубку, прикріплену до підвішеної каністри з пальним. Таким чином, підпал не викликав зайвого шуму, а самі палії отримали час на те, щоб сховатися. Вогонь знищив частину кабінету та цифрові носії інформації.

10:42 У тимчасово окупованому Маріуполі російські загарбники продовжують зносити будинки та виганяють людей на вулиці.

10:28 Внаслідок нічного обстрілу в Нікопольському районі противником було пошкоджено близько 50 житлових будинків, понад 20 господарчих споруд, 7 автомобілей, мотоцикли, сонячні батареї, газогін та лінії електропередач.

10:22 В РФ протестують проти мобілізації. У Волгоградській області невідомі спалили місцеву адміністрацію.

А в Урюпінську кинули коктейль "Молотова" у військомат.

09:56 Польща, Ірландія, Литва, Естонія та Латвія пропонують повністю заборонити імпорт російських алмазів.

09:08 На 500 окупантів поменшало.

08:52 Наслідки нічного обстрілу Запоріжжя.

08:36 Оголошення про початок часткової мобілізації у Росії свідчить, що українці перехитрили Путіна — заявила прем’єр-міністерка Британії Ліз Трасс. мВона наголосила, що країнам Заходу не слід зважати на "брязкання Путіним зброєю та його фіктивні погрози".

08:09 Нідерланди передадуть Україні 2000 велосипедів. Їх спрямують медикам, соцпрацівникам та волонтерам, які допомагають населенню на деокупованих територіях. Перші партії надійдуть до Києва, Харкова, Дніпра та Чернігова.

07:57 Ось так 40 артилерійська бригада ім. князя Вітовта перетворює росіян на котлети, а склади з БК на купку будівельних відходів.

07:42 Другий день поспіль російські окупанти атакують Одещину дронами-камікадзе, повідомляє ОК "Південь". Силами української ППО один дрон був знищений, проте два влучили в об'єкт військової інфраструктури.

Внаслідок масштабної пожежі та детонації боєприпасів, організовано евакуацію цивільного населення.

07:19 Вночі Запоріжжя знову зазнало ракетного удару. Внаслідок ворожого обстрілу ушкодження отримали житлові будинки, в яких повилітали вікна, освітній заклад та заклад охорони здоров‘я. Також постраждав гаражний кооператив. Там сталася пожежа, ушкоджено автомобілі.

06:54 За попередню добу ЗСУ успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Майорськ, Бахмут, Підгородне, Виїмка, Курдюмівка, Зайцеве, Новомихайлівка, Первомайське, Кам’янка, Побєда та Павлівка, повідомляє Генштаб.

Натомість окупанти завдали 5 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснили понад 83 обстріли з РСЗВ та за допомогою 4 БпЛА руйнували об’єкти цивільної інфраструктури. В результаті, від ворожого вогню постраждало більше ніж 40 населених пунктів.

06:37 В Ізюмі знайдено ще два місця масових поховань.

"Знайшли ще дві братські могили, великі могили з сотнями людей", - сказав Зеленський.

06:29 Окупанти почали розбирати переправу з барж поряд з Антонівським мостом. Переміщені баржі можна побачити припаркованими на північному березі річки Дніпро, інші перебувають у процесі переміщення на момент зйомки.

06:29 Ситуація на ділянці фронту в районі Лимана, на думку експертів, виглядає так.