RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.65
  • НБУ:EUR 42.75
НБУ:USD  39.65
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

Всі новини

Страсна п’ятниця: що треба знати про найважливіший день перед Великоднем

Вже завтра, 3 травня, віряни відзначатимуть найважливіший день Страсного тижня – Страсну п’ятницю. Це час глибокої скорботи та вшанування, ключовий момент Страсного тижня, який передує Великодню. В цей день християни згадують страждання та розп'яття Ісуса Христа, віддаючи шану Його жертві заради спасіння людства.

Тому далі "Апостроф" пояснить, що варто знати про Страсну п’ятницю, яких справ уникати та як провести цей день.

Читайте також: Церковний календар на травень 2024: на які дні випадають великі свята

Історія дня

Страсна п’ятниця відома в християнстві як день, коли Ісус Христос переніс мученицьку смерть. Згідно з церковними переказами, у цей день Ісуса примусили нести хрест вулицями Єрусалиму до гори Голгофа, де його розіп'яли.

Після Його смерті, двоє учнів — Никодим і Йосип — отримали дозвіл від влади на поховання. Вони обернули тіло Ісуса у плащаницю, насичену ароматичними травами, і поклали у печеру, призначену для поховань, закривши вхід великим каменем. Знаючи про передбачене Ісусом воскресіння, Пілат наказав виставити варту біля печери, щоб убезпечити місце від можливих заворушень.

Що не можна робити в Страсну п’ятницю

Страсна п'ятниця присвячена роздумам над стражданнями Христа. Віряни зазвичай проводять цей час у храмі або вдома – зосереджуються на молитві та пості.

У цей день діють кілька обмежень:

  • важка праця – всі зусилля мають бути спрямовані на співчуття до мук Христа і молитву;
  • переїдання – діють суворі умови дотримання Великого посту, варто уникати споживання їжі та води до моменту винесення плащаниці;
  • прибирання в домі, прання, прасування, шиття та вишивання – все це заборонено;
  • розваги – забороняється дивитися телевізор, веселитися, танцювати, співати, відвідувати громадські місця, користуватися соціальними мережами чи інтернетом загалом;

Що варто зробити в Страсну п’ятницю: традиції

У Страсну п'ятницю в церквах відбуваються одразу три богослужіння, присвячені стражданням, розп'яттю та похованню Ісуса Христа. Під час вечірньої служби відбувається винесення з вівтаря до вірян полотно з зображенням Христа, що символізує плащаницю.

Пізніше вночі проводиться утреня Великої суботи, що включає церемоніал "поховання" плащаниці, яка залишатиметься у центрі храму наступні майже три дні.

У цей день віряни дотримуються суворого посту, уникають їжі та напоїв до моменту винесення плащаниці. Після цього дозволяється з’їсти пісний хліб та попити воду.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про важливі справи, які треба зробити перед Великоднем.

  • Вас також може зацікавити:

Меню на Великдень-2024: ідеї смачних страв на святковий стіл

Можна буде відпочити на природі: що чекати від погоди на Великдень

Неймовірне мерехтіння на Великдень: як пофарбувати яйця вином