RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

"Дякую" чи "спасибі"? Філолог назвав правильний варіант в українській мові

Мовознавці нагадали правила української мови та наочно показали, у чому різниця між словами "дякую" та "спасибі".

Нюанси пояснив експерт Олександр Авраменко.

Зокрема, мовознавець вирішив поставити крапку у правильності висловлення вдячності, оскільки українці однаково використовують слова "дякую" та "спасибі".

Читайте також: Викорінюємо суржик: як українською сказати слово "благополуччя"

За словами Авраменка, слово "спасибі" живе в українських пам'ятках з XVI століття. Воно походить від словосполучення "Спаси, Боже".

"Вдячність можна висловлювати словом "спасибі", яке живе у наших пам'ятках з XVI століття. Воно походить від сполуки слів "Спаси, Боже". Ця сполука з часом зрослася в одне слово "спасибі", - пояснює мовознавець.

Слово "дякую", за словами експерта, ширше використовується як етикетна форма висловлення подяки. Це слово вдячності можна підсилити за рахунок "дуже" або "красно". Разом з тим, як запевняє Авраменко, обидва варіанти висловлення вдячності в українській мові вважаються правильними.

"Підсилити вдячність можна словами "дуже" або "красно": дуже дякую чи красно дякую. Обидва варіанти висловлення вдячності є правильними", - резюмував він, пояснюючи різницю між словами.

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми проводитимемо лагідну українізацію: пояснюватимемо випадки застосування правопису, мовних норм, публікуватимемо цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб у нашій країні з кожним днем ставало дедалі більше україномовних українців, а наша солов'їна мова звучала звідусіль!

Нагадаємо, мовознавець пояснив, як писати числівник "пів" за новими правилами.

Вас може зацікавити:

"Ріка" чи "річка": як буде правильно українською мовою

"Під час" чи "підчас": як правильно писати українською і до чого тут юшка

"Либонь" та "знічев'я": що означають ці колоритні українські слова