RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Вперше в історії: вчені вигадали новий спосіб вирощування сала

Австралійська компанія Vow, яка займається вирощуванням штучного м’яса з клітин тварин, створила фрикадельку із "м’яса" мамонта, а американські біологи навчилися в лабораторії вирощувати жирову тканину, яка здатна поліпшити текстуру та смак штучно вирощеного м'яса.

Про це повідомляє ресурс New Atlas.

До цього штучне м'ясо створювали з клітин тварин за допомогою біотехнології, тканинної інженерії, молекулярної біології та синтетичних процесів, але без щонайменшої крапельки жиру.

Читайте: Жив 30 тисяч років тому: вчені відновили зовнішність одного із найдавніших Homo sapiens

Адже виробництво великої кількості культивованого жиру було досить непростим завданням, оскільки у природі кровоносні судини постачають жиру кисень та поживні речовини, а штучному "салу" бракувало цих важливих елементів.

"Наша мета полягала в тому, щоб розробити відносно простий метод виробництва жиру", - розповів провідний автор дослідження Джон Юен-молодший.

"Оскільки жирова тканина складається переважно з клітин з невеликою кількістю інших структурних компонентів, ми вважали, що агрегації клітин після росту буде достатньо, щоб відтворити смак, поживність і текстуру натурального тваринного жиру", - зазначив він.

У своєму експерименті використовували адипоцити свиней, тобто жирові клітини, здатні накопичувати жир, які змішували з іншими безпечними речовинами.

Тести показали, що структура штучного жиру відповідала звичайному, у ньому містилися ліпіди та інші важливі для смаку та аромату компоненти.

"Ми продовжуємо розглядати кожен аспект виробництва культивованого м'яса з метою забезпечення масового виробництва м’яса, яке виглядає, смакує та відчувається як справжнє", - сказав відповідний автор дослідження Девід Каплан.

Нагадаємо, незабаром люди житимуть до 130 років або навіть довше.

  • Вас може зацікавити:

Матеріал із фантастичних романів: вчені створили "космічний цемент"

Такого ще ніхто не бачив: вчені показали вражаючу карту мозку комахи

Вчені розкрили загадку мумії "японської русалки": фото та відео дивної істоти