RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Говоримо правильно: як українською сказати "тупик"

Словом "тупик" часто позначають складне становище, з якого важко або неможливо знайти вихід. В українській мові вживати це слово, а насправді типову кальку з російської, вважається помилкою, тим більше, що в нього є прекрасний аналог.

Відомий філолог Олександр Авраменко розповів, як правильно вживати це слово в українській мові.

Читайте також: Як сказати українською "холостяк" та "холостячка": правильні відповідники

За його словами, саме слово "тупик" в українській є, але має воно зовсім інше значення. Його частіше використовують у залізничній термінології.

У словнику в цього слова такі визначення:

  • Тупик - це залізнична колія, що з'єднується з іншими шляхами тільки одним кінцем, а з другого кінця обривається. Наприклад: "Потяг стоятиме в тупику до півночі".
  • Рідше словом "тупик" позначають вулицю або провулок, що не мають наскрізного проходу, проїзду. Наприклад: "У тупику на вокзальній площі знаходилася стара книгарня".
  • Також "тупик" - це не проїзне, непрохідне місце.

За словами філолога, це слово досить рідкісне, а для означення складної ситуації його використати взагалі не варто. В українській мові, замість слова "тупик", слід вживати словосполучення "глухий кут" або слово "безвихідь". А, замість прикметника "тупиковий", краще використовувати синонім "безвихідний": не "тупикова ситуація", а "безвихідна ситуація".

Раніше "Апостроф" розповідав, чи є слово "пилосос" русизмом і які є аналоги в українській мові.

Вас також може зацікавити:

"Військовий" або "воєнний": коли і як правильно вживати ці слова

"Біля" чи "близько"? Як правильно сказати українською про приблизну кількість часу

Як на українську перекласти слово "пододеяльник": правильні замінники

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!