RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 червня

17 червня

16 червня

Всі новини

"Високосний рік": як це правильно сказати українською

Українці використовують багато слів, які є "суржиком", тобто запозичене з російської мови. Щоб розмовляти чистою українською мовою, без русизмів, варто дізнаватися про українські відповідники цих слів. Серед слів, які вважаються "суржиком" є й "високосний".

"Апостроф" розповідає, як правильно казати це слово українською.

Читайте також: Не кажіть анютині глазки і гладіолуси: як звучать назви квітів українською

Так, часто в Україні можна почути вислів "високосний рік". Редакторка Ольга Васильєва на своїй сторінці у Facebook написала, що 2024 рік правильно називати не "високосним", а "перЕступним" чи "касЯнів", на честь святого Касяна або Касіяна.

Водночас у російсько-українському академічному словнику 1924-1933 років за редакцією А. Е. Кримського і С. О. Єфремова "високосний" також називають "переступним" або "високостовим", а в словнику української мови за редакцією Бориса Грінченка 1907–1909 років таке слово взагалі відсутнє.

У свою чергу, мовознавець та вчитель української мови Олександр Авраменко зазначив у Facebook, що словосполучення "високосний рік", "переступний рік" та "касянів рік" є в старих та сучасних українських словниках, тому всі ці слова не є помилкою.

Також слово "високосний" можна зустріти у поезії українських класиків, у тому числі у віршах Ліни Костенко:

"В ніч високосного притулку, коли йде обертом земля, ти до плеча мене притулиш безсмертним рухом скрипаля", - писала вона у творі "І день, і ніч, і мить, і вічність...".

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!

Раніше ми писали, як українською правильно називати ягоди.

  • Вас може зацікавити:

"Згідний" і "згодний": які є нюанси у вживанні цих слів

Як правильно сказати українською "по щелчку пальцев": влучні відповідники

Як правильно сказати українською "сладкоєжка": є кілька гарних варіантів