RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна в лещатах американської політики: як далі розвивати відносини зі Штатами

Вашингтон підтримає Україну за умови зустрічних дій зі сторони Офісу президента Зеленського

Вашингтон підтримає Україну за умови зустрічних дій зі сторони Офісу президента Зеленського Фото: president.gov.ua

Україна з кожним днем все глибше занурюється у внутрішню політику США. Відносини двох країн псують розслідування навколо процедури імпічменту Дональда Трампа, а також неоднозначні претензії Білого дому до Києва. Президент Трамп таврує Україну корумпованою країною, яка, можливо "втрутилася" в американські вибори. Згадки про ці явища містяться і в звіті про відвідування України особистого адвоката Трампа Рудольфа Джуліані."Апостроф" з'ясовував причини і наслідки такої поведінки американського керівництва.

"Дипломатичний вакуум"

У неділю, 15 грудня Особистий адвокат Дональда Трампа Рудольф Джуліані оприлюднив висновки зі своєї поїздки в Україну, а також в Будапешт та Відень, у справі про імпічмент Трампа. За інформацією Джуліані, зібрані ним свідчення говорять про те, що то "Дональд Трамп не вчинив правопорушень". За словами Джуліані, корупція в 2016 році в Україні була настільки масштабною, що обов'язком Трампа було просити про американо-українському розслідуванні.

"Вимагання, хабарництво і відмивання грошей виходять за рамки справи Байдена. Крім того, змова Національного комітету Демократичної партії з Україною з метою знищити кандидата Трампа", - заявив Джуліані.

Втім, далеко не всі в США, поділяють таку позицію американського керівництва. Редакція відомого американського видання Washington Post вважає, що політика адміністрації Дональда Трампа завдає шкоди Україні. Американського президента звинуватили в тому, що він вніс "хаос" в українсько-американські відносини, наслідком якого став "дипломатичний вакуум", що виник між Києвом і Вашингтоном.

Редакція Washington Post впевнена, що криза у відносинах двох країн є рукотворною, і вина за це лежить на адміністрації республіканців. Володимира Зеленського демонстративно не запрошують в Білий дім, а Дональд Трамп "продовжує озвучувати неправдиві звинувачення на адресу України з приводу участі Києва в американських виборах 2016 року навіть після того, як йому повідомили, що такі відомості інспіровані російськими спецслужбами".

Водночас, як зазначають вітчизняні спостерігачі, частина провини за "вакуум" у двосторонніх відносинах лежить і на Офісі президента Зеленського.

Київ вже кілька місяців не може призначити посла України у Вашингтоні замість звільненого Валерія Чалого. Досі немає розуміння того, як Київ у цілому буде вибудовувати відносини з Білим домом, і хто саме в цілому відповідає за політику в американському напрямку, зазначив в розмові "Апострофом" директор Інституту світової політики Євген Магда.

Відсутність у Вашингтоні посла є критичним моментом саме зараз, коли слово "Україна" звучить в американських новинах практично кожен день.

"В історії з імпічментом Трампа офіційний Київ вибрав тактику мовчання. З одного боку, це правильний крок, що дозволяє уникнути зайвого негативу. Водночас сам факт слухань в Конгресі, під час яких постійно згадується наша країна, не додає оптимізму в двосторонніх відносинах. Є ризик, що до листопада 2020 року або аж до січня 2021 року, коли в США буде новий президент, ми можемо взагалі залишитися без підтримки зі сторони Вашингтона", - говорить Євген Магда.

З іншого боку, недавно в американських ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що Володимир Зеленський намагається налагодити нові контакти з адміністрацією Трампа. Для цього представники президента зустрічаються з лобістами, які мають контакти з Білим домом.

Темна сторона "Україногейта"

У Дональда Трампа був "зуб" на президента Петра Порошенка. Офіційний Київ і посольство України у Вашингтоні, за однією з версій, грали на стороні кандидата від демократів Хілларі Клінтон. Після публікації даних із "амбарної книги" Партії регіонів глава передвиборного штабу Трампа Пол Манафорт спочатку покинув посаду, а після - опинився на лаві підсудних.

В Україні змінилася влада, але, як фіксують американські ЗМІ, негатив зі сторони Дональда Трампа зберігся. У першу чергу через історію з імпічментом.

Офіс президента і вітчизняний МЗС із останніх сил намагаються утримати нейтралітет між республіканцями і демократами. Президент Зеленський у нещодавньому інтерв'ю західним журналістам заявив, що не обговорював з Дональдом Трампом варіант quid pro quo (послуга за послугу) у відносинах між Києвом і Білим домом. Тобто він стверджує, що не мав наміру добувати компромат на екс-віце президента США Джо Байдена (потенційний суперник Трампа на наступних виборах) в обмін на отримання військової допомоги зі сторони Вашингтона.

Незважаючи на це, Україна продовжує все глибше занурюватися в американську внутрішню політику. Фактично обидва політичні табори - демократи і республіканці - використовують Україну для атак друг на друга.

Для демократів "український кейс" цікавий як драйвер розслідування навколо імпічменту Дональда Трампа, щоб мінімізувати його можливості на переобрання в 2020 році. Зараз вони "зачепилися" за особистого адвоката Трампа Руді Джуліані, який розповідав українські справи сімейства Байденом.

Американські журналісти з'ясували, що пан Джуліані сам мав фінансові інтереси в нашій країні. Він також міг докласти руку до розпорядження заблокувати військову допомогу Україні, яке надійшло за кілька днів до скандальної розмови Трампа із Зеленським. У такому світлі "наїзди" Джуліані на Байденів не виглядають такими вже безкорисливими. Демократам важливо з'ясувати, що Київ дізнався про замороження допомоги до розмови двох президентів. У такому випадку у них буде ще більше підстав звинуватити Дональда Трампа в тиску на Володимира Зеленського.

Республіканці та найближче оточення американського лідера використовують історію з імпічментом, щоб довести політичну нечистоплотність демократів і нівелювати їх попередні спроби "підсидіти" Дональда Трампа.

Перш за все, мова йде про розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера з приводу можливого втручання РФ у американські вибори. Слідство встановило, що втручання Кремля було, але можлива змова команди Трампа з росіянами так і не була доведена.

"Демократи і республіканці, незважаючи на політичні та ідеологічні протиріччя (демократи стоять на неоліберальних позиціях, республіканці захищають інтереси національного капіталу), мають однакові підходи до українських справ. З точки зору американської геостратегії, Україна - зручний інструмент для впливу як на Росію (війна і санкції), так і на Європейський союз з питань енергетичної політики. У всякому разі, поки працює наша газотранспортна система", - заявив "Апострофу" експерт фонду "Майдан закордонних справ" з питань зовнішньої політики Олексій Куроп’ятник.

"Неоднозначний" Трамп

На відносинах Києва і Вашингтона також позначаються ізоляціоністські настрої самого Трампа, його думка, що США повинні мінімізувати участь в міжнародних справах, скоротити фінансування НАТО і підтримку союзникам в Європі. Американський уряд намагається підсолодити пілюлю, натякаючи, що гроші, зекономлені на НАТО, підуть на підтримку України і Грузії. Але поки це тільки наміри окремих неназваних чиновників.

Ставлення Дональда Трампа до України є неоднозначним, зазначив у розмові з "Апострофом" глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Дональд Трамп дійсно вносить хаос (активність Джуліані, звільнення Волкера з посади спецпредставника Держдепартаменту) в українсько-американські відносини, але його позицію щодо України не можна точно класифікувати як негативну або як позитивну", - говорить Володимир Фесенко.

З одного боку, над командою Трампа тяжіють події 2016 року: історія з "амбарною книгою" Партії регіонів і подальше розслідування Роберта Мюллера. Дональду Трампу довелося захищатися, і він, роблячи це, рикошетом зачіпав Київ.

Водночас саме при Дональду Трампу наша країна отримала військову підтримку зі сторони США: протитанкові комплекси "Джавелін". Попередня адміністрація Барака Обами, незважаючи на різке неприйняття анексії Криму і створення на Донбасі терористичних "республік", зброю Києву не давала.

Елемент хаотичності в політиці Трампа проявився в тому, що він спочатку підтримав Україну зброєю, а після використовував військову допомогу як інструмент тиску на Офіс Володимира Зеленського. Як розкопали американські ЗМІ, Білий дім, дійсно, погрожував заморожуванням допомоги, якщо Банкова не розблокує розслідування українських справ сімейства Байденів. Дональду Трампу довелося виправдовуватися, мовляв, допомогу заморозили через високий рівень корупції в Україні.

"У більшості політиків у США, які займаються українським напрямком, спостерігається ціннісний підхід щодо Києва. Вони розуміють, чому важливо допомагати Україні. У Трампа дещо викривлені уявлення про нашу країну, і це видно з його заяв. Україна для нього - геополітичний об'єкт. У той же час він робив і корисні для Києва речі. Дональда Трампа не можна назвати нашим великим другом, але він нам і не ворог", - резюмував Володимир Фесенко.

Підтримка США: далі буде

За однією з версій, Офіс президента Зеленського був у курсі заморозки американської допомоги, і спробував приховати інформацію про це. Україна, завдяки рішенню Конгресу, все ж отримала гроші. У вересні американські законодавці розпорядилися виділити Україні 250 млн доларів.

Тепер основне питання: чи може Київ розраховувати на сприяння зі сторони США в майбутньому? Судячи з останніх заяв Державного секретаря Майкла Помпео, Вашингтон має намір і далі підтримувати Київ у відбитті російської агресії. У недавньому інтерв'ю телеканалу Fox News чиновник нагадав, що адміністрація Трампа тричі допомагала Києву грошима, обладнанням і зброєю для відображення російської агресії.

"Ми підтримали український народ і його здатність оборонити себе. Я пишаюся тим, що ми зробили. Розумію, що президент Зеленський хотів би більшого і як можна швидше. Я, звичайно, можу це зрозуміти, але ця адміністрація (команда президента Трампа, - "Апостроф") виконала величезну роботу з надання допомоги українській армії", - заявив Майкл Помпео.

Далі держсекретар Помпео дав зрозуміти, що подальша допомога буде залежати і від зустрічних дій Києва. Перш за все, від боротьби з хабарництвом. Він зазначив, що Володимир Зеленський "старанно працює" для вирішення цієї проблеми.

"Там дуже багато роботи в цьому напрямку, і, думаю, президент Зеленський із цим би погодився - ніхто поки не може претендувати на перемогу над корупцією. Але він, безумовно, зробив кроки в правильному напрямку. І ми продовжимо підтримувати його зусилля", - сказав держсекретар США.

Грубо кажучи, Майкл Помпео вважає допомогу, надану Україні, достатньою. І подальше сприяння буде цілком залежати від дій самого Києва.

"Вашингтон допомагатиме Україні, але не за "просто так". Американців цікавлять конкретні дії зі сторони української влади. І справа не тільки в боротьбі з корупцією. Американці зацікавлені також у введенні ринку землі та приватизації великих підприємств, зокрема підприємств ВПК. Якщо наша влада на це піде (хоча наслідки таких рішень для країни можуть бути різко негативними), то певна політична, фінансова та частково військова підтримка зі сторони США буде", - зазначив у розмові з "Апострофом" Олексій Куроп’ятник.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників