RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Антикоруп­ційний батальйон: навіщо в Міноборони створюють свою поліцію

Ідея створення військової поліції виникла ще 11 років тому

Ідея створення військової поліції виникла ще 11 років тому Фото: unian

В Україні планують створити ще один антикорупційний орган, який займеться розслідуванням злочинів у військовій сфері - військову поліцію. Відповідна ініціатива виникла у нового міністра оборони Андрія Загороднюка. За його словами, якщо нардепи проявлять політичну волю і проголосують за створення військової поліції, в української армії з'явиться шанс якісно змінитися. Які функції буде виконувати новий антикорупційний орган у ЗСУ, і чи потрібен він взагалі, розбирався "Апостроф".

Нова стара ідея

Створення військової поліції, насправді, ідея досить давня, і належить вона не нинішній владі, і навіть не "попередникам", а ще екс-президенту Віктору Ющенку. У 2008 році Ющенко видає указ про концепцію реформування кримінальної юстиції України. Відповідно до цієї концепції, військова служба правопорядку (ВСП), яка і зараз діє в ЗСУ, повинна бути трансформована у військову поліцію з правом досудового розслідування злочинів "проти встановленого порядку несення військової служби".

Що це за злочини? Це статті Кримінального кодексу зі 401-ї по 435-ту включно. Наприклад, невиконання наказу, порушення статутних взаємовідносин, мародерство, дезертирство, ухилення від військової служби тощо.

У законопроект ідея оформилася лише в січні 2015 року. Тоді у ВР був зареєстрований проект закону №1805, але нардепи його навіть не розглядали. На те були як об'єктивні причини: наприклад, були сумніви чи зможе новий правоохоронний орган, підконтрольний Міноборони, об'єктивно розслідувати злочини в самому Міноборони.

Так і суб'єктивні, про які "Апострофу" розповіли експерти.

"МВС просто не захотіло ділитися монополією з Міноборони, і законопроект заштовхали в дальній кут, - пояснив "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов. - Але ж сенс військової поліції в тому, що вони повинні мати статус правоохоронного органу в рамках Міноборони. Відповідно, це дає їм право проводити оперативно-розшукову діяльність в рамках Міноборони і передавати матеріали в суд за фактом розслідувань".

Наступного разу до ідеї створення військової поліції повернулися в 2016 році. Необхідність трансформації військової служби правопорядку в поліцію записали в Стратегічному оборонному бюлетені України РНБО і екс-президент Петро Порошенко. У бюлетені, як і в концепції Ющенка, передбачалося надання права новому відомству вести оперативно-розшукову діяльність і здійснювати досудове розслідування злочинів, скоєних військовослужбовцями ЗСУ проти встановленого порядку несення військової служби. Але і тоді військову поліцію не змогли створити, хоча в Міноборони відзначали, що законопроект був написаний.

І ось тепер до ідеї створення військової поліції звернувся новий міністр оборони Андрій Загороднюк.

Антикорупційний крен

Передбачається, що військова поліція буде створена, як і передбачали всі попередні документи, на базі ВСП.

"Планується, що військова поліція, за фактом, буде створена повністю на базі і на фондах військової служби правопорядку в ЗСУ. Так, як це працює в багатьох країнах-членах НАТО. Зокрема, це стосується розширення функцій ВСП, наприклад, повернення ВСП у новому форматі нової поліції функції досудового розслідування", - розповів "Апострофу" джерело в Міноборони.

ВСП планують повернути функції досудового розслідування Фото: unian

Зараз же у ВСП - мінімум повноважень, адже злочини "проти встановленого порядку несення військової служби" - це підслідність ДБР, а злочини, вчинені військовослужбовцями вищого офіцерського складу ЗСУ розслідує НАБУ. Максимум, що може ВСП - це складати протоколи за адміністративні порушення.

Але водночас у Загороднюка, очевидно, своє, особливе бачення нового відомства, адже міністр акцентує увагу саме на антикорупційній складовій роботи військової поліції.

"Корупція всіх вже дістала. Час вирішувати це питання", - зазначив глава Міноборони в інтерв'ю ЗМІ.

Як вирішувати? За допомогою нового антикорупційного відомства, звичайно ж. Правда, з одного боку, міністр оборони визнає, що в Україні "є всі органи, які необхідні для закриття питання". Але, з іншого боку, "ми подаємо закон про військову поліцію, сподіваємося, він пройде", - резюмував Загороднюк.

На даний момент у парламенті поки не зареєстрований законопроект про військову поліцію.

"Було кілька законопроектів, і зараз створена робоча група, щоб виробити один законопроект і провести його через комітет", - пояснила "Апострофу" заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла.

Але джерело "Апострофа" в Міноборони розповів, що, швидше за все, за основу візьмуть той законопроект, який був у депутатів минулого скликання.

"Проект закону був розроблений досить давно. Пару років тому, він уже був готовий і ходив у кулуарах парламенту", - зазначив співрозмовник "Апострофа" в Міноборони.

До речі, законопроект №1805 також передбачав наділити військову поліцію антикорупційними функціями, наприклад, слідчі військової поліції повинні були б проводити досудові розслідування корупційних злочинів, скоєні державними службовцями та працівниками ЗСУ та Міноборони. Але згідно з Кримінально-процесуальним кодексом - це функція НАБУ.

"Міністр оборони трохи плутає, - каже "Апострофу" військовий експерт Олег Стариков. - Військова поліція не може боротися з корупцією, вона повинна розслідувати військові злочини, які не мають відношення до корупції. А в ЗСУ корупції немає в принципі. Там може бути якась дрібна побутова корупція, пов'язана з тим, що хтось десь поцупив каністру з бензином, наприклад. Ось цими злочинами і повинна займатися військова поліція. А вся основна корупція зосереджена в Міноборони: закупівлі, матеріальне забезпечення, державне оборонне замовлення тощо. І корупцією в Міноборони має займатися НАБУ, САП, СБУ та інші відомства. Але не військова поліція, тому що у неї суб'єкт злочину - військовослужбовець, а в Міноборони, відповідно до закону - всі цивільні особи".

Утім, у новому законопроекті у військової поліції можуть дійсно з'явитися функції антикорупційного органу.

"Міністр шукає інструмент. Він задекларував боротьбу з корупцією, але який у нього інструмент у цій боротьбі? Йому потрібна своя структура, яка б рішуче могла це робити", - пояснив "Апострофу" екс-заступника начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко.

Принципове питання - чи дадуть міністру створити такий орган, адже з моменту концепції Ющенка минуло 11 років, а військової поліції у нас так і не з'явилося.

"Політична воля є. Тижнів через два ми плануємо вже вийти на фінальну версію і вирішити питання вже восени", - запевнила Мар'яна Безугла.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга