RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

"Натяк" для Росії і дорожнє питання: як пройшли переговори Зеленського з президентом Азербайджану

У вівторок, 17 грудня, президент України Володимир Зеленський провів переговори з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. Глави держав, зокрема, обговорили перспективи співробітництва та розвитку туризму, не обійшлося і без "натяку" Росії, який зробив Зеленський.

"Апостроф" вів онлайн трансляцію переговорів.

17:45 Зеленський запросив азербайджанські підприємства інвестувати в інфраструктуру, туризм і будівництво доріг в Україні та пообіцяв захищати кожного інвестора.

"Ми з паном президентом домовилися, що вже у січні делегація від Азербайджану приїде до нас в Україну, в Київ", – зазначив Зеленський під час виступу на Українсько-азербайджанському бізнес-форумі в Баку.

За його словами, делегація має опрацювати кроки, спрямовані на активізацію співпраці між країнами: "Це кейси і в енергетиці, і в освіті, і велика приватизація, про яку я розповів, яку ми готуємо в Україні. Це 500 підприємств, де ми хочемо бачити чистий бізнес, чисту інвестицію".

Він також повідомив про низку інших питань, що обговорювалися під час сьогоднішніх перемовин, зокрема щодо будівництва доріг та розвитку інфраструктури в Україні.

Зеленський наголосив, що радий нещодавній появі на українському ринку азербайджанського мобільного оператора Bakcell: "Наше завдання як держави сьогодні – захищати кожного інвестора. Ми дуже хочемо, щоб Азербайджан інвестував в Україну".

Крім того, він запропонував розглянути можливість інвестицій в український туризм, зокрема в Херсонській області: "В Україні є багато чарівних, привабливих для туризму місць, яким просто бракує якісної інфраструктури".

12:50 Зеленський заявив, що Україна і Азербайджан незмінно підтримують один одного в питаннях відновлення суверенітету і територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів.

Він зазначив, що переговори української та азербайджанської делегацій відбулися в атмосфері взаємної щирості і довіри, і висловив упевненість, що в майбутньому відносини країн будуть тільки зміцнюватися і вийдуть на новий рівень.

Зі свого боку президент Азербайджану Ільхам Алієв відзначив, що візит Володимира Зеленського є підтвердженням високого рівня політичних відносин двох держав. Серед іншого він зазначив, що держави мають великий потенціал і можливості для нарощування співпраці в туризмі.

12:39 На переговорах Зеленський і президент Азербайджану Ільхам Алієв звернули увагу на збільшення товарообігу між країнами, який у минулому році склав близько 900 млн доларів.

"Наші відносини повинні бути на новому рівні. Ми повинні збільшити товарообіг і присутність українського бізнесу в Азербайджані і азербайджанського - в Україні", - зазначив Зеленський.

Також особливу увагу глави держав приділили розвитку туристичних потоків, які будуть сприяти економічному зростанню обох країн та інвестицій. Зеленський закликав азербайджанські компанії вкладати гроші в розвиток якісної дорожньої інфраструктури в Україні. Він підкреслив, що Україна має великі плани з будівництва доріг, а українці вимагають якісної логістики.

11:10 Зеленський за підсумками зустрічі з Алієвим заявив, що Україна підтримує Південний газотранспортний коридор.

"Ми домовилися вивчити можливості його розширення", - зазначив він.

Український лідер також підкреслив, що на днях відзначається декада успішної діяльності в Україні компанії SOCAR.

"Ми будемо всебічно сприяти її роботі по поставках нафти і газу, видобутку газу в Україні і інших взаємовигідних проектах", - резюмував Зеленський.

10:35 Офіс президента України оприлюднив відео церемонії підписання українсько-азербайджанських документів і заяв глав держав для представників ЗМІ.

10:02 У Баку розпочалася зустріч Зеленського з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

Офіційна церемонія зустрічі відбулася на площі біля резиденції президента Азербайджанської Республіки. Глави держав оглянули стрій роти почесної варти. Прозвучали державні гімни України та Азербайджану.

Після завершення зустрічі пройдуть переговори делегацій під головуванням Володимира Зеленського та Ільхама Алієва. Також будуть підписані двосторонні документи.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Президенти двох країн візьмуть участь в роботі Українсько-азербайджанського бізнес-форуму. У Баку Зеленський також зустрінеться з представниками української громади Азербайджану.

Як раніше повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський дав коротке інтерв'ю пропагандистам Кремля.