Лазанья – традиційна страва італійської кухні, приготована з шарів тіста разом із шарами начинки, залитими соусом. Шари начинки можуть бути з м'ясного фаршу, помідорів, шпинату, інших овочів, сиру тощо. theLime підібрав простий рецепт такої страви, яку можна зробити на дозвіллі вдома.
Відповідним відео поділилися на YouTube-каналі "Смачна кухня з Наталією Данилюк".
Читайте також: Канелоні – великі макарони-трубочки з начинкою: як їх приготувати з фаршем та сиром.
Інгредієнти для листів для лазаньї (13-15 шт.): борошно (300 г), яйця (3 шт.), рослинна олія (1 ст. л.), вода (за необхідності 20-30 г), сіль (щіпка).
Інгредієнти для соусу Болоньєзе: м'ясний фарш (500 г), кетчуп (250 мл), цибуля (50 г), часник (2 зубчики), сіль, перець, спеції.
Інгредієнти для соусу Бешамель: молоко (500 мл), вершкове масло (50 г), борошно (50 г), сіль, перець.
Приготування:
Спочатку приготуємо листи для лазаньї: у глибоку миску просіюємо через сито борошно, додаємо в нього дрібку солі та яйця. Починаємо замішувати тісто, додаємо за необхідності трохи води. Коли тісто буде сформовано, збризкуємо його рослинною олією.
Потім вимішуємо домашнє тісто досить довго – так, як показано на відео.
Накриваємо його харчовою плівкою та залишаємо "відпочити" приблизно на 30 хвилин.
Спочатку приготуємо молочний соус Бешамель: у каструлю викладаємо вершкове масло, розтоплюємо його на середньому вогні, доводимо практично до кипіння. У гаряче вершкове масло висипаємо борошно і відразу ж починаємо вимішувати все вінчиком.
Потім поступово – невеликими порціями (50 мл) – вливаємо молоко. Продовжуємо вимішувати та знову додавати молоко. Це необхідно для того, щоб у соусі не було грудочок.
В самому кінці додаємо сіль та спеції до смаку, доводимо соус до кипіння, постійно перемішуючи, і знімаємо з вогню.
Читайте також: Макарони як в ресторані: рецепт із куркою, шпинатом та вершковим соусом для смачної вечері.
Тепер приготуємо соус Болоньєзе: розігріваємо сковороду з рослинною олією. Обсмажуємо на ній м'ясний фарш, постійно перемішуючи.
Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібним кубиком. Часник також очищаємо і тремо на дрібній терці.
Додаємо цибулю та часник у обсмажений фарш, перемішуємо. Обсмажуємо декілька хвилин, потім вливаємо томатну пасту чи соус. Солимо, перчимо до смаку. Накриваємо кришкою і на слабкому вогні тушкуємо 15-20 хвилин.
Тим часом підготуємо домашнє тісто для лазаньї: розділяємо тісто на кілька частин і розкочуємо їх дуже тонко - за розміром форми для випічки.
В окремій каструлі гріємо воду, солимо її і відварюємо кожен лист для лазання окремо - занурюємо в киплячу воду буквально на кілька секунд.
Викладаємо у форму для випікання шарами: листи для лазаньї, потім соус Бешамель, соус Болоньєзе, посипаємо зверху натертим сиром і повторюємо так само кілька разів поспіль.
Духовку заздалегідь розігріваємо. Випікаємо лазанью за температури 180°С приблизно 40 хвилин, потім посипаємо знову натертим сиром і випікаємо ще 10-15 хвилин.
Подаємо апетитну лазанью до столу та насолоджуємося смаком.
- Раніше ми розповіли, що таке аранчіні та як їх приготувати.
- Читайте також на theLime, як зробити зелену пасту зі шпинатом.