RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Сили Росії під Бахмутом закінчуються: дані західних аналітиків

На Бахмутському напрямку, де російські окупанти здійснюють до 10 штурмів протягом дня і трохи менше вночі. Їхня стратегія свідчить, що Росія не винесла уроків з попередніх кампаній з великою кількістю жертв, і залишається зосереджена лише на цілях обмеженого оперативного чи стратегічного значення.

Такі висновки зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що окупанти з кінця травня постійно витрачають бойові сили на невеликі населені пункти довкола Бахмута; проте за півроку вони змогли просунутися лише на кілька кілометрів. Результатом таких дій стало поступове виснаження живої сили та техніки, внаслідок чого війська були затиснуті у відносно незначних населених пунктах на тижні та місяці. Раніше за такою ж схемою росіяни діяли біля Сєвєродонецька та Лисичанська.

Аналітики зазначили, що у червні та липні українські сили фактично дозволили російським військам зосередити зусилля на Сєвєродонецьку та Лисичанську. Ці міста мають обмежене оперативне та стратегічне значення, а дії росіян принесли українцям вигоду у вигляді деградації російської живої сили та техніки протягом місяців завзятих боїв.

І хоча Росія врешті-решт захопила Лисичанськ та Сєвєродонецьк і вийшла на кордон Луганської області, цей тактичний успіх, на думку експертів, призвів лише до незначного оперативного ефекту.

Зусилля Росії на цьому напрямі переважно вже зайшли в глухий кут. Навіть якщо російські війська продовжуватимуть просуватися до Бахмута, Москва не отримає серйозних оперативних переваг.

Аналітики впевнені, що витрати, які знадобилися на шість місяців жорстоких, завзятих і виснажливих боїв навколо Бахмута, набагато переважують будь-яку оперативну перевагу, яку росіяни можуть отримати від взяття міста. Цей наступ відтягнув на себе значну частину доступної бойової могутності Росії, сприяючи просуванню ЗСУ.

Читайте також: Бої за Бахмут і Кінбурнську косу: від чого залежатиме успіх ЗСУ

Ключові висновки аналітиків ISW

  • Російська державна атомна компанія "Росенергоатом" призначила нового директора окупованої Запорізької АЕС.
  • Кремль продовжує зусилля щодо придушення внутрішнього інакомислення шляхом розширення заходів, нібито спрямованих проти "іноземних агентів".
  • Опитування показують, що російська громадськість втомилася від війни Росії в Україні.
  • Російські війська продовжували оборонятися від українських контрнаступів на лінії Сватово-Кременна.
  • Російські війська продовжували нарощувати успіхи в районі Бахмута та вести наступальні операції в районі Авдіївки та Донецька.
  • Українські сили проводять операцію на Кінбурнській косі.
  • Російські офіційні особи продовжують проводити часткові мобілізаційні заходи.
  • Зусилля російських офіційних осіб, що продовжуються, з інтеграції незаконно анексованих територій до складу Російської Федерації, ймовірно, мають дуже неорганізований характер.

Як розповідав "Апостроф", західні аналітики оцінили реальні "успіхи" окупантів під Бахмутом - росіяни знову брешуть.