RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Вбивство розвідника Кірєєва: хто він такий і яку роль грав на переговорах із РФ 28 лютого 2022 року

Співробітник військової розвідки Міноборони України Денис Кірєєв, який був застрелений у Києві, брав участь у переговорах з РФ для затягування часу.

Таку інформацію в інтерв’ю "Радіо Свобода" озвучив очільник ГУР МОУ Кирило Буданов.

Вбивство Дениса Кірєєва - нові подробиці

За його словами, Денис Кірєєв був штатним співробітником військової розвідки. Банкіра спеціально залучили до участі у переговорах з Росією, аби він, використовуючи свої зв’язки, затягував процес та вигравав для України важливий час.

Буданов впевнений, що Кірєєва ліквідували люди, яки були не зацікавлені у тому, аби наша країна перемогла.

Читайте також: У лютому Росія може розпочати великий наступ із трьох напрямків: карта

"Ще раз хочу це підкреслити: у того, хто це навмисно зробив (вбив Кірєєва – ред.), було на меті не допустити того, щоб ми втрутилися в чужу гру і затягнули цей процес для того, щоб дозволити нашим ЗСУ, скажімо так, зробити певні дії по відсічі ворога. Якщо ви пам’ятаєте ті події, то тоді ситуація була близька до критичної. Думаю, ви гарно маєте це пам’ятати. І була певна кількість людей, яка, скажімо так, не дуже хотіла, щоб Україна перемогла", - додав Буданов у спілкуванні із журналістами.

Вбивство Дениса Кірєєва - біографія розвідника

Банкір, який брав участь у переговорах з Росією, був застрелений 5 березня у Києві. За інформацією журналістів, СБУ ліквідувала Дениса Кірєєва за підозрою у державній зраді.

У 2010-2014 вбитий був першим заступником голови правління "Ощадбанку", а до того був членом наглядової ради "Укрексімбанку". Журналісти також володіють інформацією, що Денис Кірєєв фігурував у кримінальному провадженні, яке було розпочато у 2020 році за підозрою у держзраді та співпрацею зі спецслужбами Росії.

Очільник ГУР МОУ Кирило Буданов в інтерв’ю Wall Street Journal зазначав, що у 2021 році викликав до себе банкіра та закликав його використати свої зв’язки для ведення контррозвідки. Після поїздки до РФ Денис Кірєєв проінформував генерала про те, що Росія готується до повномасштабного вторгнення та назвав напрямки, на яких загарбники планували здійснити наступальні дії.

23 лютого 2022 року банкір Буданову свіжі дані розвідки - Володимир Путін щойно рано вранці віддав наказ про вторгнення. Ця інформація, за словами очільника ГУР МОУ, дала Україні дорогоцінні кілька годин, щоб перекинути війська для протидії російському нападу.

Вперше Денис Кірєєв взяв участь у переговорах, які відбулися 28 лютого. Вже за кілька днів, як розповідав сам банкір, російські оперативники намагалися здійснити на нього замах. 3 березня Кірєєв мав вдруге взяти участь у переговорах, а дозвіл на це йому видав Буданов.

Дорогою до київського вокзалу автомобілі банкіра зупинили оперативники СБУ та наказали йому пересісти до службового транспортного засобу. Через деякий час Деніса Кірєєва знайшли вбитим у Києві.

Раніше ми розповідали, що Туреччина за підсумками переговорів України та Росії може допомогти повернути додому тисячі полонених.