RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чим запам'ятався президент Зеленський за першу стометрівку: важливе, веселе і сумне

"Апостроф" згадує головні події 100 днів Зеленського

"Апостроф" згадує головні події 100 днів Зеленського Фото: president.gov.ua

У вівторок, 27 серпня, у фанатів "озеленення країни" з'явився цілком вагомий привід для свята - Володимир Зеленський перебуває на посаді президента України вже 100 днів.

Звичайно, з одного боку ці 100 днів припали на досить тихий і спекотний літній період, коли всім більше хочеться моря і відпочинку. Але, з іншого - дострокові вибори до Верховної Ради, перші кадрові призначення і поїздки гаранта у регіони наробили стільки шуму, що вистачить до кінця року.

"Апостроф" згадує першу стометрівку Зеленського, розповідаючи про головні події та реакцію суспільства на них.

Травень. Інавгурація. початок

Головною подією травня, поза всяким сумнівом, стала інавгурація Зеленського. Звичайно, це не перша інавгурація Барака Обами, яку особисто прийшли подивитися близько 1,8 млн осіб, незважаючи на те, що справа була 20 січня. Але за українськими мірками народу зібралося чимало. Зеленський був веселий, що й не дивно, велелюбний (чого тільки вартий публічний поцілунок Євгена Кошового в лисину) і... мстивий.

Перший же указ (хоч і не офіційний): "Я розпускаю Верховну Раду". Половина України аплодує, друга - впадає у відчай. Українські політики в депресії. "Торги" зі спробою скасувати рішення Зеленського через Конституційний суд до чого не приводять. Король може і голий, але він король.

Уже в наступні дні починається епопея з кадрами. Умовно головну посаду отримує Андрій Богдан, який займає не тільки посаду голови АП, а й неформальне звання першої леді. Богдана навіть намагалися змістити за допомогою петиції, але обійшлося. Зеленський пізніше віджартувався, що звільнив Богдана з посади глави АП, коли призначив його главою Офісу президента. Українці жарт не оцінили.

Богдан також непогано "вдарив" по Зеленському, коли заявив, що в Україні могли б провести референдум про мир з Росією. Українцям такий референдум навіть у якості ідеї здався натяком на капітуляцію. Благо, згодом питання закрили так і не відкривши.

В цілому ж кадрові рішення Зеленського виглядали як кумівство, над яким той свого часу жартував зі сцени "Кварталу 95".

Якимось дивом на велику посаду в СБУ потрапив один з керівників "Кварталу 95" Іван Баканов, що згодом став людиною, якій можна зателефонувати "з приводу цього чорта".

Чим ще запам'ятався Зеленський в перші дні: з'явився на "Лізі сміху", чим неабияк розлютив українців; повернув громадянство Міхеілу Саакашавілі, якого в Києві зустрічали так, як, мабуть, нікого раніше.

Під кінець травня Зеленський навіть зробив свою першу поїздку на Донбас як глава держави. Але і тут потрапив в халепу, прославившись в мережі під позивним "Волошка".

Також в травні були Київ з ароматом шаурми, гойдалка і війна петицій за імпічмент Зеленського з усім відомим результатом.

Червень. Росія в ПАРЄ, посиденьки в лісі та істерика

Далі Зеленський потрапив, як кажуть, з корабля на бал. Уже в перших числах червня почалися найважливіші візити в ЄС. Стартувало все з візиту в Брюссель, де президент зустрівся з топ-чиновниками ЄС. І їх було багато. Також Зеленський представив українцям свого спікера - посаду за підсумками конкурсу отримала Юлія Мендель, але є думка, що ніякого конкурсу не було. Шоу, просто шоу.

Також неоднозначно було сприйнято рішення про те, щоб повернути Леоніда Кучму в мінську групу щодо Донбасу.

Президент також провів зустріч з генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом, під час якої відзначився "красномовністю". У мережі помітили у Зеленського схожість з... Цицероном.

Після першого візиту в ЄС Володимир Олександрович осмілів і різко відповів українцям на петицію про відставку. Мовляв, Конституція не передбачає, сам не хочу, а 73% - взагалі проти. Простіше кажучи, тихо там з петиціями, Петро Олексійович.

Тим часом, Зеленський вирішив вперше зустрітися з шефами українських ЗМІ, зібравши їх на посиденьки в лісі. При цьому українцям показали радісні фото з посиденьок, але заявили, що всі теми, які там обговорювалися - великий секрет. Треба ж. Українцям такий підхід, природно, якось не дуже припав до смаку.

Далі Зеленський знову повернувся до кадрових питань. При цьому, як показала практика, президент не особливо шанує чиновників і "вибиває" їх з посад пачками. Так сталося і 11 червня, коли свої посади втратили 15 голів ОДА.

Найважливішою ж подією червня для Зеленського стали візити до Парижа і Берліна, де він зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером ФРН Ангелою Меркель.

Втім, і там не обійшлося без скандалів. Зеленський (не те щоб навмисне, але все ж) назвав українок брендом країни, за що був жорстко зацькований в мережі і навіть підданий порівнянню з (прости Господи) Віктором Януковичем, а пізніше ще й покараний флешмобом.

Візити Зеленського в ЄС ніби як мали позитивний ефект, проте ПАРЄ несподівано прийняла рішення про те, щоб повернути делегацію РФ. Винен чи то Зеленський, чи то Порошенко... Але більше дістається саме Зеленському. Зокрема, за надто повільну реакцію на таке резонансне рішення. Подальші події, втім, показали, що повільна реакція Зеленського - це норма...

Під кінець місяця Зеленський втомився і влаштував публічну міні-істерику. Розлютило гаранта те, що Рада відмовляється відправити у відставку главу МЗС Павла Клімкіна, а той нібито працює "повз" Зеленського. Відео вийшло напрочуд вдалим.

Чим ще запам'ятався червень Зеленського: він придумав, куди переїде зі своїм офісом, показав журналістам президентські прибамбаси в АП, відправив Богдана з усіма його помічниками в ОПУ (ні, не туди), створивши Офіс президента замість адміністрації.

Також він примудрився порадувати соцмережі, скасувавши шкільну форму (прощай, совок!), А потім розлютити соцмережі, повернувши держчиновникам право користуватися проблисковими маячками (привіт, совок!).

І поки всі сперечалися про те, наскільки поганий/хороший Зеленський на посаді президента, в Києві почали продавати мотрійки з його оюличчям.

Липень. Канада, Путін, розбійник в Борисполі і пляж в Одесі

Другий місяць літа для Зеленського став ще більш важливим, ніж червень. І почалося все з візиту до Канади, де Зеленський зустрівся з прем'єром Джастіном Трюдо. Лідери двох країн домовилися про постачання бронетехніки для України.

Однак в соцмережах в контексті візиту в Канаду обговорювалися знову-таки не досягнення Зеленського, а втомлена дружина президента - Олена, і звеселілий глава ОПУ Богдан, який опублікував селфі з подружжям біля Ніагарського водоспаду. Екскурсія там, треба сказати, не з дешевих. Та й є підозра, що після офіційного візиту Зеленський ще день-два просто відпочивав в Канаді.

Невеликий скандал піднявся в мережі і через відео з Зеленським, який пошепки пояснював українцям важливість розведення сил у Станиці Луганській. Українцям і так не припала до вподоби ідея з розведенням сил, а інтимні інтонації Зеленського, який коментував ситуацію напівпошепки, серйозно розлютили мережу.

Далі більше. Зеленський раптом вирішив, що на День Незалежності військовий парад Україні не потрібен, а тому його в 2019 році проводити не будуть. Така заява мала ефект бомби, що розірвалася, навіть незважаючи на те, що гроші на парад обіцяли роздати військовим. В результаті Зеленський 24 серпня провів Ходу Гідності, а незадоволені його ініціативою - Марш захисників.

У липні Зеленський також одразу кілька разів побував в Одесі. Там знову не обійшлося без скандалів. Спершу він видав указ, який фактично може "вбити" Чорне море, а потім, як ні в чому не бувало, пішов скупатися в червоних труселях, після чого став об'єктом ядових глузувань.

В Одесі він також зустрівся з родинами полонених українських моряків.

Під кінець місяця він знову повернувся до Одеси, де відвідав концерт "Кварталу 95", а також відпочивав на пляжі. Не складно здогадатися, що компанію йому склав Андрій Богдан.

Скандальності ситуації додало те, що в цей же час представник Держдепу США Курт Волкер відвідав район проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі. Днем раніше Волкер і Зеленський провели зустріч у Києві.

Варто визнати, що в зону ООС Зеленський в липні також їздив. Справа була на початку місяця і за традицією, в мережі його знову критикували. Справа в тому, що Зеленський прилетів до військових в жахливо пом'ятій сорочці, чим, на думку багатьох, виявив неповагу до військових.

У липні в Києві також відбувся саміт Україна-ЄС, де Зеленський зробив кілька важливих заяв. Найрезонанснішою була фраза про бажання закінчити війну впродовж року.

Ще однією топ-темою липня стала перша телефонна розмова Зеленського і Путіна. Перший крок зробив український президент. При цьому Зеленський зізнався, що в ЄС його відмовляли від дзвінків Путіну.

Також він провів телефонні переговори з Меркель і президентом США Дональдом Трампом.

Дуже активно обговорювався в мережі конфлікт між Зеленським і главою Міноборони Степаном Полтораком. Зеленський спершу не привітався з Полтораком за руку, а пізніше і зовсім відштовхнув його, коли міністр опинився занадто близько. Сам міністр пізніше запевняв, що нічого не сталося, і президент його не штовхав. У мережі таку заяву Полторака сприйняли несерйозно, зазначивши, що міністр нічого іншого сказати і не міг.

Вельми цікаві події в липні відбувалися під час регіональних засідань Зеленського з представниками місцевої влади. Він так розійшовся, що в мережі його стали порівнювати з президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Зокрема, Зеленський брав на слабо мерів, звільняв губернаторів в прямому ефірі, влаштовував великі чистки в митниці і звільняв головного фіскала. А в Борисполі відчитав мера за метр фекалій і вигнав з засідання скандального депутата-розбійника.

Чим ще відзначився Зеленський в липні: заліз на купол Ради (поки всі раділи, виявилося, що це був не він); запропонував люструвати всіх, хто потрапив у владу з 2014 року (під удар підставив навіть своїх); розлютив мережу, запропонувавши провести в Україні Олімпіаду, а також подавши ідею скасування комуналки для пенсіонерів; побував на адмінкордоні з Кримом; звільнив Короля Артура (так, це не жарт!); порадував "євробляхерів" і став героєм печенюшок та бюсту.

Серпень. Бурштинові війни, відставка Богдана і Хода Гідності

Останній літній місяць почався для Зеленського досить мляво. Чи то він виконав план по роздачі прочуханів в липні, чи то просто вирішив відпочити, але початок серпня видався тихим.

Галасу наробила хіба що заява Андрія Богдана про відставку, написана "за власним бажанням з моменту власного бажання". Документ, написаний від руки, потрапив до журналістів і одразу ж став сенсацією в мережі.

Обговорювали все - від дивного формулювання, до можливого майбутнього Богдана. Втім, виявилося, що все це фейк, який, втім, не зовсім фейк. Сам Зеленський потім пояснив, що нібито всі співробітники ОПУ написали такі заяви, щоб показати, що не тримаються за крісла.

Журналісти такі ігри у владі не надто оцінили, зазначивши, що все дуже стає схожим на клоунаду.

Цікаво, що під кінець місяця, коли про жарт давно забули, Зеленський знову заговорив про відставку Богдана і назвав її флешмобом.

Тим часом в мережі вже розкусили стиль спілкування Зеленського в регіонах і його візит жартома анонсують як "роздачу ментальних п**дюлів".

Сам Зеленський теж провокує: зокрема, на одному із засідань він доручив нардепу-мажоритарнику Андрію Іванчуку знайти 175 мільйонів гривень і відремонтувати дорогу на окрузі. Цікаво, що відповідальним за округ є зовсім інший депутат - від "Слуги народу". Ще цікавіше те, що 175 мільйонів Іванчук повинен знайти... у себе в кишені.

Шостого серпня ввечері прийшли погані новини - на Донбасі загинули четверо українських військовослужбовців. Це при тому, що з 21 липня на сході України нібито встановлено перемир'я. Вже на наступний ранок Зеленський терміново зателефонував Путіну. Однак тон його розмови з президентом РФ був настільки невдалим, що тільки ще більше розлютив соцмережі.

"Я вас дуже прошу вплинути на ту сторону, щоб вони припинили вбивство наших людей", - процитував Зеленський звернення до Путіна.

У мережі представили, що Сталін би з таким фразами дзвонив Гітлеру...

Ну, або так...

Далі у Зеленського був перший візит до Туреччини, де йому, судячи з усього, вдалося схилити на свою сторону главу Республіки Реджепа Ердогана, незважаючи на те, що газети анонсували президентський візит, назвавши Зеленського клоуном.

А от з вселенським патріархом Варфоломієм у Зеленського не склалося. За деякою інформацією, Зеленський в останній момент зажадав у патріарха внести в підсумковий документ текст звернення про скликання нового "об'єднуючого" собору за участю представників УПЦ МП і УПЦ КП. Ясна річ, що документ в результаті ніхто не підписав.

Ближче до середини місяця Зеленський зажурився і знову взявся за роздачу прочуханів. Під гарячу руку потрапили одразу три області - Житомирська, Волинська та Рівненська. Голови чиновників полетіли через незаконний видобуток бурштину.

Далі у Зеленського була важлива зустріч з прем'єром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху. Втім, важливість цієї зустрічі можна оскаржити. Нетаньяху приїжджав в Україну на тлі виборів в Ізраїлі, а чи не найважливішою подією візиту став скандал навколо дружини Нетаньяху, яка кинула на землю шматок короваю, який, за традицією, піднесла українська сторона.

Ближче до кінця місяця Трамп і Макрон вирішили полоскотати нерви Зеленському, заговоривши про повернення Росії в G7. Поки соцмережі злилися на зраду Заходу, Зеленський чомусь мовчав. Коли ж він все-таки заговорив, тут же отримав відповідь від соцмереж за запізнілу реакцію.

Далі в Україні настав День прапору і Зеленський запропонував всім влаштувати синьо-жовтий флешмоб. Втім, і тут не обійшлося без проколу. Український прапор Зеленський називав то синьо-жовтим, то жовто-синім. Напевно вирішив, що все як в математиці - від зміни місць доданків сума не змінюється. Соцмережі не оцінили.

На День Незалежності з Ходою Гідності у Зеленського все ніби як зрослося (ну майже). Так, не всім сподобалася ідея Зеленського порівнювати Донбас і Крим з дітьми, а також не вимовляти страшне слово - Росія, кажучи про агресора.

Але, в цілому, президент хотів шоу для мас, він його і отримав. Альтернативний Зеленському Марш захисників зібрав дуже велику кількість учасників, але вони провели свій марші не проти Зеленського, а скоріше за Україну. Тому Володимир Олександрович поки може спати спокійно.

А тим часом Україна і Росія готують масштабний обмін полоненими. Зеленський вже підтвердив. Але коли все відбудеться і як саме - поки достеменно невідомо.

Чим ще відзначився Зеленський в серпні: розповів, як буде карати "Слуг народу" за непослух в Раді; віддав авіакомпанії Коломойського десятки мільйонів за перевезення посадових осіб (в тому числі і себе коханого); змінив командувача ООС на Донбасі; зробив сміливу заяву про майбутнє України (щоб я так жив); спростив для росіян отримання громадянства України; на шоу "Кварталу 95" разом з Богданом став героєм любовної пісні і ввів нову пам'ятну дату, пов'язану з війною на Донбасі.

Кінець серпня ... початок вересня. Прем'єріада, нова Рада і місцеві вибори (?)

І якщо ви думали, що в перші 100 днів Зеленський просто розійшовся, а далі заспокоїться, радимо подумати ще раз. Вже 29 серпня складе присягу нова Верховна Рада, де "Слуги народу" отримали безпрецедентну кількість голосів, а значить - нас чекає прем'єріада (вельми швидка, судячи з усього); кабмініада (весела, але, ймовірно, без особливих скандалів); поділ комітетів Ради (звучить нудно, але СН хоче забрати все собі, так що шум буде ще той). Не варто виключати і можливість проведення дострокових виборів на місцевому рівні. У Києві за крісло мера може статися та ще "бійка".

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі